ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΑύξηση σχεδόν 24% στον αριθμό πτωχεύσεων των επιχειρήσεων διαμονής και εστίασης

Αύξηση σχεδόν 24% στον αριθμό πτωχεύσεων των επιχειρήσεων διαμονής και εστίασης

2 λεπτά ανάγνωσης

Οι κηρύξεις πτώχευσης αυξήθηκαν περισσότερο στις υπηρεσίες διαμονής και σίτισης το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης των επιχειρήσεων της ΕΕ αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

- Advertisement -

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 8,4% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2015.

Όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από αύξηση 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυτές μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

- Advertisement -

Από τον Φεβρουάριο του 2023, η βάση δεδομένων της Eurostat περιλαμβάνει επίσης μηνιαία δεδομένα σχετικά με τις εγγραφές επιχειρήσεων και τις πτωχεύσεις για χώρες που διαβιβάζουν οικειοθελώς μηνιαίες πληροφορίες.

Οι κηρύξεις πτώχευσης αυξήθηκαν περισσότερο στις υπηρεσίες διαμονής και σίτισης το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις πτωχεύσεις ανά δραστηριότητα, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των πτωχεύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων (+23,9%), οι μεταφορές και η αποθήκευση (+15,2%) και η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες (+10,1%) ήταν οι τομείς με τις υψηλότερες αυξήσεις στον αριθμό των χρεοκοπιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των κηρύξεων πτωχεύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν υψηλότερος στην πλειονότητα των τομέων της οικονομίας.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των πτωχεύσεων, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, καταγράφηκαν στις υπηρεσίες διαμονής και σίτισης (+82,5%) και μεταφορές και αποθήκευση (+56,7%).

Αντίθετα, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, υπήρχαν μόνο δύο τομείς της οικονομίας όπου ο αριθμός των κηρύξεων πτώχευσης ήταν χαμηλότερος από ό,τι το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019: η βιομηχανία (-11,5%) και οι κατασκευές (-2,7%) ).

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν στο άρθρο Statistics Explained .

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Γιατί η EFSA ζητά να επανεξεταστεί ο «συντελεστής 100», η βάση των ορίων ασφάλειας εδώ και 70 χρόνια;

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής αλλάζει τα δεδομένα για τα βρέφη και διατηρεί τα 70 κιλά για τον μέσο ενήλικα

Λευκαίνουν τα αποξηραμένα σύκα με καθαριστικό αποχέτευσης – Σε κατάσχεση 3 τόνων προχώρησαν οι Αρχές

Πώς η προσπάθεια απόκρυψης αλλοιώσεων οδήγησε στη χρήση επικίνδυνων ουσιών – Τα εργαστηριακά ευρήματα, οι κίνδυνοι για την υγεία και τα σημάδια που απαιτούν προσοχή.

Νέα όρια υπολειμμάτων για έξι φυτοφάρμακα σε ακτινίδια, σταφύλια, κεράσια και δημητριακά από τις 5 Νοεμβρίου (πίνακας)

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2026/2289 τροποποιεί τα ανώτατα όρια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ζωικά προϊόντα, μετά από αιτήσεις που αξιολόγησε η EFSA