Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συγκρατημένη αύξηση στις πωλήσεις των φυτικών προϊόντων – Μεγάλη έκπληξη τα φυτικά αυγά

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΣυγκρατημένη αύξηση στις πωλήσεις των φυτικών προϊόντων - Μεγάλη έκπληξη τα φυτικά αυγά
spot_img

Αν και το πρόσημο παρέμεινε θετικό, η ανάπτυξη στον κλάδο των φυτικών τροφίμων σημείωσε σημαντική επιβράδυνση το 2021 σε σχέση με το 2020, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία των: The Plant Based Foods Association, The Good Food Institute και SPINS.

Το σίγουρο είναι ότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αναπτύσσονται τρεις φορές πιο γρήγορα συγκριτικά με τις συνολικές λιανικές πωλήσεις τροφίμων με τις περισσότερες κατηγορίες τροφίμων φυτικής προέλευσης να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πωλήσεις των παραδοσιακών τροφίμων.

Πάντως, παρά τα δύο χρόνια πανδημίας κορονοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό που καλπάζει, η ζήτηση για φυτικά τρόφιμα εξακολουθεί να είναι υψηλή και μάλιστα, οι καταναλωτές δείχνουν να αναζητούν μεγαλύτερη ποικιλία στα προσφερόμενα προϊόντα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι – σε τριετή βάση – οι πωλήσεις κρέατος φυτικής προέλευσης αυξήθηκαν κατά 74% και ήταν σχεδόν τριπλάσιες συγκριτικά με τις πωλήσεις συμβατικού κρέατος, ενώ την περασμένη χρονιά το ποσοστό των νοικοκυριών που αγόρασε μόνο φυτικό κρέας ανήλθε σε 19%, ελαφρώς αυξημένο από το 18% το 2020. Επίσης, το 64% των καταναλωτών αγοράζει κρέας φυτικής προέλευσης περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια του έτους.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι η τιμή του φυτικού κρέατος δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα πλέον σε σχέση με τα παραδοσιακό κρέας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Την ίδια στιγμή το γάλα φυτικής προέλευσης συνεχίζει να αναπτύσσεται, σημειώνοντας αύξηση 4% στις πωλήσεις το 2021 συγκριτικά με το 2020 αν και το ποσοστό απέχει πολύ από το αντίστοιχο 20,4% που συγκέντρωσε το 2020 έναντι του 2019. Το 42% των νοικοκυριών αγοράζουν φυτικό γάλα και ένα 76% των καταναλωτών αγόρασε γάλα φυτικής προέλευσης πολλές φορές πέρσι κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Σύμφωνα με τη SPINS, το γάλα αμυγδάλου εξακολουθεί να κατέχει την πρωτιά στην κατηγορία με μερίδιο 59%, ενώ το γάλα βρώμης έφτασε στη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας μερίδιο 17%.

Από κει και πέρα οι πωλήσεις του φυτικού γιαουρτιού αυξήθηκαν κατά 9%, τριπλάσιο ποσοστό από αυτό του συμβατικού γιαουρτιού, ενώ του φυτικού τυριού αυξήθηκαν κατά 7% την ώρα που του συμβατικού τυριού σημείωσαν πτώση κατά 2%.

Τέλος, τη μεγάλη έκπληξη έκαναν οι πωλήσεις αυγών φυτικής προέλευσης που σημείωσαν αύξηση 42% το 2021 την ώρα που οι πωλήσεις συμβατικών αυγών μειώθηκαν 4%. Έτσι, τα αυγά φυτικής προέλευσης αντιπροσωπεύουν πλέον μερίδιο 0,6% της συνολικής αγοράς αυγών έναντι 0,05% πριν από τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο