ΑρχικήΝέαΕντοπισμός αντισωμάτων γρίπης των πτηνών σε αγελάδες – Η εκτίμηση κινδύνου του...

Εντοπισμός αντισωμάτων γρίπης των πτηνών σε αγελάδες – Η εκτίμηση κινδύνου του ECDC

3 λεπτά ανάγνωσης

Το ECDC διατηρεί την εκτίμηση κινδύνου για τον γενικό πληθυσμό σε χαμηλά επίπεδα

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Ιανουάριο του 2026, μετά από έρευνες σε φάρμα στην επαρχία Φρίσλαντ, όπου νωρίτερα είχε βρεθεί θετική στον ιό μια γάτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Wageningen Bioveterinary Research, τα αντισώματα που ανιχνεύθηκαν σε μία αγελάδα υποδηλώνουν παρελθούσα μόλυνση, καθώς δεν εντοπίστηκαν ενεργά σωματίδια του ιού στο ζώο. Η συγκεκριμένη αγελάδα είχε παρουσιάσει συμπτώματα μαστίτιδας και μειωμένη παραγωγή γάλακτος στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά έκτοτε έχει αναρρώσει πλήρως. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ενεργός ιός σημαίνει ότι το ζώο δεν μεταδίδει τη νόσο, μειώνοντας τις ανησυχίες για άμεση απειλή.

- Advertisement -

Η στάση των ευρωπαϊκών αρχών

Το ECDC, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ανακοίνωσε ότι η εκτίμηση κινδύνου παραμένει αμετάβλητη. Για τον γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται ως χαμηλός, ενώ για τα άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα λόγω επαγγέλματος, ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός έως μέτριος. Η περίπτωση αυτή θεωρείται μεμονωμένο περιστατικό μετάδοσης από πτηνά σε θηλαστικά και όχι ένδειξη συνεχούς κυκλοφορίας του ιού μεταξύ των βοοειδών, σε αντίθεση με τις εκτεταμένες εξάρσεις που έχουν παρατηρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2024.

Οι ολλανδικές αρχές (NVWA) έλαβαν δείγματα από το σύνολο των ζώων της φάρμας, καθώς και από το γάλα της δεξαμενής, χωρίς να εντοπίσουν τον ιό H5N1 σε άλλα βοοειδή. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στη μονάδα και ο κτηνίατρος που εξέτασε το ζώο υποβλήθηκαν σε προληπτικούς ελέγχους, παραμένοντας όλοι ασυμπτωματικοί. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές μονάδες είναι το σημαντικότερο μέσο πρόληψης, καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ευρέως σε άγρια πτηνά και πουλερικά στην Ευρώπη.

- Advertisement -

Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που απασχολούν τον καταναλωτή είναι η ασφάλεια των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι το γάλα από τη συγκεκριμένη φάρμα προορίζεται αποκλειστικά για παστεριωμένα προϊόντα. Η διαδικασία της παστερίωσης έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι εξουδετερώνει πλήρως τον ιό της γρίπης των πτηνών, καθιστώντας τα προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση. Επιπλέον, το γάλα της προσβεβλημένης αγελάδας κατά την περίοδο της ασθένειάς της δεν εισήλθε στην τροφική αλυσίδα λόγω των κλινικών συμπτωμάτων που παρουσίαζε το ζώο. Η εμφάνιση αντισωμάτων σε βοοειδή στην Ευρώπη υπογραμμίζει την ανάγκη για ενισχυμένη επιτήρηση και ετοιμότητα. Παρόλο που τα περιστατικά μετάδοσης από αγελάδες σε ανθρώπους παραμένουν σπάνια και έχουν καταγραφεί μόνο στις ΗΠΑ με ήπια συμπτώματα, η στενή παρακολούθηση της κατάστασης κρίνεται απαραίτητη. Οι εθνικές αρχές υγείας καλούν το κοινό να αποφεύγει την κατανάλωση μη παστεριωμένων (νωπών) γαλακτοκομικών προϊόντων από ύποπτες πηγές, διασφαλίζοντας έτσι το μέγιστο επίπεδο προστασίας.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική

Λούπινο σε αλεύρι, ψωμί και καφέ: Η ΕΕ ζητά εντατική παρακολούθηση αλκαλοειδών που συνδέονται με δηλητηριάσεις

Νέα ευρωπαϊκή σύσταση για το λούπινο μετά τις ανησυχίες για τοξικά αλκαλοειδή και περιστατικά δηλητηρίασης

Μακαρόνια με κιμά από… σκουλήκια: Έξαλλος το Τάσος στο νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Οι ευρωπαϊκές μελέτες για τρόφιμα με έντομα φέρνουν ένταση στο σπίτι του Τάσου και της Μαίρης, όταν η συζήτηση φτάνει στα μακαρόνια με αλεσμένα σκουλήκια και στο αλεύρι από γρύλους