Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκλαβενίτης: Νέο πρόστιμο για τον κιμά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣκλαβενίτης: Νέο πρόστιμο για τον κιμά
spot_img

«Βροχή» τα πρόστιμα σε σουπερμάρκετ για παραβιάσεις του νόμου για τον κιμά που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Ο νόμος που απαγορεύει την παρουσία άνω των 100 γραμμαρίων, υπολείμματος κιμά σε μηχανές κοπής δεν είναι τυχαίος. Πρόκειται για θέμα ασφάλειας τροφίμων, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα παθογόνα βακτήρια (τα οποία είναι αιτίες τροφικών δηλητηριάσεων) που ενδεχομένως υπάρχουν στον κομμένο κιμά, αν παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος, καθώς το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας βρίσκοντας μεγαλύτερο υπόστρωμα. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας. Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων η νομοθεσία το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την  τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.

Λόγω όλων των παραπάνω, το άρθρο 20 των κανόνων  ΔΙΕΠΠΥ αναφέρει πως «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια».

Πολλά σουπερμάρκετ και κρεοπωλεία παραβιάζουν τον κανόνα αυτόν θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών. Τελευταία παραβίαση αφορά και πάλι την αλυσίδα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης στη Λευκάδα. Οι επιθεωρητές της Περιφερειακής ενότητας Λευκάδας έκαναν έλεγχο στον Σκλαβενίτη που βρίσκεται στην Φιλοσόφων & Τζεβελέκη Λευκάδας και διαπίστωσαν παράβαση των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (ΦΕΚ 2983-Β-2017) του άρθρου 20, που αφορά το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στην μηχανή και το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια, ενώ υπήρχαν 135 γραμμάρια. Ο έλεγχος έγινε στις 22 Δεκεμβρίου και το πρόστιμο των 500€ βεβαιώθηκε στις 12 Ιανουαρίου από την  Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.

Ανάλογο πρόστιμο βεβαιώθηκε για κατάστημα Σκλαβενίτη στο Κιάτο πριν από περίπου μία εβδομάδα.  Το ίδιο συνέβη σε υποκατάστημα της ίδιας αλυσίδας τον Ιούλιο και μάλιστα όχι σε μία, αλλά σε δύο μηχανές κοπής κιμά, όπου βρέθηκε υπόλειμμα κρέατος που ξεπερνούσε κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο (832γρ. στη μία και 182γρ. στην 2η), καθώς και στα τέλη Νοεμβρίου σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη στο  Μοσχάτο.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης όμως  δεν είναι η μόνη που παραβιάζει το νόμο, καθώς πρόστιμο για υπόλειμμα σε μηχανή κιμά επιβλήθηκε και στο σουπερμάρκετ METRO στη Γλυφάδα στις αρχές Δεκεμβρίου καθώς και στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πώλησης προ-κομμένου κιμά, (που απαγορεύεται ρητά) όπως συνέβη με το σουπερμάρκετ BAZAAR και σε κρεοπωλείο στη Νέα Ιωνία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα