Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Ευεργετική επίδραση λαδιού από σουσάμι στη βελτίωση της μνήμης και καθυστέρηση στην εξέλιξη Alzheimer

ΑρχικήΝέαΕπιστήμη: Ευεργετική επίδραση λαδιού από σουσάμι στη βελτίωση της μνήμης και καθυστέρηση στην εξέλιξη Alzheimer
spot_img

cibum team

Ο στόχος της θεραπείας για ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) είναι να μειώσει τα υπάρχοντα κλινικά συμπτώματα, να καθυστερήσει την εξέλιξη της γνωστικής εξασθένησης και να αποτρέψει την εξέλιξη στη νόσο Alzheimer (AD). Προς το παρόν, δεν υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για θεραπεία AD. Ωστόσο, η έγκαιρη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση και καθυστέρηση του MCI. Η μελέτη που διεχήχθη από έξι επιστημονικά ιδρύματα της Κορέας, μελέτη στοχεύει στην αξιολόγηση των επιπτώσεων του συμπληρώματος εκχυλίσματος σησαμιού (SOCE) στη γνωστική λειτουργία σε ηλικίες 60 ετών ή μεγαλύτερων ενηλίκων με εξασθένηση μνήμης. Συνολικά 70 άτομα έλαβαν είτε SOCE (n = 35) είτε εικονικό φάρμακο (n = 35) για 12 εβδομάδες με βάση τυχαία ανάθεση 1 προς 1 σε αυτές τις δύο ομάδες. Η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκε με ένα μηχανογραφικό τεστ νευρογνωστικής λειτουργίας (CNT) και οι αλλαγές στις συγκεντρώσεις των πρωτεϊνών αμυλοειδούς β (Αβ) πλάσματος και της 8-OHdG (8-υδροξυ-2′-δεοξυγουανοσίνης) ούρων διερευνήθηκαν πριν και μετά το πείραμα. Τα στοιχεία του δείκτη δοκιμής λεκτικής μάθησης της CNT βελτιώθηκαν σημαντικά στην ομάδα SOCE σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (p <0,05). Επιπλέον, τα επίπεδα αμυλοειδούς-β (1–40) και αμυλοειδούς-β (1–42) στην ομάδα SOCE μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με εκείνα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (p <0,05). Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στα ούρα 8-OHdG μεταξύ των δύο ομάδων (p> 0,05). Συμπερασματικά, η πρόσληψη SOCE για 12 εβδομάδες φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στις λεκτικές ικανότητες μνήμης και στα επίπεδα β-αμυλοειδούς πλάσματος σε ηλικιωμένους ενήλικες με εξασθένηση μνήμης.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) είναι μια σχετικά ευρεία κλινική κατάσταση με ήπια εξασθένηση της μνήμης και πρόδρομος της άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ (DAT). Ο επιπολασμός του MCI αναφέρθηκε ότι είναι 10-20% σε άτομα άνω των 65 ετών. Ο κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ (ΑΔ) αυξάνεται με την ηλικία και ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Επιπλέον, περίπου το 10% των περιπτώσεων MCI προχωρούν σε AD μετά από ένα χρόνο, ενώ το 30-50% των περιπτώσεων μετακινούνται σε AD μετά από πέντε χρόνια [3]. Θεωρείται πολύ υψηλότερο ποσοστό μετάβασης σε ΑΔ από ό, τι παρατηρήθηκε σε άτομα χωρίς MCI (1–2%) [4]. Νευροψυχολογικά συμπτώματα και παθολογικές αλλαγές συνοδεύουν την AD, και δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή. Έτσι, είναι σημαντικό να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η ΑΔ μέσω της έγκαιρης διάγνωσης στο στάδιο του MCI χωρίς κλινικά συμπτώματα. Οι στόχοι της θεραπείας MCI είναι να μειώσουν τα υπάρχοντα κλινικά συμπτώματα, να καθυστερήσουν την εξέλιξη της γνωστικής εξασθένησης και να αποτρέψουν την AD. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματική φαρμακολογική θεραπεία για το MCI. Ωστόσο, οι διαιτητικές παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του MCI. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις και επιδημιολογικές μελέτες, η μεσογειακή διατροφή (Med diet), η διαιτητική προσέγγιση στη συστολική υπέρταση (DASH) και η Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND), που συγχωνεύει τη διατροφή Med και τη δίαιτα DASH, μπορούν να μειώσουν τόσο τον κίνδυνος ΑΔ όσο και την εξέλιξη της ήπιας γνωστικής εξασθένησης σε Αλστχάιμερ. Συγκεκριμένα, η διατροφή Med είναι γνωστό ότι έχει νευροπροστατευτικό αποτέλεσμα μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Επομένως, συγκεκριμένες διαιτητικές παρεμβάσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης. Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε φυσικά και συνθετικά εξωχρηματιστηριακά συμπληρώματα σε ασθενείς με MCI και AD  ανέφερε την αναποτελεσματικότητα των ω-3 λιπαρών οξέων, της σόγιας, του ginkgo biloba, του φολικού οξέος, των βιταμινών Β και των αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών στην προστασία των MCI και AD. Ωστόσο, τα φυτοχημικά έχουν αναφερθεί ότι βελτιώνουν συγκεκριμένους γνωστικούς τομείς σε ασθενείς με ΑΔ. Έτσι, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τις επιδράσεις των φυσικών ενώσεων και των λειτουργικών τροφίμων στον MCI και στην AD.

Το σουσάμι (Sesamun indicum L.) αποτελεί σημαντική πηγή σησαμιελαίου σε πολλές χώρες. Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν φαινολικές λιγνάνες, οι οποίες εμφανίζουν αντιοξειδωτικές δράσεις in vitro και in vivo, ρυθμίζουν το μεταβολισμό των υπερ-ακόρεστων λιπαρών οξέων, αποτοξινώνουν το συκώτι και αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Μετά το ψήσιμο του σουσαμιού σε κατάλληλη θερμοκρασία και την εξαγωγή του ελαίου με πίεση, λαμβάνεται εκχύλισμα σησαμέλαιου (SOCs) ως υποπροϊόν. Το κύριο δραστικό συστατικό του SOC είναι η γλυκοζίτη σεσαμινόλης (SG). Επιπλέον, υπάρχουν λιγνάνες που περιλαμβάνουν σεσαμίνη, σουσαμολίνη και σεσαμινόλη από την αποσύνθεση των ινών σουσαμιού. Το SOC αποδεικνύεται ότι προστατεύει από γνωστική εξασθένηση τόσο in vitro όσο και σε ζωικά μοντέλα. Υψηλής περιεκτικότητας σε SG εκχύλισμα κέικ λαδιού σησαμιού (SOCE) καταστέλλει αποτελεσματικά την απόπτωση των νευρικών κυττάρων και τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούνται από επαγωγή αμυλοειδούς β (Αβ) και έκθεση σε λιποπολυσακχαρίτες. Ως εκ τούτου, το SOCE μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά της βλάβης της μνήμης και να αναστέλλει την απώλεια μνήμης που προκαλείται από την εναπόθεση β-αμυλοειδούς. Αυτή η μελέτη καθορίζει τις επιδράσεις του SOCE στη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες (ηλικίας άνω των 60 ετών) με εξασθένηση μνήμης.

Όλα τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη κατατάχθηκαν τυχαία μεταξύ των ομάδων SOCE και εικονικού φαρμάκου. Η ομάδα SOCE πήρε συνολικά 3 g (Συμπεριλαμβανομένου 1,5 g/ημέρα ως SOCE) την ημέρα, από το στόμα τρεις φορές την ημέρα (πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό). Ομοίως, η ομάδα του εικονικού φαρμάκου έλαβε 3 g (0 g/ημέρα ως SOCE) από το στόμα καταναλώνοντας ένα δισκίο πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό κάθε μέρα. Κάθε δισκίο που δόθηκε στην ομάδα SOCE περιείχε 500 mg SOCE, ενώ το δισκίο για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου περιείχε κρυστάλλους κυτταρίνης και είχε την ίδια εμφάνιση, βάρος και χαρακτηριστικά με τα προϊόντα δοκιμής.

 Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή (RCT) για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του συμπληρώματος SOCE για την πρόληψη της MCI σε ηλικιωμένους ενήλικες με εξασθένηση μνήμης. Μια δόση 1,5 g SOCE τρεις φορές την ημέρα βελτίωσε τη λεκτική μνήμη στην ομάδα SOCE από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου και μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των θραυσμάτων αμυλοειδούς-β αίματος στην ομάδα SOCE. Η απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών επιβεβαιώνει την ασφάλεια της συμπλήρωσης SOCE κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα των in vitro και των πειραμάτων σε ζώα, τα οποία έδειξαν ότι το SOCE βελτίωσε τη λειτουργία μνήμης σε ζωικά μοντέλα.

Σε αυτή τη μελέτη, η συμπλήρωση SOCE ενδέχεται να βελτιώσει την ανάκτηση μνήμης. Επιπλέον, τα άτομα στην ομάδα SOCE έδειξαν βελτίωση στη δοκιμή καθυστέρησης αναγνώρισης λεκτικής μάθησης (Δείκτης αναγνώρισης καθυστέρησης Verbal LT REC) από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Διαβάστε όλο το επιστημονικό άρθρο ΕΔΩ

Πηγή: MDPI

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα