Μετά την επανάσταση των GLP-1 για τους ανθρώπους, η κτηνιατρική αγορά προετοιμάζεται για την άφιξη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας των ζώων
Το 2023 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Science ως «Έτος του Ozempic», αναγνωρίζοντας την τεράστια επιρροή των φαρμάκων GLP-1. Αυτή η αναγνώριση, που υπερσκέλισε ακόμα και σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ και την κλιματική αλλαγή, δημιουργεί το ερώτημα: Θα μπορούσε μια αντίστοιχη επανάσταση να συμβεί και στον κόσμο των κατοικίδιων;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θάνατος τουρίστα από κακοψημένο κοτόπουλο σε εστιατόριο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή – ΕΦΕΤ: Αυτή είναι η κονσέρβα ψαριού που ανακαλείται λόγω υψηλής συγκέντρωσης ισταμίνης – Ποιοι κινδυνεύουν
Ήδη από τον Ιούνιο του 2024, η Okava Pharmaceuticals ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας εμφυτεύσιμης συσκευής για τη χορήγηση φαρμάκων GLP-1 σε γάτες. Στόχος είναι όχι μόνο η απώλεια βάρους, αλλά και η καλύτερη διαχείριση του διαβήτη στις γάτες. Παράλληλα, η Better Choice Company (BTTR) εξαγόρασε την Aimia Pet Healthco με σκοπό να αναπτύξει φάρμακα GLP-1 με τη μορφή «συμπληρωμάτων για την ασφαλή καταπολέμηση της παχυσαρκίας των κατοικίδιων ζώων».
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επέκταση αυτών των φαρμάκων είναι το κόστος. Τα σύγχρονα φάρμακα GLP-1 κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια τον μήνα, τιμή απαγορευτική για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τιμές θα μειωθούν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Ο Sir Stephen O’Rahilly, αναφερόμενος στην ιστορία των φαρμάκων για την υπέρταση, τόνισε ότι μέσα από την έρευνα και τον ανταγωνισμό, τα φάρμακα έγιναν φθηνά και ευρέως διαθέσιμα. Ήδη, κυκλοφορεί η γενόσημη εκδοχή της λιραγλουτίδης, ενός φαρμάκου που βοηθά και στην απώλεια βάρους.
Προετοιμασία για το μέλλον της κτηνιατρικής
Η άφιξη αυτών των φαρμάκων θεωρείται αναπόφευκτη και αναμένεται να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο κτηνιατρικός κλάδος προετοιμάζεται ήδη για αυτή την αλλαγή. Οργανισμοί όπως η Ένωση για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στα Κατοικίδια Ζώα (APOP) και η Παγκόσμια Ένωση για την Παχυσαρκία στα Κατοικίδια Ζώα (WPOA) εργάζονται για την ανάπτυξη διαγνωστικών αλγορίθμων και την προώθηση νέων θεραπειών.
Είναι, ωστόσο, σημαντικό να τονιστεί ότι αυτά τα φάρμακα δεν αποτελούν πανάκεια. Η σωστή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή ζωή θα συνεχίσουν να είναι καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία και τη μακροζωία των κατοικίδιων. Οι κτηνίατροι θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στρατηγική «πρώτα η παχυσαρκία», αντιμετωπίζοντας το υπερβολικό βάρος ως την κορυφαία προτεραιότητα σε ζώα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Μέσω της απώλειας βάρους, πολλές από αυτές τις παθήσεις μπορούν να βελτιωθούν ή ακόμα και να υποχωρήσουν.