Kαρκινογόνος μυκοτοξίνη 200% πάνω από το όριο σε Ιταλικό κορν φλάουρ – Ειδοποίηση RASFF.
Η φουμονισίνη Β1 θεωρείται πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του οισοφάγου και άλλα ηπατοτοξικά προβλήματα. Αυτή η μυκοτοξίνη μολύνει διάφορα τρόφιμα και τα προϊόντα τους και προκαλεί το 70% της παγκόσμιας μόλυνσης των τροφίμων Πρόκειται για μυκοτοξίνη που μπορεί να προσβάλει μεταξύ άλλων και δημητριακά και αυτός είναι και ο λόγος που το Λουξεμβούργο σήμανε συναγερμό στην Ευρώπη για Ιταλικό κορν φλάουρ. Η περιεκτικότητα σε φουμοσίνη στο κορν φλάουρ βρέθηκε να είναι 3001 μg/kg, με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 1000 μg/kg δηλαδή 200% πάνω από το όριο. Η κατηγορία κινδύνου είναι «δυνητικά σοβαρός» σύμφωνα με το RASFF.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι κίνδυνοι που κρύβει το μέλι – Ποια είναι η ασφαλής ημερήσια ποσότητα
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Ντόμινο ανακλήσεων ξηρών τροφών για κατοικίδια λόγω σαλμονέλας – Πωλούνται και σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ
Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί στο Λουξεμβούργο και είναι το κορν φλάουρ Tenuta Castello 1833 με barcode 8009914005301 και ημερομηνία Best before 30/03/2026.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι πρέπει να προσέχετε στο ζεστό κρασί
Στα τρόφιμα, η φουμονισίνη βρίσκεται κυρίως στο καλαμπόκι και τα προϊόντα καλαμποκιού (η φουμονισίνη Β1 είναι η πιο κοινή) αλλά και σε πολλά άλλα δημητριακά όπως ρύζι, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, σόργο, σόγια, βρώμη και κεχρί. Βρίσκεται επίσης σε άλλα τρόφιμα, όπως τα σπαράγγια , το σκόρδο, τα σύκα και το μαύρο τσάι. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλες μυκοτοξίνες, η φουμονισίνη είναι υδρόφιλη. Υπάρχει, επομένως, πολύ μικρή μόλυνση στο γάλα και πολύ μικρή συσσώρευση στο κρέας.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Πώς να κόψετε σωστά τη βασιλόπιτα
Η φουμονισίνη Β1 είναι το πιο διαδεδομένο μέλος μιας οικογένειας των τοξινών φουμονισίνες , που παράγεται από πολλά είδη μούχλας Fusarium , όπως το Fusarium verticillioides , που απαντάται κυρίως στον αραβόσιτο (καλαμπόκι), το σιτάρι και άλλα δημητριακά. Η μόλυνση του αραβοσίτου με φουμονισίνη Β1 έχει αναφερθεί παγκοσμίως σε επίπεδα mg/kg. Η ανθρώπινη έκθεση εμφανίζεται σε επίπεδα από μικρογραμμάρια έως χιλιοστόγραμμα ημερησίως και είναι μεγαλύτερη σε περιοχές όπου τα προϊόντα αραβοσίτου αποτελούν τη διατροφική βάση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση βιολογικού γάλακτος: Ισχυρές ενδείξεις αλλοίωσης μήνες πριν την ημερομηνία λήξης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην παίρνετε βιταμίνη D από συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν επικίνδυνα υψηλή δόση και καρκινογόνες ουσίες
Η τοξικότητα της φουμονισίνης στον άνθρωπο είναι ακόμη ελάχιστα γνωστή. Η FB1, η πιο διαδεδομένη στα τρόφιμα για τον άνθρωπο και επίσης η πιο τοξική, και αιτία για αναπτυξιακές ανωμαλίες του εμβρύου (δυσπλασίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού), νεφρική βλάβη, καρδιακή βλάβη (ιδιοπαθής συμφορητική καρδιακή νόσος) και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Κατατάσσεται επίσης στην ομάδα 2Β (πιθανώς καρκινογόνο) από το IARC, με ρόλο στην έναρξη του καρκίνου του οισοφάγου και του ήπατος.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.