ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣκλαβενίτης: Νέο πρόστιμο για τον κιμά

Σκλαβενίτης: Νέο πρόστιμο για τον κιμά

3 λεπτά ανάγνωσης

«Βροχή» τα πρόστιμα σε σουπερμάρκετ για παραβιάσεις του νόμου για τον κιμά που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Ο νόμος που απαγορεύει την παρουσία άνω των 100 γραμμαρίων, υπολείμματος κιμά σε μηχανές κοπής δεν είναι τυχαίος. Πρόκειται για θέμα ασφάλειας τροφίμων, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα παθογόνα βακτήρια (τα οποία είναι αιτίες τροφικών δηλητηριάσεων) που ενδεχομένως υπάρχουν στον κομμένο κιμά, αν παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος, καθώς το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας βρίσκοντας μεγαλύτερο υπόστρωμα. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας. Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων η νομοθεσία το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την  τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.

- Advertisement -

Λόγω όλων των παραπάνω, το άρθρο 20 των κανόνων  ΔΙΕΠΠΥ αναφέρει πως «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια».

Πολλά σουπερμάρκετ και κρεοπωλεία παραβιάζουν τον κανόνα αυτόν θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών. Τελευταία παραβίαση αφορά και πάλι την αλυσίδα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης στη Λευκάδα. Οι επιθεωρητές της Περιφερειακής ενότητας Λευκάδας έκαναν έλεγχο στον Σκλαβενίτη που βρίσκεται στην Φιλοσόφων & Τζεβελέκη Λευκάδας και διαπίστωσαν παράβαση των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (ΦΕΚ 2983-Β-2017) του άρθρου 20, που αφορά το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στην μηχανή και το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια, ενώ υπήρχαν 135 γραμμάρια. Ο έλεγχος έγινε στις 22 Δεκεμβρίου και το πρόστιμο των 500€ βεβαιώθηκε στις 12 Ιανουαρίου από την  Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.

- Advertisement -

Ανάλογο πρόστιμο βεβαιώθηκε για κατάστημα Σκλαβενίτη στο Κιάτο πριν από περίπου μία εβδομάδα.  Το ίδιο συνέβη σε υποκατάστημα της ίδιας αλυσίδας τον Ιούλιο και μάλιστα όχι σε μία, αλλά σε δύο μηχανές κοπής κιμά, όπου βρέθηκε υπόλειμμα κρέατος που ξεπερνούσε κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο (832γρ. στη μία και 182γρ. στην 2η), καθώς και στα τέλη Νοεμβρίου σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη στο  Μοσχάτο.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης όμως  δεν είναι η μόνη που παραβιάζει το νόμο, καθώς πρόστιμο για υπόλειμμα σε μηχανή κιμά επιβλήθηκε και στο σουπερμάρκετ METRO στη Γλυφάδα στις αρχές Δεκεμβρίου καθώς και στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πώλησης προ-κομμένου κιμά, (που απαγορεύεται ρητά) όπως συνέβη με το σουπερμάρκετ BAZAAR και σε κρεοπωλείο στη Νέα Ιωνία.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σουβλάκι με «απ’ όλα»: Πόσο ασφαλείς είναι γύρος, ντομάτες και κρεμμύδια – Τι πρέπει να προσέχουν σουβλατζίδικα και καταναλωτές – Του Ν. Γδοντέλη

Ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της βελγικής FASFC αναδεικνύουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σουβλάκι

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο

ΠΤΙ ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου και Αλλατίνη: Το ΣΕΕ ενεργοποιεί το Άρθρο 10 για την υπόθεση που ξεκίνησε από καταγγελίες καταναλωτών

Νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΠΤΙ ΜΠΕΡ, καθώς το ΣΕΕ δημοσιοποιεί ζήτημα μη εφαρμογής των αποφάσεων που είχαν ζητήσει αλλαγές στις συσκευασίες των προϊόντων