Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Whistleblowing: Οφέλη για τις επιχειρήσεις που καθιερώνουν διαύλους αναφοράς για παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαWhistleblowing: Οφέλη για τις επιχειρήσεις που καθιερώνουν διαύλους αναφοράς για παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου
spot_img

Οι οργανισμοί που δεν διαθέτουν μηχανισμούς αναφοράς έχουν διπλάσιες οικονομικές απώλειες από περιπτώσεις απάτης και καθυστερούν σημαντικά να τις ανακαλύψουν.

Ο νόμος για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου (4990/2022) δημιουργεί σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις που συμμορφώνονται: ενισχύει την ακεραιότητα και διαφάνεια, μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο και οδηγεί στην υιοθέτηση μιας κουλτούρας ανοιχτής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως οι οργανισμοί που δεν διαθέτουν μηχανισμούς αναφοράς έχουν διπλάσιες οικονομικές απώλειες από περιπτώσεις απάτης και καθυστερούν σημαντικά να τις ανακαλύψουν, ενώ το 42% των φαινομένων απάτης αποκαλύπτονται χάρη σε μία μόνο αναφορά.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ με αφορμή σχετική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος (ΣΕΚΑΣΕ), του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ).

Ο ΣΕΒ ενημερώνει τις επιχειρήσεις με υλικό και εκδηλώσεις με στόχο την αποτελεσματική προετοιμασία της συμμόρφωσής τους στη νέα νομοθεσία. Σε αυτή την κατεύθυνση, διοργανώθηκε σχετική ψηφιακή εκδήλωση και με ειδική έκδοση αναδεικνύονται  τα 10+1 κύρια σημεία του νόμου.

Επισημαίνεται ότι ο ΣΕΒ έχει εκδώσει οδηγό προσαρμογής προς τις προβλέψεις του νόμου, ο οποίος θα συμπληρωθεί όταν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν.

Στην εκδήλωση, η κ. Αναστασία Σωτηροπούλου, Δικηγόρος και Νομική Συνεργάτης της αναπληρώτριας Διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σημείωσε ότι με το νέο πλαίσιο επιδιώκεται η διασφάλιση ισορροπημένης και αποτελεσματικής προστασίας των προσώπων τα οποία, έχοντας ανακαλύψει παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου, προβαίνουν σε αναφορές, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποκάλυψη και στην πρόληψή τους. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καθιερώσουν εσωτερικούς διαύλους αναφοράς και να ορίσουν Υπεύθυνο Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (ΥΠΠΑ), μέχρι 11.05.2023 εάν απασχολούν πάνω από 249 εργαζόμενους και μέχρι 17.12.2023 εάν απασχολούν από 50 έως 249 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο