Iσπανική μελέτη εντόπισε παθογόνα με μικροβιακή αντοχή σε αντιβιοτικά σε πολλά κρέατα που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο, εγείροντας ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.
Πολυανθεκτικό E. coli βρέθηκε στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που δοκιμάστηκαν σε μια ισπανική μελέτη.
Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται (AMR), όταν τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στις φονικές επιδράσεις των αντιμικροβιακών, όπως τα αντιβιοτικά. Ως αποτέλεσμα της αντίστασης, οι λοιμώξεις στους ανθρώπους μπορεί να γίνουν πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η AMR μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μικρόβιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την αντοχή στα αντιβιοτικά ως μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία, καθώς τα πολυανθεκτικά βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τα ζώα στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Σε αυτή τη μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela-Lugo στην Ισπανία, εξετάστηκαν τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους εάν τα καταναλώσουν μέσω των τροφίμων, όπως τα στελέχη E. Coli.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων.
Οι επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τους Δρ. Azucena Mora Gutiérrez και Δρ. Vanesa García Menéndez, σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων για την αξιολόγηση των επιπέδων πολυανθεκτικών και εξωεντερικών παθογόνων, αναφέρει το Food Ingredients First που παραθέτει τη μελέτη.
Ανέλυσαν 100 προϊόντα κρέατος, κοτόπουλο, γαλοπούλα, βοδινό και χοιρινό, από 25 στο καθένα, που επιλέχθηκαν τυχαία από σούπερ μάρκετ στο Οβιέδο το 2020. Εξετάστηκαν εντερδοβακτηρίδια, όπως (Klebsiella pneumoniae , E. coli και άλλα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν πολυανθεκτικές λοιμώξεις, όπως σήψη ή ουρολοιμώξεις) στα προϊόντα κρέατος.
40 στα 100 κρέατα με πολυανθεκτικό Ε.Coli
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως περίπου τα 3 πέμπτα (73%) των προϊόντων περιείχαν επίπεδα E. coli εντός των ορίων ασφάλειας των τροφίμων, αλλά στο 49% βρέθηκε πολυανθεκτικό και/ή δυνητικά παθογόνο E. coli.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι 40 από τα 100 προϊόντα κρέατος περιείχαν πολυανθεκτικό E. coli. Αυτά περιελάμβαναν το E. coli που παρήγαγε βήτα-λακταμάσες εκτεταμένου φάσματος (ESBLs), ένζυμα που προσδίδουν αντοχή στα περισσότερα αντιβιοτικά βήτα-λακτάμης, συμπεριλαμβανομένων των πενικιλλινών, των κεφαλοσπορινών και της αζτρεονάμης μονοβακτάμης, αναφέρει το Food Ingredients First. Τα περισσότερα θετικά δείγματα E.Coli που παράγει ESBL βρέθηκαν στη γαλοπούλα, με ποσοστό 68% γαλοπούλα. Ακολουθεί το κοτόπουλο με 56%, το βοδινό με 16% και το χοιρινό με 12%.
Το 27% των κρεάτων περιείχαν δυνητικά παθογόνο εξωεντερικό E. coli (ExPEC), που προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), είναι η κύρια αιτία σήψης και είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία νεογνικής μηνιγγίτιδας. Ακόμη, το 6% των προϊόντων κρέατος περιείχαν ουροπαθογόνο (UPEC) E. coli που προκαλεί επίσης ουρολοιμώξεις.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι οι καταναλωτές μπορεί επίσης να εκτεθούν σε αυτά τα βακτήρια, ειδικά μέσω του βοείου και του χοιρινού κρέατος. Για αυτό απαιτείται τακτική αξιολόγηση των επιπέδων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων στα προϊόντα κρέατος.
Στρατηγικές σε επίπεδο αγροκτήματος, όπως τα εμβόλια, για τη μείωση της παρουσίας συγκεκριμένων πολυανθεκτικών και παθογόνων βακτηρίων σε ζώα παραγωγής τροφίμων θα μείωναν τον κίνδυνο μεταφοράς κρέατος και των καταναλωτών, λένε οι ερευνητές.