Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνη ουσία σε κορν φλάουρ – Άμεση ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνη ουσία σε κορν φλάουρ - Άμεση ανάκληση
spot_img

Kαρκινογόνος μυκοτοξίνη 200% πάνω από το όριο σε Ιταλικό κορν φλάουρ – Ειδοποίηση RASFF.

Η φουμονισίνη Β1 θεωρείται πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του οισοφάγου και άλλα ηπατοτοξικά προβλήματα. Αυτή η μυκοτοξίνη μολύνει διάφορα τρόφιμα και τα προϊόντα τους και προκαλεί το 70% της παγκόσμιας μόλυνσης των τροφίμων Πρόκειται για μυκοτοξίνη που μπορεί να προσβάλει μεταξύ άλλων και δημητριακά και αυτός είναι και ο λόγος που το Λουξεμβούργο σήμανε συναγερμό στην Ευρώπη για Ιταλικό κορν φλάουρ. Η περιεκτικότητα σε φουμοσίνη στο κορν φλάουρ βρέθηκε να είναι 3001 μg/kg, με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 1000 μg/kg δηλαδή 200% πάνω από το όριο. Η κατηγορία κινδύνου είναι «δυνητικά σοβαρός» σύμφωνα με το RASFF.

Το μολυσμένο με φουμοσίνες κορν φλάουρ που ανακλήθηκε στο Λουξεμβούργο

Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί στο Λουξεμβούργο και είναι το κορν φλάουρ Tenuta Castello 1833 με barcode 8009914005301 και ημερομηνία Best before 30/03/2026.

Στα τρόφιμα, η φουμονισίνη βρίσκεται κυρίως στο καλαμπόκι και τα προϊόντα καλαμποκιού (η φουμονισίνη Β1 είναι η πιο κοινή) αλλά και σε πολλά άλλα δημητριακά όπως ρύζι, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, σόργο, σόγια, βρώμη και κεχρί. Βρίσκεται επίσης σε άλλα τρόφιμα, όπως τα σπαράγγια , το σκόρδο, τα σύκα και το μαύρο τσάι. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλες μυκοτοξίνες, η φουμονισίνη είναι υδρόφιλη. Υπάρχει, επομένως, πολύ μικρή μόλυνση στο γάλα και πολύ μικρή συσσώρευση στο κρέας.

Η φουμονισίνη Β1 είναι το πιο διαδεδομένο μέλος μιας οικογένειας των τοξινών φουμονισίνες , που παράγεται από πολλά είδη μούχλας Fusarium , όπως το Fusarium verticillioides , που απαντάται κυρίως στον αραβόσιτο (καλαμπόκι), το σιτάρι και άλλα δημητριακά. Η μόλυνση του αραβοσίτου με φουμονισίνη Β1 έχει αναφερθεί παγκοσμίως σε επίπεδα mg/kg. Η ανθρώπινη έκθεση εμφανίζεται σε επίπεδα από μικρογραμμάρια έως χιλιοστόγραμμα ημερησίως και είναι μεγαλύτερη σε περιοχές όπου τα προϊόντα αραβοσίτου αποτελούν τη διατροφική βάση.

Η τοξικότητα της φουμονισίνης στον άνθρωπο είναι ακόμη ελάχιστα γνωστή. Η FB1, η πιο διαδεδομένη στα τρόφιμα για τον άνθρωπο και επίσης η πιο τοξική,  και αιτία για αναπτυξιακές ανωμαλίες του εμβρύου (δυσπλασίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού), νεφρική βλάβη, καρδιακή βλάβη (ιδιοπαθής συμφορητική καρδιακή νόσος) και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Κατατάσσεται επίσης στην ομάδα 2Β (πιθανώς καρκινογόνο) από το IARC, με ρόλο στην έναρξη του καρκίνου του οισοφάγου και του ήπατος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο