Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Επιθεωρήσεις πεδίου της SGS σε ψάρια και Θαλασσινά

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΟι Επιθεωρήσεις πεδίου της SGS σε ψάρια και Θαλασσινά
spot_img

Της Αλεξάνδρας Π. Δεδεηλία*

Παρακολουθώντας τις τάσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στις διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως, παρατηρείται ολοένα και αυξητική η πορεία στη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών. Σε έρευνες των τελευταίων ετών μάλιστα στο κλάδο της εστίασης, οι εν λόγω τροφές εμφανίζονται με ποσοστά εξαιρετικά υψηλά στις πρώτες θέσεις επιλογών στα menu των εστιατορίων τόσο στις περιπτώσεις του casual όσο και του fine dining. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχοντας τη κορυφαία θέση στη λίστα των εξαγωγών ψαριών και θαλασσινών ενθαρρύνει και προάγει μια τέτοιων ειδών διατροφή, ενώ μέσα από την εκστρατεία της Επιτροπής #TastetheOcean υπογραμμίζεται παράλληλα η μεγάλη ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας των ειδών αυτών. Παράλληλα όμως και οι  καταναλωτές απαιτούν ολοένα και περισσότερο διαβεβαιώσεις ότι τα θαλασσινά που καταναλώνουν ή τα ψαριά προερχόμενα από άγρια αλιεία ή φάρμες υδατοκαλλιέργειας είναι ασφαλή, αυθεντικά και έχουν προμηθευτεί με υπευθυνότητα.

Στην SGS συνεχίζουμε να χτίζουμε την ήδη μακροχρόνια εμπειρία και να επεκτείνουμε τη γνώση και την εξειδίκευση μας στις ανάγκες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, φροντίζοντας με τις υπηρεσίες μας να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Έτσι έχοντας θέσει και εσωτερικά πολύ ψηλά το ζήτημα της βιωσιμότητας,  είμαστε σε θέση να παρέχουμε υπηρεσίες πιστοποίησης σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα που  βοηθούν στη τήρηση της δέσμευσης για ασφάλεια και βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των ASC και MSC Chain of Custody (CoC), BAP Processing Farm, GLOBALG.A.P., IFFO RS ή και ιδιωτικών πρότυπων που σχεδιάζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις για την παρακολούθηση κρίσιμων παραγόντων όπως είναι για παράδειγμα η χρήση των αντιβιοτικών. 

Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες μας διασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές συμμορφώνονται με ένα ευρύ φάσμα σχετικών προτύπων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας τους κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Μεταβαίνοντας στην ψηφιακή εποχή που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της SGS, έχουμε αναβαθμίσει τις υπηρεσίες επιθεώρησης και ποιοτικού ελέγχου ψαριών και θαλασσινών στις χώρες προέλευσης παρέχοντας real time πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο εμπορικό φορέα, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής GFI και GFIT (Global Food Inspection & Testing).

Μέσω της GFI, η οποία μάλιστα είναι εργαλείο που δημιουργήθηκε από την SGS για να εξυπηρετήσει ακριβώς τον κλάδο των θαλασσινών δίνεται στον ενδιαφερόμενο εισαγωγέα, αγοραστή, λιανέμπορο η δυνατότητα με ταχύτατο και αυτοματοποιημένο τρόπο να δημιουργήσει εντολή εργασίας που αφορά τον έλεγχο με επιτόπια επιθεώρηση ή/και εργαστηριακές δοκιμές παρτίδας ή παρτίδων ψαριών ή θαλασσινών σε έναν απομακρυσμένο προμηθευτή του.

Η διαδικασία ενεργοποιεί μηχανισμό που εξασφαλίζει μέσω της μετάβασης εξιδεικευμένου επιθεωρητή στην εγκατάσταση που βρίσκεται το εμπόρευμα, τον έλεγχό του σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τις προδιάγραφες που ορίζονται σε κάθε περίπτωση αλλά και τη παράλληλη δειγματοληψία του για εργαστηριακή εξέταση με βάση τα κριτήρια ασφάλειας και ποιότητας. Έτσι, πραγματοποιείται από την ομάδα των τοπικών και παγκόσμιων ειδικών της SGS αναλυτική καταγραφή κάθε ευρήματος είτε αυτό προκύπτει από την επιτόπια επιθεώρηση είτε διαπιστώνεται κατά την εργαστηριακή εξέταση,  δίνοντας τη δυνατότητα με τρόπο διαφανή και σε χρόνο πραγματικό να παρέχεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (προμηθευτής, εργοστάσιο παραγωγής, εισαγωγέας, λιανέμπορο) πληροφόρηση για την κατάσταση του εμπορεύματος σε όποια σημείο της γης και αν αυτό βρίσκεται. Η δε ακρίβεια των δεδομένων που καταγράφονται επαληθεύεται ώστε να εξασφαλίζεται στο 100%.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως από το καλοκαίρι του 2019 που τέθηκε πρώτη φορά σε πιλοτική εφαρμογή η GFI,  έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 17.000 επιθεωρήσεις σε θαλασσινά  ενώ  για έναν μόνο πελάτη της SGS με παγκόσμια παρουσία και δραστηριότητα έχει δοθεί η δυνατότητα ελέγχου θαλασσινών πολλαπλών  προμηθευτών του, με ένα σημαντικό αριθμό εργοστασίων σε  χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, η Ινδονησία, Χιλή, Ηνωμένες Πολιτείες ή το Βιετνάμ.

Φυσικά ύψιστο ζήτημα πάντα στο κλάδο των τροφίμων αποτελεί η ασφάλεια. Κι εδώ η SGS φροντίζει μέσω του παγκόσμιου δικτύου εργαστήριων της να προηγείται των εξελίξεων και να καινοτομεί. Πέρα από τις δοκιμές που αφορούν τις καθημερινές αναλύσεις ρουτίνας για την ασφάλεια των προϊόντων προς ανθρώπινη κατανάλωση,  η αυξανόμενη ανάγκη ελέγχου της αυθεντικότητας των τροφίμων οδήγησε τους εξειδικευμένους μας επιστήμονες σε ανάπτυξη νέων αναλυτικών μεθόδων προς αυτή τη κατεύθυνση.

Μέσω της τεχνολογίας των ισοτόπων που έχει αναπτυχθεί στα εργαστήρια του δικτύου μας, μας δίνεται η δυνατότητα να διερευνούμε ζητήματα σχετικά με τη γεωγραφική προέλευση. Συγκεκριμένα, η μέθοδος μας επιτρέπει να εξετάζουμε  μέσω ισοτοπικού αποτυπώματος, τη γεωγραφική προέλευση ειδών ιχθυοκαλλιέργειας (σε κλίμακα περιοχής ή και φάρμας) ή να προσδιορίζουμε γεωγραφική προέλευση μεγάλης κλίμακας (πχ Σολωμός Νορβηγίας, Σκοτίας, Χιλής) ακόμα και τη προέλευση ω3 συμπληρωμάτων (ιχθυέλαιο) ή και τέλος να διαπιστώσουμε αν ένα προϊόν είναι αποτέλεσμα άγριας αλιείας, συμβατικής αλιείας ή υδατοκαλλιέργειας.

Επιπλέον στα προηγούμενα,  μέσω της τεχνολογίας NGS (Next Generation Sequencing) η οποία βασίζεται στις αρχές της μοριακής βιολογίας και της εξέτασης του DNA,  μας επιτρέπεται να ταυτοποιήσουμε το κάθε είδος και τελικά να επαληθεύσουμε την δήλωση της ετικέτας του,  προστατεύοντας τόσο την ορθή πληροφόρηση του καταναλωτή όσο και τους εμπλεκομένους εμπορικούς φορείς που ενδέχεται να έχουν εξαπατηθεί αγοράζοντας προϊόν διαφορετικό από το επιθυμητό.

Στόχος μας στην SGS είναι να εχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε λύσεις σε κάθε ζήτημα που μπορεί να απασχολήσει τους συνεργάτες μας παγκοσμίως και να συνδράμουμε σε ένα καλύτερο,  ασφαλέστερο και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο.  

*Αλεξάνδρα Π. Δεδεηλία, Γεωπόνος MSc Υπεύθυνη τομέα Διατροφής & Υγείας, SGS Greece SA μέλος της SGS Group SA

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα