Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες τροφίμων έφτιαξαν παγκόσμιο άτλα για τη λιστέρια

ΑρχικήΝέαΕπιστήμονες τροφίμων έφτιαξαν παγκόσμιο άτλα για τη λιστέρια
spot_img

cibum team

Έναν εθνικό άτλαντα για τη Listeria monocytogenes δημιουργησαν οι επιστήμονες τροφίμων του Cornell.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το νέο γονιδιωματικό και γεωλογικό εργαλείο χαρτογράφησης θα διευκολύνει τον εντοπισμό της λιστέρια στις ανακλήσεις τροφίμων και άλλες έρευνες.

Η μελέτη τιτλοφορείται «Ο εθνικός γονιδιωματικός άτλας της Listeria αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της επιλογής και της οικολογίας του πληθυσμού στην εξέλιξη του πανγενώματος» και δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο Nature Microbiology.

Ανέπτυξε έναν εθνικό άτλαντα 1.854 απομονωμένων Listeria, που συλλέχθηκαν συστηματικά από εδάφη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Καθώς προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κίνδυνο λήψης λιστέρια από χώμα και διαφορετικές τοποθεσίες, η ομάδα μας δημιούργησε έναν πιο συστηματικό τρόπο εκτίμησης του πόσο συχνά διαφορετικά βακτήρια αυτού του τύπου βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Martin Wiedmann, Ph.D, ο καθηγητής Οικογένειας Gellert στην Ασφάλεια των Τροφίμων και την Επιστήμη των Τροφίμων στο Κολλέγιο Γεωργίας και Επιστημών της Ζωής.

«Μελετήσαμε τη λιστέρια σε μέρη τόσο διαφορετικά όσο η Νέα Υόρκη, το Κολοράντο και η Καλιφόρνια, αλλά πριν από αυτόν τον άτλαντα, (ήταν) ήταν δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις και να εκτιμηθεί η ποικιλία της λιστέριας σε διαφορετικές τοποθεσίες», είπε.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Jingqiu Liao, Ph.D, δήλωσε ότι ο στόχος της μελέτης ήταν η συστηματική συλλογή δειγμάτων εδάφους στις Ηνωμένες Πολιτείες και η καταγραφή της πραγματικής μεγάλης κλίμακας χωρικής κατανομής, της γονιδιωματικής ποικιλομορφίας και της πληθυσμιακής δομής των ειδών λιστέριας στο φυσικό περιβάλλον.

«Με τον προσδιορισμό της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος και ολοκληρωμένες αναλύσεις γονιδιωματικών πληθυσμών», είπε ο Liao, «δώσαμε απαντήσεις στους οικολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες ευελιξίας του βακτηριακού γονιδιώματος – ένα σημαντικό ανοιχτό ερώτημα στον τομέα της μικροβιολογίας».

Ο Liao πιστεύει ότι αυτή η εργασία μπορεί να χρησιμεύσει ως αναφορά για μελλοντικές μελέτες γονιδιωματικής του πληθυσμού και πιθανότατα θα ωφελήσει τη βιομηχανία τροφίμων εντοπίζοντας μολυσματικούς παράγοντες λιστέρια, που μπορεί να έχουν φυσική προέλευση.

Ο Weidmann έδωσε ένα παράδειγμα της πιθανής χρήσης του εάν η λιστέρια βρεθεί σε μια μονάδα επεξεργασίας στις δυτικές ΗΠΑ διαπιστώσει ότι η εγκατάσταση είχε χρησιμοποιήσει συστατικά από μια μακρινή πολιτεία, γνωρίζοντας τις γονιδιωματικές πληροφορίες των απομονωμένων λιστέριας και τις πιθανές θέσεις τους στις ΗΠΑ, μπορούν καλύτερα να περιορίσουν την προέλευση σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες σχεδόν σαν ιχνηλάτηση. Δεν είναι πάντα απόδειξη, αλλά σε οδηγεί σε αποδείξεις », είπε ο Weidmann.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.

Πάτρα: Δρακόντεια μέτρα για ασφάλεια τροφίμων και αισχροκέρδεια στο καρναβάλι

Μπαράζ ελέγχων σε τρόφιμα και ποτά – Απαγορεύτηκαν οι υπαίθριες ψησταριές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα