Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καύσωνας ενόψει: Προστασία εργαζομένων – Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

ΑρχικήΝέαΕργασίαΚαύσωνας ενόψει: Προστασία εργαζομένων - Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών
spot_img

Σε εργασιακά περιβάλλοντα όπου υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση όπως τα μαγειρεία, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη λήψη προληπτικών μέτρων.

«Ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, επιβάλλεται η λήψη προληπτικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, που οφείλεται στους μετεωρολογικούς παράγοντες, σε συνδυασμό με το μικροκλίμα των εργασιακών χώρων και τις συνθήκες εργασίας» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και τονίζει ότι προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις υπαίθριες εργασίες, όπως οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα, καθώς και στις εργασίες σε χώρους όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, όπως σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία, κ.α., όπου υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες, όπως μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών.

Σύμφωνα με το ΕΚΑ, υπάρχει ανάγκη προληπτικών ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Υγείας και Ασφάλειας του ΣΕΠΕ, με στόχο την εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία των εργαζομένων και τη μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Όπως επισημαίνει, στις υποχρεώσεις των εργοδοτών συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

– ο προσδιορισμός σε συνεργασία με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας των εργασιών και των χώρων όπου αναμένεται αυξημένος κίνδυνος θερμικής καταπόνησης και η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αντιμετώπισή της,

– η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών,

– η ενημέρωση και η παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους,

– η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας,

– σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της εργασίας, τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της και τις κλιματολογικές συνθήκες των εποχών του έτους, σύμφωνα με το Π.Δ. 305/96 (Οδηγία 92/57/EOK) και το Π.Δ. 16/96 (Οδηγία 89/654/EOK), όπου αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής ειδικών μέτρων σε περίπτωση καύσωνα,

– επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές.

Παράλληλα, το ΕΚΑ υπογραμμίζει ότι ειδικής προσοχής πρέπει να τυγχάνουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως:

Καρδιοπαθείς: Ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή χειρουργημένη στεφανιαία νόσο, ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες.

Πνευμονοπαθείς: Αναπνευστική ανεπάρκεια έστω και ελαφρά, πνευμονικό εμφύσημα, άσθμα.

Εργαζόμενοι με γενικά νοσήματα: Σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές ηπατικής λειτουργίας, διαταραχές λειτουργίας θυρεοειδούς, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, αναιμία, ψυχικά νοσήματα, νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, μεγάλης εκτάσεως δερματοπάθειες, παχυσαρκία (30% περισσότερο του προβλεπόμενου ιδανικού βάρους).

Εργαζόμενοι που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή με διουρητικά, αναστολείς ιόντων ασβεστίου, αντιεπιληπτικά, ορμόνες και επιπλέον προσοχή απαιτείται σε εγκυμονούσες.

Μεταξύ άλλων, το ΕΚΑ προσθέτει τα εξής:

«Ενδεικτικά οργανωτικά μέτρα

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα οργανωτικά μέτρα κατά τις ημέρες του καύσωνα, τα οποία συνίστανται:

1. στη δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας με τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων,

2. στη διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων χώρων κατάλληλα κλιματισμένων για ανάπαυση,

3. στη διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (10ο C–15ο C),

4. στον προγραμματισμό των εργασιών που καταπονούν θερμικά εκτός θερμοκρασιών αιχμών,

5. στη μείωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερα επιβαρημένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες, κ.λπ., από τις 12:00 έως τις 16:00,

6. στη μείωση των ιδιαίτερα βαρέων εργασιών.

Υπαίθριες εργασίες

Ειδικά για όσους εργάζονται σε υπαίθριες εργασίες, που είναι και οι πλέον εκτεθειμένοι, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, όπως:

1. χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής,

2. χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10ο C–15ο C),

3. διαμόρφωση επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα,

4. κατασκευή στεγάστρων, όπου είναι δυνατόν, για την εκτέλεση εργασιών,

5. προγραμματισμός των εργασιών, έτσι ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες,

6. μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12:00 έως τις 15:00.

Ενδεικτικές παρεμβάσεις στο μικροκλίμα του εργασιακού χώρου

Αυτές μπορούν να γίνουν με:

– απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων στο πλησιέστερο δυνατό σημείο προς την πηγή δημιουργίας τους,

– επαρκή γενικό εξαερισμό με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα υψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό ζωνών εργασίας με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες,

– επαρκή ανανέωση του αέρα των χώρων εργασίας, όπου απαιτείται, από τις συνθήκες παραγωγής με προσαγωγή νωπού αέρα και σύγχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας,

– επιθυμητή είναι η ύπαρξη κλιματισμού, όταν είναι δυνατόν.

Οι επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς καλούνται να είναι σε ετοιμότητα σε ό,τι αφορά στην τήρηση των προβλεπομένων από τη νομοθεσία, καθώς και στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στα σχετικά σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης» σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα