Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοτόπουλο: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκο ή όχι

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΚοτόπουλο: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκο ή όχι
spot_img

Πως ο καταναλωτής μπορεί να ελέγξει αν το κοτόπουλο που αγοράζει είναι όντως φρέσκο, και αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέχρι το κοτόπουλο να φτάσει στο πιάτο του.

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, προσιτά και «εύκολα» τρόφιμα και η ζήτησή του αυξάνεται καθώς η φήμη του ως καθαρού κρέατος έχει παραμείνει αλώβητη, ενώ ταυτόχρονα είναι και από τα τρόφιμα, των οποίων η τιμή δεν έχει δει μεγάλη αύξηση, όπως άλλες ζωικές πρωτεΐνες. Ωστόσο ο χειρισμός και η κατανάλωση του απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, λόγω κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης αν δεν ψηθεί καλά. Εκτός από τον σωστό χειρισμό και την προσεκτική ανάγνωση της σφραγίδας του λογότυπου και των ετικετών είναι σημαντικό όμως να λάβετε υπόψη και τους αισθητικούς δείκτες φρεσκάδας. 

Τα «ΚΡΕΤΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΣ» δίνουν συμβουλές για το πώς να καταλάβετε ότι το κοτόπουλο που αγοράσατε είναι φρέσκο ή όχι. Όπως αναφέρει, τα λευκά κρέατα είναι πιο ευαίσθητα από τα κόκκινα. Κι έτσι, οι διαδικασίες σφαγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς πρέπει να είναι άψογες. Από κει και πέρα, υπάρχουν και διάφοροι τρόποι ώστε ο ίδιος ο καταναλωτής να ελέγχει αν το κοτόπουλο που αγοράζει είναι όντως φρέσκο, και αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέχρι το κοτόπουλο να φτάσει στο πιάτο του.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ Ή ΧΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το συσκευασμένο κοτόπουλο – ολόκληρο ή τεμαχισμένο – αποτελεί ασφαλέστερη λύση, αφενός διότι οι «επώνυμες» εταιρείες τηρούν συγκεκριμένους κανόνες για την ασφάλεια και την υγιεινή του προϊόντος, κι αφετέρου διότι η συσκευασία προστατεύει το κρέας από τυχόν επιμολύνσεις κατά τις διαδικασίες της μεταφοράς και της αποθήκευσης. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί στη συσκευασία να ελέγξει μια σειρά από πληροφορίες που αναγράφονται εκεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο καταναλωτής οφείλει να ελέγξει το προϊόν προτού το αγοράσει, είτε αυτό είναι συσκευασμένο είτε χύμα. Στο συσκευασμένο κοτόπουλο ελέγχουμε επιπλέον και τη συσκευασία (δισκάκι – ζελατίνη) που πρέπει να είναι άθικτη.

ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΩΜΑ

Το χρώμα του κοτόπουλου είναι βασικό στοιχείο για να καταλάβουμε αν το κρέας είναι φρέσκο ή όχι. Ένα φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να έχει ένα αρκετά έντονο ροζ χρώμα. Αν το χρώμα στο κρέας είναι πιο διαφανές, τότε πιθανότατα το κοτόπουλο δεν είναι τόσο φρέσκο όσο θα έπρεπε. Συνεπώς, καλύτερα να αποφύγετε να αγοράσετε το συγκεκριμένο προϊόν.

Αντίστοιχα, πρέπει να ελέγχεται και το χρώμα του λίπους του κοτόπουλου. Ανάλογα με τη ράτσα και τη διατροφή του, το λίπος του κοτόπουλου πρέπει να έχει λευκό ή κίτρινο χρώμα. Αν το χρώμα του λίπους είναι γκρι, αποχρωματισμένο ή έχει μαύρες κηλίδες, τότε είναι ένδειξη ότι δεν είναι φρέσκο.

ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αγγίξτε το κοτόπουλο με το χέρι σας και ελέγξτε αν το κρέας είναι αρκετά σφιχτό. Αν το κοτόπουλο είναι φρέσκο τότε το κρέας θα είναι αρκετά σφικτό και ελαστικό. Στη συνέχεια πιέστε το κρέας με το χέρι σας για να δείτε αν θα επανέλθει στο αρχικό του σχήμα γρήγορα. Αν ναι, τότε σημαίνει ότι το κοτόπουλο είναι φρέσκο. Αν δεν επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα, τότε καλύτερα να αποφύγετε να το αγοράσετε.

Κάποιες φορές το κοτόπουλο φαίνεται υπερβολικά φουσκωμένο. Αυτό γίνεται τεχνητά με την ενέσιμη εισαγωγή νερού στη σάρκα του, ώστε αφενός να ζυγίζει περισσότερο κι αφετέρου να φαίνεται πιο εύρωστο. Προτιμήστε ένα κοτόπουλο που η όψη του να είναι πιο «φυσιολογική».

ΜΥΡΩΔΙΑ

Το φρέσκο κοτόπουλο δεν μυρίζει. Αν εντοπίσετε κάποια δυσάρεστη μυρωδιά, μην αγοράζετε το κοτόπουλο. Αν εντοπίσετε κάποια μυρωδιά αφού έχετε προβεί στην αγορά, δοκιμάστε να ξεπλύνετε το κοτόπουλο κάτω από τρεχούμενο νερό. Αν η μυρωδιά δεν έχει φύγει, τότε μην καταναλώνετε το συγκεκριμένο κρέας.

ΚΟΠΕΣ

Το φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να έχει «καθαρές» κοπές. Το κρέας και το δέρμα του δεν πρέπει να είναι ταλαιπωρημένα. Αν δείτε χτυπήματα, σκισμένο δέρμα, σπασμένα οστά που εξέχουν, καφέ ή κόκκινες κηλίδες, τότε μάλλον πρέπει να αποφύγετε τη συγκεκριμένη αγορά. Το φρέσκο κοτόπουλο, το οποίο έχει μεταφερθεί και συντηρηθεί σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, δεν έχει τέτοια εμφανή σημάδια.

https://attikameat.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα