Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Beyond Meat: Μήνυση στον κολοσσό φυτικών τροφίμων για παραπλάνηση και τεχνητή αύξηση των μετοχών της

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαBeyond Meat: Μήνυση στον κολοσσό φυτικών τροφίμων για παραπλάνηση και τεχνητή αύξηση των μετοχών της
spot_img

Η εταιρεία παραγωγής φυτικού κρέατος, Beyond Meat, μηνύεται από επενδυτές που ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν από ψευδή οικονομικά στοιχεία.

Μήνυση κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά της εταιρείας παραγωγής φυτικών εναλλακτικών κρέατος, Beyond Meat, με επιχείρημα ότι η εταιρεία παρέχει παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την παραγωγική της ικανότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης. 

Η μήνυση κατατέθηκε από το Λιανικό Χονδρικό Πολυκατάστημα, Συνταξιοδοτικό Ταμείο Union Local 338.

Στο κείμενο της μήνυσης κατονομάζεται η εταιρεία στο σύνολό της αι μεμονωμένα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην οικονομικού διευθυντή της (CFO), Phillip Hardin, ο οποίος φέρεται να έκανε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις, εξαπατώντας την αγορά και διογκώνοντας τεχνητά την τιμή της μετοχής Beyond Meat. 

Η Beyond Meat, σύμφωνα με την μήνυση, ανέφερε συχνά τις επιτυχημένες συνεργασίες της με μεγάλα ονόματα στο χώρο της εστίασης, όπως McDonald’s, Starbucks, KFC, Pizza Hut και Taco Bell. Επιπλέον, φέρεται να υποσχόταν στους επενδυτές και τους συνεργάτες της ότι θα μπορέσει να παράγει τα προϊόντα της σε εμπορική κλίμακα, ενώ ισχυριζόταν ότι τυχόν καθυστερήσεις οφείλονταν σε αλλαγές προτύπων και την πανδημία του COVID-19.

Ωστόσο, στις 22 Οκτωβρίου 2021, ημερομηνία στην οποία η Beyond Meat μείωσε τις προοπτικές καθαρών εσόδων της κατά 25% (περίπου 34 εκατ. δολάρια), φάνηκε πως τα στοιχεία ήταν ψευδή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη δημοσίευση  των τριμηνιαίων κερδών της λίγες εβδομάδες αργότερα.

Στα στοιχεία φαινόταν ξεκάθαρα πως οι πωλήσεις είχαν πέσει και πολλά προϊόντα της είχαν μείνει απόθεμα, με αποτέλεσμα και την πτώση της μετοχής της κατά σχεδόν 20%.

Από την άνοδο στην πτώση

Οι χρυσές εποχές για την Beyond Meat ήταν γύρω στο 2019, όποτε η μετοχή της κορυφώθηκε στα 234,90 δολάρια στα τέλη του Ιουλίου 2019.

Ωστόσο σταδιακά η εταιρεία άρχισε να χάνει τη δύναμή της, γεγονός που προήλθε από μια μείωση των πωλήσεων το 2021 και 2022, με πτώση των εσόδων κατά 1,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του περσινού έτους.

Καθώς η χαμηλή ζήτηση για τα προϊόντα της οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα αποθεμάτων, η Beyond Meat στράφηκε σε κανάλια εκκαθάρισης για να μετατρέψει μέρος αυτού του αποθέματος σε μετρητά, αναφέρει δημοσίευμα του The Motley Fool.  Αυτό μπορεί να  βοήθησε να αυξηθούν λίγο οι πωλήσεις, αλλά οδήγησε επίσης σε αρνητικό μικτό περιθώριο κέρδους στο δεύτερο τρίμηνο.

Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν αυτή την πτωτική πορεία- σε μια εποχή ακμής για τα χορτοφαγικά και vegan προϊόντα- στο γεγονός ότι τα προϊόντα Beyond Meat είναι πιο ακριβά το κιλό από το πραγματικό κρέας, επομένως η πίεση που ασκεί ο αυξημένος πληθωρισμός στους καταναλωτές δεν ευνοεί τις συνθήκες.

Kάποιοι μιλούν επίσης για μια γενική πτώση στον κλάδο του φυτικού κρέατος. Ωστόσο, η ανταγωνιστική της Ιmpossible Foods νωρίτερα φέτος δήλωσε στο Bloomberg πως η μείωση των πωλήσεων της Beyond Meat στα καταστήματα λιανικής των ΗΠΑ δεν έχει επηρεάσει τις δικές της πωλήσεις, οι οποίες κατά τα λεγόμενά τους -ειδικά σε αλυσίδες όπως Burger King, Starbucks και Applebee’s- αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2016, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σουπερμάρκετ και καταστήματα λιανικής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Καταργήθηκε το τρυγικό στεατύλιο (E 483) ως πρόσθετο σε τρόφιμα

Μέχρι πότε μπορούν να διατίθενται στην αγορά τρόφιμα που περιέχουν Ε 483.

26.509 Ευρωπαίοι πολίτες απαντούν για τους χημικούς ρύπους και τους βιολογικούς κινδύνους στα τρόφιμα

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για την ασφάλεια τροφίμων – Μεγάλη μελέτη της EFSA.

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα