Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
28.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Ενεργή συσκευασία τυριών από υποπροϊόντα γαλακτοκομικών – Παράταση της διάρκειας ζωής έως και 50%!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτομία: Ενεργή συσκευασία τυριών από υποπροϊόντα γαλακτοκομικών - Παράταση της διάρκειας ζωής έως και 50%!
spot_img

Χρηματοδότηση του έργου από την Ισπανική κυβέρνηση –  Αξιοποίηση του ορού γάλακτος που λαμβάνεται ως υπόλειμμα στην παραγωγή τυριού

Ισπανοί επιστήμονες μετέτρεψαν το υποπροϊόν του ορού γάλακτος σε φυσικές, αντιμικροβιακές επικαλύψεις για συσκευασία που αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του τυριού. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ισπανική κυβέρνηση με 600.000€ και διενεργήθηκε από τις Aimplas, ADM, FEDACOVA (Agri-Food Business Federation of the Valencia Community) και το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια σε συνεργασία με δύο τυροκομικές εταιρείες.

Το υγρό υπόλειμμα που παραμένει μετά την παραγωγή τυριού ή την απομάκρυνση του λίπους και της καζεΐνης του γάλακτος, είναι ο «ορός γάλακτος». Κάθε χρόνο παράγονται 180 εκατομμύρια λίτρα ορού γάλακτος από τους 18 εκατομμύρια τόνους τυριού που παράγονται παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ο ορός γάλακτος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που οι μεγάλες εταιρείες τυριών είναι σε θέση να αξιοποιήσουν για την παραγωγή ειδικών γαλακτοκομικών προϊόντων,
όπως είναι ανθότυρο, μανούρι, κ.ά. Ωστόσο, τα μικρά βιοτεχνικά γαλακτοκομεία, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της γαλακτοβιομηχανίας, είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουν αυτού του είδους τις επενδύσεις, μετατρέποντας έτσι τον ορό γάλακτος σε ρυπογόνο απόβλητο εάν απορριφθεί στο περιβάλλον.

Το έργο GO-Orleans αξιοποιεί τον ορό γάλακτος που λαμβάνεται ως υπόλειμμα στην παραγωγή τυριού μέσω της ανάπτυξης φυσικών δραστικών προσθέτων για ενσωμάτωση στη συσκευασία , τα οποία θα παρατείνουν τη ωφέλιμη ζωή του τυριού μεταξύ 25 και 50%. Επιπλέον, θα ενσωματωθούν ως φυσικά προβιοτικά στις ζωοτροφές, προκειμένου να βελτιωθεί η καλή διαβίωση των ζώων.

«Πρώτα διαχωρίζουμε τα βακτήρια με δυνατότητα βιοσυντήρησης. Στη συνέχεια, θα χαρακτηρίσουμε τις ενώσεις στη μήτρα, που είναι ο ορός γάλακτος», λέει ο Giuseppe Meca, καθηγητής στο τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.

«Η AIMPLAS εργάζεται στη σύνθεση μιας λειτουργικής επίστρωσης που περιέχει ορό γάλακτος ως ενεργό συστατικό με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή σε πλαστική μεμβράνη για τη λήψη ενεργών πρωτοτύπων συσκευασίας για τυρί», δήλωσε η Alicia Naderpour, ερευνήτρια συσκευασίας στην AIMPLAS.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα