Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAIR SPECIALTY COFFEES: Επιστημονική προσέγγιση στην ηθική πλευρά του καφέ

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαFAIR SPECIALTY COFFEES: Επιστημονική προσέγγιση στην ηθική πλευρά του καφέ
spot_img

Η Qualita Unica,  συνεργάζεται με το ΑΠΘ, για τη δημιουργία πρωτοκόλλων που επηρεάζουν τη γεύση και το άρωμα των τελικών προϊόντων, αλλά και τις παραμέτρους για ένα σταθερό αποτέλεσμα.

Με έμφαση στις αρχές του δίκαιου εμπορίου (fair trade) και της αειφορίας, το project Qualita Unica της ΑΒΕΚ Βεκράκος παρουσίασε στο Ζάππειο, από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου, το concept Fair Specialty Coffees, μια επιστημονική προσέγγιση στην ηθική πλευρά του καφέ.

Το concept FAIR SPECIALTY COFFEES είναι ένα συνεχές ταξίδι στον κόσμο του καφέ. Μικρές φάρμες και γαστρονομικοί θησαυροί θα έρχονται στη συλλογή, σε όλη την διάρκεια του χρόνου, σε μικρές ποσότητες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα μιας αδιάκοπης γευστικής εναλλαγής για τον πελάτη. Κατά διαστήματα, η οργανοληπτική ομάδα της QU -με ιδιαίτερες συνεργασίες- θα προτείνει και συνταγές έκπληξη, αφού οι συνδυασμοί των ποικιλιών καφέ είναι η ειδικότητα της Qualita Unica.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πρόταση, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη βιωσιμότητα και στον μικρής κλίμακας, τοπικής παραγωγής καφέ, που έχει ως βάση τον ηθικό τρόπο παρασκευής.

«Βλέπουμε με δίκαιη ματιά την αγορά του καφέ», αναφέρει ο Βασίλης Αρνάκης, Managing Director της ABEK ΒΕΚΡΑΚΟΣ, η οποία αποτελεί -εδώ και 26 χρόνια- τον επίσημο αντιπρόσωπο του espresso Hausbrandt στην Ελλάδα.

Η Qualita Unica, έχοντας ως οδηγό την αυστηρά επιστημονική διαδικασία καβουρδίσματος (μονοποικιλιακό ψήσιμο), ώστε ο καφές να αποδίδει στο μέγιστο τις αρωματικές και γευστικές του ιδιότητες, δημιουργεί tailor made blends.

Επικεφαλής αυτής της διαδικασίας είναι η υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου και R&D χημικός Δρ. Εύη Βάρκα, η οποία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Ζάππειο, παρουσίασε μέρος των αποτελεσμάτων των ερευνών τους,  με ενδιαφέροντα βίντεο. Από τα στάδια φρύξης (καβουρδίσματος) του καφέ και τους θερμοδυναμικούς μηχανισμούς, μέχρι τις ερμηνείες των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των  ροφημάτων καφέ, αλλά και τα κινητικά μοντέλα της απαέρωσης του διοξειδίου του άνθρακα από τις κυψελίδες των φρυγμένων κόκκων καφέ.

Η Qualita Unica,  συνεργάζεται αδιάλειπτα με το Χημικό τμήμα του ΑΠΘ, το οποίο με τη βοήθεια εξειδικευμένων αναλυτικών τεχνικών, δημιουργούν πρωτόκολλα ικανά όχι μόνο να προσδιορίζουν τους παράγοντες που  επηρεάζουν τη γεύση και το άρωμα των τελικών προϊόντων, αλλά και τις παραμέτρους για ένα σταθερό αποτέλεσμα.

Και όλα αυτά γιατί ο καφές πέρα από τέχνη είναι και επιστήμη.

ΤΟ PROJECT QUALITA UNICA

Το εργοστάσιο του project  Qualita Unica, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015. Για 1,5 περίπου χρόνο η ερευνητική ομάδα ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έρευνα της χημείας του καφέ κατά την φρύξη, με τα γευστικά προφίλ, τους συνδυασμούς μεταξύ των ποικιλιών, τη συσκευασία και την αποθήκευση.

Σήμερα είναι διαθέσιμο πλήθος συνταγών (περισσότερες από 14 είναι ενεργές στην αγορά σήμερα) αποκλειστικά από ποικιλίες arabica, που δίνουν τη δυνατότητα και στον πιο απαιτητικό πελάτη να βρει αυτό που χρειάζεται για την επιχείρησή του.

Εκτός από την υψηλή ποιότητα του καφέ, η εταιρεία επένδυσε στην αρχιτεκτονική της κούπας, με στόχο όχι μόνο τον άρτιο σχεδιασμό αλλά το ιδανικό περιβάλλον ώστε τα αρώματα του espresso να μπορούν να γυρίσουν και να αναδυθούν.

Οι χαρακτηριστικές κούπες της Qualita Unica σχηματίζουν τα αρχικά του project (QU) και σχεδιάστηκαν για να αγκαλιάζονται από την παλάμη και να έρχονται σε επαφή με το σώμα μας σε τέτοιο σημείο ώστε η όσφρηση να συμμετέχει στην απόλαυση που χαρίζει η κατανάλωση του καφέ. Ο σχεδιασμός των εντυπωσιακών installations της έκθεσης ανήκει στο design group της Beetroot, σταθερό συνεργάτη του Project Qualita Unica

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα