Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl: Καταγγελίες για καταχρηστικές απολύσεις γυναικών

ΑρχικήΝέαΕργασίαLidl: Καταγγελίες για καταχρηστικές απολύσεις γυναικών
spot_img

Της Χριστίνας Κοψίνη

Καταχρηστικές απολύσεις και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας καταγγέλλουν εργαζόμενες και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση». Επιλεκτικές απολύσεις γυναικών στελεχών, απομάκρυνση εγκύου, εξαναγκασμός σε παραίτηση.

H Lidl Eλλάς, η επιχείρηση γερμανικών συμφερόντων στο λιανεμπόριο τροφίμων που έχει καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να βελτιώσει το κοινωνικό της προφίλ, εντός και εκτός Ελλάδας, ελέγχεται τώρα στη χώρα μας για σωρεία καταγγελιών παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

Η εταιρεία, που πρόσφατα έλαβε «από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employers Institute τον τίτλο του Κορυφαίου Εργοδότη σε Ελλάδα και Ευρώπη, για τον προσανατολισμό και τις δράσεις της με επίκεντρο τους εργαζομένους της» -όπως αναφέρει η ίδια στην ιστοσελίδα της-, φέρεται, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, να διακρίνεται και σε κάτι ακόμη: στην επιλεκτική απόλυση γυναικών-στελεχών, στην απoμάκρυνση εγκύου καθώς και σε εξαναγκασμό εργαζόμενης για υπογραφή εντύπου παραίτησης από κάθε δικαίωμα προσβολής της απόλυσης.

Τα γεγονότα δεν ξαφνιάζουν. Ωστόσο έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που επιχειρεί να διαμορφώσει η εταιρεία, «έχοντας προγραμματίσει για το 2022 επενδύσεις της τάξης του 1 εκατ. ευρώ σε εκπαίδευση, τηλεκπαίδευση και ανάπτυξη εργαζομένων, ενώ παράλληλα σχεδιάζει προγράμματα ευημερίας άνω των 4 εκατ. ευρώ για τους ανθρώπους της», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Πάντως, οι συγκεκριμένες καταγγελίες είναι επώνυμες (στη διάθεση μας έχουμε ονόματα και καταστάσεις) κι έχουν κατατεθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Μία εξ αυτών έχει ήδη προκαλέσει την κατάθεση αγωγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Αρα, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει δικαστική και θεσμική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα για την αντίθεση ανάμεσα στην εικόνα της εταιρείας και την πραγματική κατάσταση των εργασιακών σχέσεων. Όμως, σήμερα, 8 του Μάρτη, ημέρα συμβολική για τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται για την άρση των διακρίσεων, τα όσα καταγγέλλουν οι δύο συγκεκριμένες εργαζόμενες αναφορικά με την ηθική και ψυχολογική πίεση από στελέχη της εταιρείας έχουν μια σημειολογία που δεν γίνεται να προσπεράσουμε.

Προς το παρόν ας σταθούμε στο γεγονός ότι τις σοβαρές καταγγελίες ανέδειξε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση». Εκπρόσωπος του Συλλόγου παρευρέθηκε σε διαπραγμάτευση με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της εταιρείας όπου και προτάθηκε για τις δύο απολυμένες εργαζόμενες η υπογραφή σύμβασης εχεμύθειας με αυστηρές ρήτρες, ώστε μετά την καταβολή της αποζημίωσης να μη δημοσιοποιηθεί το θέμα πουθενά.

Ο πρόεδρος της «Ενωσης» και εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, δήλωσε ότι στη συνέχεια «η μία εκ των δύο υπαλλήλων υπέστη ψυχολογική βία από δύο προϊσταμένους προκειμένου να υπογράψει κείμενο παραίτησης από κάθε άλλη απαίτηση και να μην προσβάλει την απόλυσή της.

Η εργαζόμενη αρνήθηκε το ποσό που της πρότειναν και κατήγγειλε τις συγκεκριμένες πρακτικές παρενόχλησης και απειλών στη μητρική εταιρεία. Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό, αφού σε βάρος της ασκήθηκε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση από μάνατζερ της εταιρείας, ώστε να μη φαίνεται η Lidl Ελλάς», αναφέρει ο πρόεδρος της «Ενωσης», διατυπώνοντας κι ένα ερώτημα προς την εταιρεία: «Από την έρευνα που κάναμε προκύπτει ότι ενώ μεταξύ των στελεχών στην εταιρεία υπερέχουν οι άνδρες με ποσοστό 80%, στις απομακρύνσεις, παραιτήσεις και απολύσεις στις ανώτερες βαθμίδες του προσωπικού είναι 9 γυναίκες προς 1 άνδρα. Τι λέει η εταιρεία γι’ αυτό; Συνιστά κατάφωρη διάκριση κατά των γυναικών ή όχι;».

Επίσης και στη συγκεκριμένη επιχείρηση φαίνεται ότι όταν επίκεινται έλεγχοι από το ΣΕΠΕ ενεργοποιείται ξαφνικά και ζητεί από τους προϊσταμένους να κάνουν αναρτήσεις για «την πολιτική της κατά της βίας και της παρενόχλησης», όπως αποδεικνύεται και από το email που παραθέτουμε (βλέπε φωτογραφία).

Προειδοποιητικό email της Lidl για αιφνίδιους ελέγχους μετά την καταγγελία στο ΣΕΠΕ

Μία εβδομάδα πριν είχε γίνει ηλεκτρονική καταγγελία στην Αρχή Διαφάνειας. (Λέτε να διέρρευσε πριν από τη διενέργεια των ελέγχων;). Ανησυχία προκαλούν οι κρίσεις των ίδιων των εργαζομένων για τις εν γένει συνθήκες εργασίας στα καταστήματα του γερμανικού κολοσσού, όπως ακριβώς καταγράφονται στην πλατφόρμα https://gr.indeed.com/cmp/Lidl/reviews.

Ίσως, μετά τον τομέα των διανομέων για τους οποίους η υπόθεση της eFood (με τις ατομικές συμβάσεις) δημιούργησε προϋποθέσεις ανάδειξης των προβλημάτων σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, έτσι και οι καταγγελίες της Lidl μπορεί να ενεργοποιήσουν τους εργαζομένους σε όλη την αλυσίδα των καταστημάτων τροφίμων και δη στις μεγάλες, όπου η σταθερή καταβολή του μισθού κάθε μήνα και η κανονική πληρωμή των υπερωριών λειτουργεί αποτρεπτικά για να καταγγελθούν η παρενόχληση, ο σεξισμός, το συστηματικό mobbing και οι πάσης φύσεως διακρίσεις. Καταστάσεις που όπως γνωρίζουν ακόμη και τα καλοαμειβόμενα στελέχη των επιχειρήσεων, έχουν κάνει τα κρούσματα κρίσης πανικού να είναι περισσότερα κι από αυτά της πανδημίας του Covid-19.

Το βέβαιο είναι ότι είμαστε στην αρχή.

Ευρωβαρόμετρο: Γυναίκες, στρες και χώρος εργασίας

Μπορεί στην εργασία μας και στους συναδέλφους να δίνουμε, οι περισσότεροι, πάνω από το 1/3 του χρόνου μας κάθε ημέρα. Ωστόσο είναι ο τελευταίος χώρος στον οποίο θα απευθυνθούμε για να μοιραστούμε με συναδέλφους ή με τη διεύθυνση ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως στρες ή άγχος που μπορεί να εντείνεται και από τις συνθήκες εργασίας. Αυτή η αποξένωση καταγράφεται και στην πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωβαρόμετρο απευθυνόμενο αποκλειστικά σε γυναίκες.

Στο ερώτημα με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων, από τις πέντε κορυφαίες ξεχωρίζουν οι εξής:

■ μόνο το 5% των Ελληνίδων και εν γένει των γυναικών από την Ε.Ε. θα απευθυνόταν στη δουλειά και σε συναδέλφους.

■ το 53% των Ελληνίδων και το 48% των άλλων Ευρωπαίων απάντησαν ότι θα απευθυνθούν για το πρόβλημά τους σε φίλους ή μέλη της οικογένειας

■ το 51% των Ελληνίδων εργαζομένων και το 38% των άλλων Ευρωπαίων θα απευθύνονταν σε ψυχολόγο/θεραπευτή

■ το 19% των Ελληνίδων και το 38% των άλλων Ευρωπαίων θα επέλεγαν οικογενειακό γιατρό ή θεραπευτή και

■ το 35% των Ελληνίδων και το 27% των άλλων Ευρωπαίων θα αναζητούσαν χόμπι, ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα