Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακάλυψη: Νέα γεύση και άρωμα βουτύρου αλλάζει τα δεδομένα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑνακάλυψη: Νέα γεύση και άρωμα βουτύρου αλλάζει τα δεδομένα
spot_img

Επιστήμονες ανακάλυψαν βακτήρια που δίνουν βουτυρένια γεύση σε γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας ανακάλυψαν ένα νέο άρωμα βουτύρου με σκοπό να βελτιώσουν τη γεύση των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η πλούσια βουτυρένια γεύση που συναντάμε στα ζωικά γαλακτοκομικά είναι αυτή που τα ξεχωρίζει από τα φυτικά, μιας και μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να προσδώσουν αυτό το χαρακτηριστικό στα φυτικά ροφήματα. Η «κανονική» γεύση βουτύρου δημιουργείται από τη μετατροπή του κιτρικού οξέος στο γάλα χάρη στα βακτήρια γαλακτικού οξέος. Συνήθως, μια τεχνητά παραγόμενη γεύση βουτύρου παρασκευάζεται από φυτικά έλαια. Με αφορμή το ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (CAGR) για τα τρόφιμα και τα ποτά φυτικής προέλευσης ήταν 69% μεταξύ 2017 και 2021 και η ζήτηση για τα εν λόγω προϊόντα ολοένα και αυξάνεται, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Christian Solem, τροποποίησε τα βακτήρια γαλακτικού οξέος ώστε να παράγουν βουτυρένια γεύση από ζάχαρη.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν γαλακτικό οξύ στο γάλα βρώμης και σόγιας και διαπίστωσαν ότι αναπτύσσεται καλά σε αυτά τα υποστρώματα. Στη συνέχεια, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος παράγονται εξ ολοκλήρου φυσικά με μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Solem, σε συνέντευξή του στο Food Ingredients First, τονίζει πως πέρα από τη γεύση, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και για τη θρεπτική αξία των φυτικών ροφημάτων. «Όταν τρώμε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, μπορεί να λαμβάνουμε λιγότερα θρεπτικά συστατικά εξαιτίας των αντι-θρεπτικών τους συστατικών που δουλεύουν ενάντια στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων» συνεχίζει ο Solem. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μικροοργανισμούς για να φτιάξουμε φυτικά τρόφιμα όχι μόνο με καλύτερη γεύση και υφή αλλά και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές απαιτούν όλο και περισσότερο προϊόντα με λιγότερα συστατικά και «καθαρή» ετικέτα, ο Solem πιστεύει πως η ανακάλυψη των βακτηρίων θα δώσει τη δυνατότητα στη βιομηχανία φυτικών ροφημάτων να δημιουργεί ετικέτες με μεγαλύτερη ακρίβεια στα συστατικά τους. Ως σήμερα, το φυτικό βούτυρο που παρασκευάζεται χημικά στην αγορά, παράγεται από ζαχαροκάλαμο χρησιμοποιώντας μια χημική διαδικασία υψηλής θερμοκρασίας, η οποία «δεν φαίνεται να είναι πολύ φυσική», σύμφωνα με τον Solem.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται σύντομα και μένει να δούμε το πότε θα μπορέσει να εφαρμοστεί η διαδικασία στη βιομηχανία τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο