ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΔυσοσμία από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Κατερίνης - Τι αναφέρει η οριστική έκθεση...

Δυσοσμία από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Κατερίνης – Τι αναφέρει η οριστική έκθεση ελέγχου της Περιφέρειας

5 λεπτά ανάγνωσης

Έκθεση-καταπέλτης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη γαλακτοβιομηχανία – Διαπιστωμένες ελλείψεις και παραλείψεις στην περιβαλλοντική διαχείριση της μονάδας

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρέθηκε το τελευταίο διάστημα μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Πιερίας, έπειτα από καταγγελίες για έντονη δυσοσμία στην περιοχή Χότζα Καραγάτσι, στα όρια της Κατερίνης. Ο λόγος για τη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος «ΜΠΑΣΔΡΑΣ Δ. και Μ. ΑΒΕΕ», η οποία υπέστη έκτακτο μερικό περιβαλλοντικό έλεγχο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το πόρισμα της οριστικής έκθεσης ελέγχου (Α.Π. 511161/1997, 10 Ιουλίου 2025) αποκαλύπτει σωρεία αστοχιών και παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Τσουχτερό πρόστιμο σε σουπερμάρκετ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε μολυσμένες ντομάτες αποδίδουν οι Αρχές πάνω από 100 ασθένειες και 14 νοσηλείες

- Advertisement -

Το ιστορικό του ελέγχου

Ο έλεγχος ενεργοποιήθηκε με αφορμή προηγούμενη απόφαση επιβολής προστίμου για μη τήρηση όρων διαχείρισης υγρών αποβλήτων. Την αυτοψία διενήργησε τετραμελές μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Κτηνιατρικής και Περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν εγκαταστάσεις του παλιού βιολογικού καθαρισμού, στεγανές δεξαμενές, και το φρεάτιο συλλογής αποβλήτων από το τυροκομείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέες προειδοποιήσεις για τοξικές κουτάλες μαγειρικής

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται επειγόντως κι άλλα μοντέλα των δημοφιλών power banks που πωλούνται και στη χώρα μας – Πώς θα τα εντοπίσετε

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Η βασική διαπίστωση των ελεγκτών αφορά τη συσσώρευση υγρών αποβλήτων σε ανενεργή δεξαμενή καθίζησης, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλεται σε βλάβη της αντλίας μεταφοράς προς τις νόμιμες δεξαμενές συλλογής. Η εταιρεία παραδέχεται ότι δεν ειδοποίησε εγκαίρως τις αρχές για το συμβάν, παρότι υπήρξε κίνδυνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Τονίζεται ότι η παρέμβαση των αρχών «απέτρεψε τη διαρροή υγρών στον περιβάλλοντα χώρο και πιθανή έκλυση δυσοσμίας». Η εταιρεία υποστήριξε ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε και τα λύματα μεταφέρθηκαν σε αδειοδοτημένη μονάδα με βυτιοφόρο. Ωστόσο, η υπηρεσία διαπίστωσε ελλείψεις και ανακολουθίες στις δηλώσεις και τα παραστατικά της επιχείρησης, με βασικά σημεία:

  • Απουσία παραστατικών εκκένωσης των στεγανών βόθρων, τόσο για τα βιομηχανικά όσο και για τα αστικά λύματα.
  • Έλλειψη στοιχείων καταγραφής και συντήρησης του λέβητα, όπως απαιτείται για τον έλεγχο αερίων ρύπων.
  • Αντιφάσεις στις δηλώσεις σύνδεσης με την αποχέτευση, καθώς η εταιρεία άλλοτε δηλώνει σύνδεση με το αποχετευτικό της ΔΕΥΑΚ και άλλοτε χρήση στεγανών δεξαμενών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Δημοφιλή κοκαλάκια μαλλιών που πωλούνται και στην Ελλάδα ανακαλούνται λόγω καρκινογόνου βενζολίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |  Φριτέζα εκτοξεύει καυτό λάδι κατά τη χρήση! Προειδοποίηση κινδύνου και επείγουσα ανάκληση!

Τι ζητείται πλέον από την επιχείρηση

Σύμφωνα με την οριστική έκθεση του Κλιμακίου Περιβαλλοντικών Ελέγχων (ΚΕΠΠΕ), η επιχείρηση καλείται να καταθέσει:

  1. Επικαιροποιημένα παραστατικά εκκένωσης βόθρων, για όλα τα είδη λυμάτων.
  2. Βιβλία συντήρησης και μέτρησης ρύπων από τον ατμολέβητα.
  3. Εξηγήσεις για τις ανακολουθίες στις δηλώσεις της σχετικά με τη διάθεση των αποβλήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Ελλάδα στη λίστα των 14 χωρών που πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Σοβαρός ο κίνδυνος λέει η Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπέικον με σταφυλόκοκκο στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ – Σοβαρός κίνδυνος τοξικής μόλυνσης

Δυσοσμία και περιβαλλοντική επιβάρυνση

Οι καταγγελίες για έντονη δυσοσμία αποτέλεσαν την αφορμή για την κινητοποίηση των αρχών. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων στην παλιά δεξαμενή καθίζησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροή και δυσάρεστες οσμές στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η ίδια η επιχείρηση παραδέχεται πως η συγκεκριμένη πρακτική δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) και βρίσκεται σε εκκρεμότητα αίτημά της για τροποποίηση των ΠΠΔ, ώστε τα απόβλητα να οδηγούνται στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κατερίνης.

Παρότι η επιχείρηση δηλώνει συμμόρφωση και αποκατάσταση των προβλημάτων, η Περιφέρεια ζητά πλήρη τεκμηρίωση και ενδέχεται να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις ή πρόστιμα, ανάλογα με την αξιολόγηση των νέων στοιχείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός στην Ευρώπη: Μαζικές ανακλήσεις σε γνωστές μάρκες προτηγανισμένης πατάτας λόγω παρουσίας καρκινογόνων ορυκτελαίων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 8 πράγματα που όλοι μισούν στην παραλία – Μην χαλάς τις διακοπές των άλλων με τις κακές σου συνήθειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΔΩ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η πρωινή συνήθεια που καταστρέφει την υγεία των γυναικών: Να γιατί παίρνετε βάρος και οι ορμόνες σας… «τρελαίνονται»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το έξυπνο κόλπο που εξαφανίζει τους λεκέδες από τους τοίχους χωρίς να τους ξεβάφει

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Πώς μία έτοιμη σάλτσα της αγοράς εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια αντί να τα αναπτύσσει σύμφωνα με πειραματική μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 ημέρες την πορεία 14 στελεχών λιστέριας και σαλμονέλας μετά την εισαγωγή τους σε τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.