Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
28.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Έξυπνη Μεταποίηση»: Τις επόμενες ημέρες η πρόσκληση συμμετοχής – Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν επιδότηση

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / Οικονομία«Έξυπνη Μεταποίηση»: Τις επόμενες ημέρες η πρόσκληση συμμετοχής - Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν επιδότηση
spot_img

Η δράση της Έξυπνης Μεταποίησης προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ προς πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού και εν γένει βιομηχανικού κλάδου με σκοπό την προσαρμογή τους στις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0).

Επιχειρησιακή συμφωνία για την υλοποίηση της δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση», στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, η γενική γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός.

   Η πρόσκληση και ο οδηγός της Δράσης θα δημοσιευθούν τις προσεχείς ημέρες.

   Η δράση της Έξυπνης Μεταποίησης προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ προς πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού και εν γένει βιομηχανικού κλάδου με σκοπό να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την προσαρμογή τους στις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0).

   Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά σε επενδυτικά σχέδια στην βάση τριών (3) πυλώνων:

   1. Τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση μεγάλων δεδομένων

   2. Τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης, και

   3. Ρομποτική και αυτοματισμοί.

   Ο συνολικός προϋπολογισμός των 73 εκατομμυρίων ευρώ, κατανέμεται κατά 70% στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και κατά 30% στις μεσαίες και χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250 χιλιάδες ευρώ έως 6 εκατομμύρια.  

   Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

   «Σήμερα, ενεργοποιούμε και τυπικά τη συνέργεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση». Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η συνεργασία με τους δύο φορείς, την οποία προσωπικά επεδίωξα, γίνεται πράξη και είμαι βέβαιος ότι με το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης μου με την άρτια και επιτυχή υλοποίησή μιας ακόμα εμβληματικής Δράσης του Υπουργείου μας που και αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα της βιομηχανίας. Θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Βιομηχανίας και Εμπορίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το μέχρι σήμερα έργο τους για τη διαμόρφωση της Δράσης και να ευχηθώ καλή δύναμη και επιτυχία στην υλοποίηση της».  

   Η γενική γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου επεσήμανε:

   «Με ιδιαίτερη χαρά υπογράφουμε σήμερα την επιχειρησιακή συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση». Η συνεργασία των 3 φορέων εγγυάται  τόσο την απρόσκοπτη υλοποίηση της δράσης όσο και την ποιότητά της ως προς τα αποτελέσματά της, δεδομένης της υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας των στελεχών κάθε φορέα. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη βιομηχανική μετάβαση μέσω της ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών, καθώς και των ψηφιακών υποδομών, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής βιομηχανίας. Είμαστε στην διάθεση όλων των φορέων και των επιχειρήσεων, ώστε να τους υποστηρίξουμε στην προσπάθεια να μετασχηματίσουν και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους».  

   Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας ανέφερε:

   «Μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να προσαρμοστούν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, η συμβολή των κοινοτικών κονδυλίων είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος συμβάλλει και αυτό προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της συμμετοχής του στη δράση αυτή, που στόχο έχει την ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Μέσω της αξιολόγησης των προτάσεων, του ελέγχου πιστοποίησης των έργων και της όλης υποστήριξης στην εν λόγω δράση, που έχουμε αναλάβει μαζί με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και το ΤΕΕ, δεσμευόμαστε για την πλέον αξιόπιστη και ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών,  ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της ψηφιακής της μετάβασης και της προώθησης του μετασχηματισμού Industry 4.0 στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο ΟΕΕ».  

   Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός τόνισε:

   «Οι προκλήσεις για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, είναι πολύ μεγάλες, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης. Η ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία, τα μικρά και μεγάλα εργοστάσια της χώρας, αποτέλεσαν για δεκαετίες τον παραγωγικό κορμό της ανάπτυξης. Με τη δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Πολιτεία δίνει κίνητρα για τον πραγματικό παραγωγικό εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κάθε ελληνικής μεταποιητικής επιχείρησης. Τώρα είναι η ώρα η παραγωγή μας να περάσει σε έναν πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό που θα της δώσει εφόδια ανάπτυξης και ευημερίας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ιδιαιτέρως τον Υπουργό ‘Αδωνι Γεωργιάδη όχι μόνο για την καλή συνεργασία αλλά και για την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα σε στρατηγικό επίπεδο όσο και στα προγράμματα, έργα και δράσεις που οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και γενικά την επιχειρηματικότητα σε ένα καλύτερο μέλλον. Μαζί με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και το ΟΕΕ δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προ όφελος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής μεταποίησης».

ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα