Το βιώσιμο λίπασμα οφείλει την ύπαρξή του στο κυαναμίδιο ασβεστίου, μια ουσία που μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από την κοπριά κατά 99%.
Η κτηνοτροφία παράγει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα μεθανίου χάρη στην εκτροφή των αγελάδων, οι οποίες ευθύνονται περίπου για το ένα τρίτο των εκπομπών του. Μόνο τα τελευταία 200 έτη, η συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχει υπερδιπλασιαστεί.
Ορισμένοι γνωστοί ως τώρα τρόποι να μειωθεί ο αντίκτυπός της στο περιβάλλον μέσω της διατροφής είναι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης και γαλακτοκομικών- κυρίως από φυτικές πηγές.
Ωστόσο, η προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών σε αέρια του θερμοκηπίου δεν περιορίζεται στη διατροφή, καθώς η ρύπανση του περιβάλλοντος αφορά και άλλους παράγοντες, όπως την διαδικασία αποθήκευσης ζωικών περιττωμάτων που χρησιμοποιούνται μετέπειτα για λιπάσματα.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόννης παρουσιάζει έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου από τα λιπάσματα κατά 99% με οικονομικό, συμβάλλοντας θετικά ως προς την κλιματική αλλαγή. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί τώρα στο περιοδικό Waste Management.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον διδακτορικό Felix Holtkamp, τον επόπτη του Δρ. Manfred Trimborn από το Ινστιτούτο Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βόννης και τον Δρ. Joachim Clemens από την εταιρεία λιπασμάτων SF-Soepenberg GmbH παρουσίε μια πολλά υποσχόμενη λύση στην μείωση των εκπομπών μεθανίου. Συνδυάζοντας τον πολτό (κοπριά) ενός αγροκτήματος με κυαναμίδιο ασβεστίου, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως λίπασμα στη γεωργία για περισσότερα από 100 χρόνια οι επιστήμονες κατάφεραν σχεδόν να εξαλείψουν την παραγωγή μεθανίου.
Για την ακρίβεια, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 99% μόλις μια ώρα μετά την προσθήκη της ουσίας και τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια ως το τέλος του πειράματος- 6 μήνες μετά. Το γεγονός ότι το πείραμα απέδωσε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι σημαντικό, επειδή ο πολτός δεν απορρίπτεται απλά, αλλά αποθηκεύεται μέχρι τις αρχές της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου και στη συνέχεια απλώνεται στα χωράφια ως λίπασμα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποθήκευσης ο πολτός διασπάται από βακτήρια και μύκητες, διαδικασία η οποία όταν ολοκληρωθεί παράγει μεθάνιο. Ωστόσο, το κυαναμίδιο ασβεστίου φαίνεται να καταστέλλει αυτή τη διαδικασία, αλλά ακόμα το πώς και το γιατί θέλουν περαιτέρω μελέτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ουσία αυτή φέρει διττά πλεονεκτήματα: αφενός εμπλουτίζει τον πολτό με άζωτο και τον κάνει πιο γόνιμο και αφετέρου αποτρέπει το το σχηματισμό των λεγόμενων πλωτών στρωμάτων – που σχηματίζουν μια στερεή κρούστα στον πολτό και εμποδίζουν την ανταλλαγή αερίων. Επιπλέον, υπάρχουν πλεονεκτήματα για τα ίδια τα ζώα, καθώς το κυαναμίδιο ασβεστίου αποτρέπει τον πολτό να αφρίζει κατά τη διαδικασία και να επανέρχεται πίσω στο χώρο που αυτά διαμένουν και αφοδεύουν (ουσιαστικά τα ζώα κεννώνουν σε ένα κενό διάστημα μεταξύ του χώρου τους σε ένα δοχείο και όταν ο πολτός αφρίζει κανονικά υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουν τα περιττώματα μέσα στο χώρο τους). Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το διαχειρίσιμο κόστος- 0,3 με 0,5 λεπτά ανά λίτρο γάλακτος για την κτηνοτροφία.