Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συγκρατημένη αύξηση στις πωλήσεις των φυτικών προϊόντων – Μεγάλη έκπληξη τα φυτικά αυγά

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΣυγκρατημένη αύξηση στις πωλήσεις των φυτικών προϊόντων - Μεγάλη έκπληξη τα φυτικά αυγά
spot_img

Αν και το πρόσημο παρέμεινε θετικό, η ανάπτυξη στον κλάδο των φυτικών τροφίμων σημείωσε σημαντική επιβράδυνση το 2021 σε σχέση με το 2020, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία των: The Plant Based Foods Association, The Good Food Institute και SPINS.

Το σίγουρο είναι ότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αναπτύσσονται τρεις φορές πιο γρήγορα συγκριτικά με τις συνολικές λιανικές πωλήσεις τροφίμων με τις περισσότερες κατηγορίες τροφίμων φυτικής προέλευσης να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πωλήσεις των παραδοσιακών τροφίμων.

Πάντως, παρά τα δύο χρόνια πανδημίας κορονοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό που καλπάζει, η ζήτηση για φυτικά τρόφιμα εξακολουθεί να είναι υψηλή και μάλιστα, οι καταναλωτές δείχνουν να αναζητούν μεγαλύτερη ποικιλία στα προσφερόμενα προϊόντα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι – σε τριετή βάση – οι πωλήσεις κρέατος φυτικής προέλευσης αυξήθηκαν κατά 74% και ήταν σχεδόν τριπλάσιες συγκριτικά με τις πωλήσεις συμβατικού κρέατος, ενώ την περασμένη χρονιά το ποσοστό των νοικοκυριών που αγόρασε μόνο φυτικό κρέας ανήλθε σε 19%, ελαφρώς αυξημένο από το 18% το 2020. Επίσης, το 64% των καταναλωτών αγοράζει κρέας φυτικής προέλευσης περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια του έτους.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι η τιμή του φυτικού κρέατος δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα πλέον σε σχέση με τα παραδοσιακό κρέας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Την ίδια στιγμή το γάλα φυτικής προέλευσης συνεχίζει να αναπτύσσεται, σημειώνοντας αύξηση 4% στις πωλήσεις το 2021 συγκριτικά με το 2020 αν και το ποσοστό απέχει πολύ από το αντίστοιχο 20,4% που συγκέντρωσε το 2020 έναντι του 2019. Το 42% των νοικοκυριών αγοράζουν φυτικό γάλα και ένα 76% των καταναλωτών αγόρασε γάλα φυτικής προέλευσης πολλές φορές πέρσι κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Σύμφωνα με τη SPINS, το γάλα αμυγδάλου εξακολουθεί να κατέχει την πρωτιά στην κατηγορία με μερίδιο 59%, ενώ το γάλα βρώμης έφτασε στη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας μερίδιο 17%.

Από κει και πέρα οι πωλήσεις του φυτικού γιαουρτιού αυξήθηκαν κατά 9%, τριπλάσιο ποσοστό από αυτό του συμβατικού γιαουρτιού, ενώ του φυτικού τυριού αυξήθηκαν κατά 7% την ώρα που του συμβατικού τυριού σημείωσαν πτώση κατά 2%.

Τέλος, τη μεγάλη έκπληξη έκαναν οι πωλήσεις αυγών φυτικής προέλευσης που σημείωσαν αύξηση 42% το 2021 την ώρα που οι πωλήσεις συμβατικών αυγών μειώθηκαν 4%. Έτσι, τα αυγά φυτικής προέλευσης αντιπροσωπεύουν πλέον μερίδιο 0,6% της συνολικής αγοράς αυγών έναντι 0,05% πριν από τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο