Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με τις «Kατευθυντήριες οδηγίες για την διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Η νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας έχει ως σκοπό την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει του Πάσχα σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν αυστηρά το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο περί του ατομικού επιπέδου υγιεινής των υπαλλήλων ευθύνης τους και των γενικότερων μέτρων υγιεινής, όπως αυτά προβλέπονται σε επίπεδο επιχείρησης.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή:
Α. Στην αυστηρή και ορθή τήρησης εφαρμογής των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, (σχολαστικό πλύσιμο χερών), χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή γαντιών.
Β. Στην εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης.
Γ. Στον καλό αερισμό των χώρων εν γένει.
Δ. Στην ορθή και αδιάλειπτη εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της λειτουργούσας επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας, από την αποθήκευση α’ υλών έως και τη διάθεσή του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα κατά την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.
Στο πλαίσιο των εν λόγω υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων επισημαίνεται ότι ενόψει της αυξημένης ζήτησης των εορταστικών ημερών, να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, ανάλογα με την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη.
Συνεπώς ο υγειονομικός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος και ενδελεχής, για την τήρηση και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, στις κάτωθι:
- Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως υπεραγορές τροφίμων, στις αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες α’ υλών, στα ζαχαροπλαστεία & αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο κλπ., στα πρατήρια άρτου, στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κλπ.
- Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα.
- Στα εργαστήρια παρασκευής γευμάτων (catering).
- Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’οίκον ή κατανάλωσης εντός του καταστήματος).
- Στις υπαίθριες – λαϊκές αγορές.
- Στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
- Στις υπαίθριες αγορές που οργανώνονται προσωρινά λόγω του Πάσχα με εορταστικούς πάγκους, τροχήλατα οχήματα τροφίμων και ποτών, τύπου street food, κ.λ.π.
Επίσης, λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα. Oι Υγειονομικοί Επιθεωρητές κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων κλπ) ή σε υπαίθριες αγορές πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος. Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα κλπ, ενώ σε ενδελεχή έλεγχο πρέπει να υπόκεινται και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς, κλπ).