Τα ονόμασαν «κλωστές του Θεού» και υπάρχει λόγος γι αυτό
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου δημιούργησε τα πιο λεπτά σπαγγέτι στον κόσμο, τα οποία είναι περίπου 200 φορές πιο λεπτά από τα ανθρώπινα μαλλιά.
Αλλά μη βιάζεστε να τα δοκιμάσετε γιατί δεν είναι για μακαρονάδα με κιμά! Έχουν δημιουργηθεί για χρήσεις που έχουν να κάνουν με την ιατρική και τη βιομηχανία όπου χρειάζονται εξαιρετικά λεπτές ίνες υλικού, δηλαδή νανοΐνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γεμάτη μαμούνια βρώμη πασίγνωστης μάρκας που αγοράστηκε από Eλληνικό σούπερ μάρκετ – Καταγγελία στο cibum (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Δεν πωλείται!» Ευρωπαϊκός συναγερμός και για άλλες 4 δημοφιλείς κολόνιες με την ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τέρμα στις «πονηρές» πρακτικές της Amazon: Διαταγή να κοινοποιεί ανακλήσεις και να επιστρέφει χρήματα για ελαττωματικά προϊόντα
Οι νανοΐνες με βάση το άμυλο, κατασκευασμένες από γλυκόζη φυτικής προέλευσης, υπόσχονται εφαρμογές σε επιδέσμους επούλωσης πληγών, ικριώματα αναγέννησης οστών και δημιουργία φαρμάκων που εμποδίζουν τα βακτήρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Το «ύπουλο» εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο – Δείτε πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό σύμφωνα με τους ειδικούς
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παραγωγή νανοϊνών απευθείας από συστατικά πλούσια σε άμυλο, όπως το αλεύρι, που είναι η βάση για τα ζυμαρικά, θα ήταν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση.
Για να φτιάξεις σπαγγέτι, ενώνεις μείγμα νερού και αλευριού μέσα από μεταλλικές τρύπες. Στη μελέτη μας, κάναμε το ίδιο, τραβώντας όμως το μείγμα του αλευριού μας με ένα ηλεκτρικό φορτίο. Είναι κυριολεκτικά μακαρόνια, αλλά πολύ μικρότερα”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ. Adam Clancy ( UCL Chemistry ). Οι ερευνητές περιέγραψαν το επόμενο λεπτότερο ζυμαρικό ως su filindeu «κλωστές του Θεού» .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με κόκκαλα – Κίνδυνος πνιγμού ή τραυματισμού
«Το άμυλο είναι ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για χρήση, καθώς είναι άφθονο και ανανεώσιμο – είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή βιομάζας στη Γη, μετά την κυτταρίνη – και είναι βιοδιασπώμενο, που σημαίνει ότι μπορεί να διασπαστεί στο σώμα.
Δε νομίζω ότι είναι χρήσιμο ως ζυμαρικό, δυστυχώς, καθώς θα παραβράσει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, προτού μπορέσετε να το βγάλετε από την κατσαρόλα”, διευκρινίζει αστειευόμενος ο καθηγητής Willaims.
Η εργασία δημοσιεύεται στο Nanoscale Advances.