Το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου για τον κιμά, διπλασιάστηκε λόγω επανειλημμένης υποτροπής εντός τριετίας.
Ο κιμάς ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών τροφίμων και όλα τα ευπαθή τρόφιμα, εάν παραμείνουν εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα, μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλή. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τα παθογόνα βακτήρια -τα οποία προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις- στο ωμό κρέας μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα: μόνο ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες…
- Δείτε επίσης: Ποια τρόφιμα είναι πιο μολυσμένα με καρκινογόνες αφλατοξίνες – Στοιχεία του RASFF τα τελευταία 26 χρόνια
Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους του κανόνα ΔΙΕΠΠΥ σύμφωνα με τον οποίο «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια». Ωστόσο τον κανόνα δεν ακολουθούν οι λιανοπωλητές όπως δείχνουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις αρχές. Χθες επιβλήθηκε πρόστιμο σε σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη στην Αγία Παρασκευή, το οποίο μάλιστα διπλασιάστηκε διότι βρέθηκε να παραβιάζει τον κανόνα και σε προηγούμενο αγορανομικό έλεγχο. Σε κατάστημα της ίδιας αλυσίδα στη Λυκόβρυση αλλά και σε Σκλαβενίτη στη Λευκάδα και για τον ίδιο λόγο είχε επιβληθεί πρόστιμο και τον Ιανουάριο.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής
Επιβολή προστίμου για υπόλειμμα κιμά
Με την με αριθ. πρωτ. οικ.2407/18.04.2024 Απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, επιβλήθηκε συνολικό διοικητικό πρόστιμο ποσού €2.000 στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.» με έδρα Λ. Κηφισού στο Περιστέρι, διότι κατά την διενέργεια ελέγχου κλιμακίου της Υπηρεσίας στις 08/04/2024 στο υποκατάστημα της εταιρείας επί της οδού Ηπείρου 4 στην Αγία Παρασκευή βρέθηκαν στις μηχανές του κιμά : α) 204 γραμμάρια υπόλειμμα κιμά (μπούτι χοιρινό ολλ. Α/Ο Νωπό) και β) 165 γραμμάρια υπόλειμμα κιμά (ελιά νεαρ. μοσχ. ολλ. Α/Ο Νωπή).
Σύμφωνα με το άρθρο 20§6 «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.» της με αριθμ. 91354/2017 ΥΑ (ΦΕΚ 2983/τ.Β΄/30.08.17).
Οι παραπάνω παραβάσεις τιμωρούνται διοικητικά σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν. 4177/2013 σε συνδυασμό με το άρθρο 20§7 ΣΤ της με αριθ. 91354/2017 Υπουργικής Απόφασης «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) (Φ.Ε.Κ. 2983/τ.Β΄/17)», με διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (€ 500,00) ανά παράβαση. Το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάστηκε λόγω επανειλημμένης υποτροπής εντός τριετίας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν. 4177/2013 (Φ.Ε.Κ. 173/Α/08-08-2013).