Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επίθεση στην EFSA για την βιταμίνη Β6 – Την κατηγορούν πως βασίστηκε σε λάθος μελέτες

ΑρχικήΝέαΕπίθεση στην EFSA για την βιταμίνη Β6 – Την κατηγορούν πως βασίστηκε σε λάθος μελέτες
spot_img

Αντιδράσεις για το νέο προτεινόμενο ανεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης Β6.

H EE ζήτησε από την EFSA να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ανώτερο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης της βιταμίνης Β6 μέσω των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων άνοιξε δημόσια διαβούλευση για το θέμα η οποία ήταν ανοιχτή μόνο για ένα μήνα και ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου.

Η διαβούλευση ζητούσε σχόλια σχετικά με την πρότασή της για μείωση του αποδεκτού ανώτατου ορίου για τη βιταμίνη Β6, τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για μακροχρόνια χρήση από όλες τις πηγές (π.χ. τρόφιμα και συμπληρώματα), σε 12,5 mg την ημέρα.

Το νέο προτεινόμενο επίπεδο είναι το ήμισυ του επιπέδου που είχε ορίσει προηγουμένως ο προκάτοχος της EFSA, η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων. Μειώνοντας το UL για τη βιταμίνη Β6, η EFSA αποκλίνει σημαντικά από τις εκτιμήσεις που έγιναν από άλλους επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα σε σύγκριοση με τις ΗΠΑ είναι επίσης μόνο το ένα όγδοο της ποσότητας που θεωρείται ασφαλής από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ όπως αναφέρουν οι The European Times. Το όριο της EFSA είναι επίσης τέσσερις φορές χαμηλότερο από το UL των 50 mg/ημέρα για ενήλικες του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας σύμφωνα με το pharmaintelligence.informa.

Μεταξύ των επιστημονικών φορέων που αναφέρονται στο σχέδιο γνωμοδότησης, μόνο η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ηνωμένου Βασιλείου για τις βιταμίνες και τα μέταλλα (EVM) έκανε παρόμοια αξιολόγηση με την EFSA, καθορίζοντας UL 10 mg/ημέρα.

Η EFSA δέχθηκε βολές για τη διαδικασία που ακολούθησε από εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής και από τη Συμμαχία για τη Natural Health (ANH) Europe, που έκανε λόγο για σοβαρές παρατυπίες μεταξύ των οποίων ότι βασίστηκε μεταξύ άλλων σε μία παλιά μελέτη σε πέντε σκύλους που είχε γίνει πριν από 45 χρόνια! Στην επιστολή προς την EFSA, αναφέρεται επίσης πως δεν έγινε σαφής επιστημονική αιτιολόγηση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε και, πως ένας μεγάλος όγκος δεδομένων που σχετίζονται με το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για τα οφέλη της Β6 αγνοήθηκε. Επίσης, λέει η επιστολή, ο καθορισμός μιας αναθεωρημένης TUL σε χαμηλό επίπεδο θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στην ικανότητα των ατόμων στην ΕΕ να φροντίζουν τον εαυτό τους με στόχο την πρόληψη της γνωστικής παρακμής και άνοιας, που παραμένουν μεταξύ των μεγαλύτερων επιβαρύνσεων για την υγεία στην Ευρώπη.

Η EFSA αναμένεται να δημοσιεύσει τελική επιστημονική γνώμη για τα UL της βιταμίνης B6 τους επόμενους μήνες και όσοι διαφωνούν ελπίζουν να διαφοροποιήσει την τελική της πρόταση.

 Ο επιστημονικός διευθυντής της ΑΝΗ, Robert Verkerk PhD δήλωσε:

«Η εντολή της Επιτροπής προς την EFSA ήταν να αναθεωρήσει το επίπεδο με βάση νέες επιστήμες και μεθοδολογίες. Αντίθετα, η EFSA αγνόησε νέες μεθοδολογίες και χρησιμοποίησε παλιά, απαξιωμένη ή άσχετη επιστήμη, συμπεριλαμβανομένης μιας παλιάς μελέτης σε πέντε σκύλους λαγωνικά που διεξήχθη πριν από περισσότερα από 45 χρόνια. Όχι μόνο αυτό, η EFSA θέλει να εφαρμόσει αυτό το νέο επίπεδο σε όλες τις μορφές βιταμίνης Β6 για να προστατεύσει τους ανθρώπους από οποιονδήποτε κίνδυνο περιφερικής νευροπάθειας, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει συσχετιστεί μόνο με μία μορφή – την πυριδοξίνη – και στη συνέχεια μόνο όταν οι μεγαδόσεις των 1.000 mg έχουν ληφθεί για παρατεταμένες περιόδους. Η επιστήμη έχει δείξει ότι υψηλότερες δόσεις Β6, Β12, φολικού οξέος και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και Αλτσχάιμερ, και χιλιάδες γυναίκες υπολογίζουν ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο. Στο Β6 για την ανακούφιση των συμπτωμάτων PMS, η πρόταση της EFSA δεν βγάζει νόημα. Ειδικά δεδομένου του τεράστιου όγκου δεδομένων για την ασφάλεια της βιταμίνης, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε μορφή συνενζύμου».»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο