Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες δημιούργησαν μακαρόνια πιο λεπτά κι από τα ανθρώπινα μαλλιά – Η απίθανη χρήση τους

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕπιστήμονες δημιούργησαν μακαρόνια πιο λεπτά κι από τα ανθρώπινα μαλλιά - Η απίθανη χρήση τους
spot_img

Τα ονόμασαν «κλωστές του Θεού» και υπάρχει λόγος γι αυτό

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου δημιούργησε τα πιο λεπτά σπαγγέτι στον κόσμο, τα οποία είναι περίπου 200 φορές πιο λεπτά από τα ανθρώπινα μαλλιά.

- Advertisement -

Αλλά μη βιάζεστε να τα δοκιμάσετε γιατί δεν είναι για μακαρονάδα με κιμά! Έχουν δημιουργηθεί για χρήσεις που έχουν να κάνουν με την ιατρική και τη βιομηχανία όπου χρειάζονται εξαιρετικά λεπτές ίνες υλικού, δηλαδή νανοΐνες.

Οι νανοΐνες με βάση το άμυλο, κατασκευασμένες από γλυκόζη φυτικής προέλευσης, υπόσχονται εφαρμογές σε επιδέσμους επούλωσης πληγών, ικριώματα αναγέννησης οστών και δημιουργία φαρμάκων που εμποδίζουν τα βακτήρια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παραγωγή νανοϊνών απευθείας από συστατικά πλούσια σε άμυλο, όπως το αλεύρι, που είναι η βάση για τα ζυμαρικά, θα ήταν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση.

Για να φτιάξεις σπαγγέτι, ενώνεις μείγμα νερού και αλευριού μέσα από μεταλλικές τρύπες. Στη μελέτη μας, κάναμε το ίδιο, τραβώντας όμως το μείγμα του αλευριού μας με ένα ηλεκτρικό φορτίο. Είναι κυριολεκτικά μακαρόνια, αλλά πολύ μικρότερα”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ. Adam Clancy ( UCL Chemistry ). Οι ερευνητές περιέγραψαν το επόμενο λεπτότερο ζυμαρικό ως su filindeu «κλωστές του Θεού» .

«Το άμυλο είναι ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για χρήση, καθώς είναι άφθονο και ανανεώσιμο – είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή βιομάζας στη Γη, μετά την κυτταρίνη – και είναι βιοδιασπώμενο, που σημαίνει ότι μπορεί να διασπαστεί στο σώμα.

Δε νομίζω ότι είναι χρήσιμο ως ζυμαρικό, δυστυχώς, καθώς θα παραβράσει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, προτού μπορέσετε να το βγάλετε από την κατσαρόλα”, διευκρινίζει αστειευόμενος ο καθηγητής Willaims.

Η εργασία δημοσιεύεται στο Nanoscale Advances.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνα καλλυντικά: Κι άλλες γνωστές εταιρείες μετά τη L’Oreal ανακαλούν προϊόντα

Οι γνωστές εταιρείες που ανακαλούν προϊόντα με καρκινογόνο βενζόλιο μετά την L’Oreal - Τα ευρύματα αναλύσεων του FDA

Η ΕΕ επιβάλει αντίποινα στις ΗΠΑ με δασμούς σε φυστικοβούτυρο, κρέας, ξηρούς καρπούς και άλλα προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά με αντίμετρα στους αδικαιολόγητους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο

Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας

Πρόκειται ίσως για μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό χωρών ειδοποίηση για επικίνδυνα τρόφιμα, που γίνεται από το Ευρωπαϊκό RASFF - Κίνδυνος μόνιμης βλάβης ή θανάτου
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα