Οι τερμίτες ως ανθρώπινη τροφή – Μια περιεκτική ανασκόπηση.
Αν και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τα έντομα ως τροφή, είναι από ελάχιστο έως μηδενικό (η ελληνική γενιά Z είναι απρόθυμη να συμμετάσχει σε εντομοφαγία, καθώς το 70,9% των συμμετεχόντων σε έρευνα, θεωρούν απίθανο ή εντελώς απίθανο να συμμετάσχουν σε κατανάλωση τροφής με βάση τα έντομα) οι επιστήμονες επιμένουν πως τα τρόφιμα από έντομα είναι και θρεπτικά και γευστικά και ασφαλή.
Στην ΕΕ, έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί ως νέα τροφή: οι αποξηραμένες προνύμφες του κίτρινου σκαθαριού αλευροφόρων (Tenebrio molitor) , (από τον Ιούνιο του 2021), η μεταναστευτική ακρίδα (Locusta migratoria) κατεψυγμένα, αποξηραμένα και σε μορφή σκόνης (από τον Νοέμβριο του 2021), ο οικιακός γρύλος (Acheta domesticus) κατεψυγμένα, αποξηραμένα και σε μορφή σκόνης (από τον Φεβρουάριο του 2022), η μερικώς απολιπανθείσα σκόνη που λαμβάνεται από τον οικιακό κρίκετ (Acheta domesticus) (από τον Ιανουάριο του 2023) και ο αλευροσκώληκας (η προνυμφική μορφή του Alphitobius diaperinus ) κατεψυγμένες, αποξηραμένες, πάστας και σκόνης (από τον Ιανουάριο του 2023).
Τώρα στο παιχνίδι μπαίνουν και οι τερμίτες καθώς επιστημονική δημοσίευση αναλύει τα πλεονεκτήματά τους ως τροφή, αλλά και τις πιθανότητες αποδοχής από τους καταναλωτές. Οι τερμίτες ζουν σε θερμές περιοχές (σαβάνες), όπως στην Αφρική, την Νότια Αμερική και τη Νότια Ευρώπη. Στη Ευρώπη αναφέρονται 12 διάφορα είδη και, στην Ελλάδα τρία: Kalotermes flavicollis, Reticulitermes balkanensis και Reticulitermes urbis.
Αν και οι τερμίτες είναι γνωστοί για τις καταστροφές που προκαλούν στο ξύλο και σε πράγματα που περιέχουν ίνες ξύλου όπως έπιπλα, βιβλία, στύλους εταιριών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας, τραβέρσες σιδηροδρομικών γραμμών και θεμέλια οικοδομών, είναι πολύ θρεπτικοί εάν ενταχθούν στην ανθρώπινη διατροφή λένε οι επιστήμονες.
Υπάρχουν δεκάδες είδη τερμιτών που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου. Αυτά τα έντομα είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε χώρες που μαστίζονται από υποσιτισμό, καθώς η πρωτεΐνη των τερμιτών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διατροφής του πληθυσμού.
Η εργασία στοχεύει να μοιραστεί πρόσφατα ευρήματα καλύπτοντας τους εδώδιμους τερμίτες ως κύρια πτυχή, από το ιστορικό κατανάλωσής τους μέχρι την αποδοχή από τον καταναλωτή. Συνολικά 53 είδη τερμιτών αναφέρονται ως εδώδιμα και κατανέμονται σε 6 βιογεωγραφικά πεδία. Γενικά, οι τερμίτες έχουν μια θρεπτική σύνθεση που είναι κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση και οι μαγειρεμένοι τερμίτες είναι καλύτερη διατροφική επιλογή από τους ωμούς ομολόγους τους. Επιπλέον, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πελατών για την κατανάλωση τροφίμων με βάση τους τερμίτες μπορεί να επιτευχθεί καθιστώντας το πιο εύγευστο και νόστιμο μέσω διαφόρων διαδικασιών μαγειρέματος, δηλαδή βρασμού, τηγανίσματος, ψησίματος, καπνίσματος και στεγνώματος στον ήλιο. Οι εδώδιμοι τερμίτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως νέα πηγή φαρμάκων επιδεικνύοντας αντιμικροβιακή δράση. Όσον αφορά τα πλεονεκτήματά τους, ενθαρρύνεται έντονα η εφαρμογή ενός ημιφυσικού συστήματος εκτροφής για τη διατήρηση της προσφοράς βρώσιμων τερμιτών.
Συνολικά, αυτό το έγγραφο καθιστά προφανές ότι οι τερμίτες αποτελούν σημαντικό φυσικό πόρο για τρόφιμα ή φάρμακα. Ως εκ τούτου, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να τονωθεί η επιστημονική έρευνα για τις δυνατότητες των εδώδιμων εντόμων ως απάντηση στο πρόβλημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.