Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EUChooseSafeFood: Τροφικές Αλλεργίες και προστασία

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςEUChooseSafeFood: Τροφικές Αλλεργίες και προστασία
spot_img

Αν έχετε μια σοβαρή τροφική αλλεργία, πώς μπορείτε να ελέγξετε εάν υπάρχουν ίχνη αλλεργιογόνων σε κάποιο τρόφιμο; Οι απαντήσεις από την EFSA και τον ΕΦΕΤ στα πλαίσια της καμπάνιας EUChooseSafeFood

Μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά σε συγκεκριμένες τροφές. Αν και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι συχνά ήπιες, μπορεί να γίνουν σοβαρές και ο μόνος τρόπος για να διαχειριστεί κάποιος την κατάσταση είναι να αποφύγει τα τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία του. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που υποστηρίζεται από την επιστήμη, διασφαλίζει ότι οι ενδείξεις για τα αλλεργιογόνα αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Οι άνθρωποι συνήθως υποφέρουν από αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, οστρακοειδή και ορισμένα φρούτα. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί από μια ελάχιστη ποσότητα ενός περιεχόμενου συστατικού στο οποίο ένα άτομο είναι ευαίσθητο. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι ήπια (φαγούρα ή εξάνθημα), αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια, συριγμός και σε ορισμένες περιπτώσεις αναφυλαξία (σοκ).

Οι τροφικές δυσανεξίες προκύπτουν όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αφομοιώσουν ορισμένες ουσίες, όπως η γλουτένη και παρουσιάζουν φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε εύκολα τα αλλεργιογόνα στις ετικέτες των τροφίμων.

Ελέγχοντας τα συστατικά στις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων που εμπεριέχουν αλλεργιογόνα συστατικά καθώς και τις πληροφορίες για μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, οι άνθρωποι μπορούν να τα αποφύγουν εάν είναι αλλεργικοί.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τις τροφικές αλλεργίες συνέβαλαν με τις επιστημονικές συμβουλές τους στη νομοθετική διαδικασία για την επισήμανση των τροφίμων. Πλέον, οι παρασκευαστές τροφίμων τα οποία πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επισημαίνουν 14 αλλεργιογόνα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Αυτά περιλαμβάνουν δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, γάλα, αυγά, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σόγια, ψάρια, μαλακόστρακα, μαλάκια, σέλινο, λούπινο, σουσάμι, μουστάρδα και θειώδη. Δεδομένου ότι η επιστήμη των αλλεργιογόνων συνεχίζει να εξελίσσεται, αυτή η λίστα ενδέχεται να επικαιροποιηθεί στο μέλλον.

Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι εκεί για να βοηθάει τους καταναλωτές να κάνουν ασφαλείς επιλογές.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Food Safety Authority Ireland – Allergen information

EFSA Allergens in food: scientific advice updated

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/el/allergens

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο "απροσδόκητος" τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών.

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό.

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο