Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Ενεργή συσκευασία τυριών από υποπροϊόντα γαλακτοκομικών – Παράταση της διάρκειας ζωής έως και 50%!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτομία: Ενεργή συσκευασία τυριών από υποπροϊόντα γαλακτοκομικών - Παράταση της διάρκειας ζωής έως και 50%!
spot_img

Χρηματοδότηση του έργου από την Ισπανική κυβέρνηση –  Αξιοποίηση του ορού γάλακτος που λαμβάνεται ως υπόλειμμα στην παραγωγή τυριού

Ισπανοί επιστήμονες μετέτρεψαν το υποπροϊόν του ορού γάλακτος σε φυσικές, αντιμικροβιακές επικαλύψεις για συσκευασία που αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του τυριού. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ισπανική κυβέρνηση με 600.000€ και διενεργήθηκε από τις Aimplas, ADM, FEDACOVA (Agri-Food Business Federation of the Valencia Community) και το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια σε συνεργασία με δύο τυροκομικές εταιρείες.

Το υγρό υπόλειμμα που παραμένει μετά την παραγωγή τυριού ή την απομάκρυνση του λίπους και της καζεΐνης του γάλακτος, είναι ο «ορός γάλακτος». Κάθε χρόνο παράγονται 180 εκατομμύρια λίτρα ορού γάλακτος από τους 18 εκατομμύρια τόνους τυριού που παράγονται παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ο ορός γάλακτος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που οι μεγάλες εταιρείες τυριών είναι σε θέση να αξιοποιήσουν για την παραγωγή ειδικών γαλακτοκομικών προϊόντων,
όπως είναι ανθότυρο, μανούρι, κ.ά. Ωστόσο, τα μικρά βιοτεχνικά γαλακτοκομεία, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της γαλακτοβιομηχανίας, είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουν αυτού του είδους τις επενδύσεις, μετατρέποντας έτσι τον ορό γάλακτος σε ρυπογόνο απόβλητο εάν απορριφθεί στο περιβάλλον.

Το έργο GO-Orleans αξιοποιεί τον ορό γάλακτος που λαμβάνεται ως υπόλειμμα στην παραγωγή τυριού μέσω της ανάπτυξης φυσικών δραστικών προσθέτων για ενσωμάτωση στη συσκευασία , τα οποία θα παρατείνουν τη ωφέλιμη ζωή του τυριού μεταξύ 25 και 50%. Επιπλέον, θα ενσωματωθούν ως φυσικά προβιοτικά στις ζωοτροφές, προκειμένου να βελτιωθεί η καλή διαβίωση των ζώων.

«Πρώτα διαχωρίζουμε τα βακτήρια με δυνατότητα βιοσυντήρησης. Στη συνέχεια, θα χαρακτηρίσουμε τις ενώσεις στη μήτρα, που είναι ο ορός γάλακτος», λέει ο Giuseppe Meca, καθηγητής στο τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.

«Η AIMPLAS εργάζεται στη σύνθεση μιας λειτουργικής επίστρωσης που περιέχει ορό γάλακτος ως ενεργό συστατικό με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή σε πλαστική μεμβράνη για τη λήψη ενεργών πρωτοτύπων συσκευασίας για τυρί», δήλωσε η Alicia Naderpour, ερευνήτρια συσκευασίας στην AIMPLAS.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φέτα: Αξιολόγηση ποιότητας σε συνάρτηση με το δοχείο ωρίμανσης – Μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Έλληνες επιστήμονες συνέκριναν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φέτας που ωρίμασε σε ξύλινο βαρέλι, σε δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα και σε δοχείο από κασσίτερο.

Κοροϊδεύουν επίσημα το φυτικό γάλα: Καταγγελία για την περιπαικτική διαφήμιση “γάλα από ξύλο”

Μαίνεται ο "πόλεμος" μεταξύ της γαλακτοβιομηχανίας και της βιομηχανίας φυτικών ροφημάτων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα