Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερευνητές του Campridge βρήκαν έναν (ύπουλο) τρόπο για μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

ΑρχικήΝέαΕρευνητές του Campridge βρήκαν έναν (ύπουλο) τρόπο για μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
spot_img

Πείραμα σε παμπ, μπαρ και εστιατόρια της Βρετανίας.

Η μείωση του μεγέθους της μερίδας για μπύρα, lager και μηλίτη μειώνει τον όγκο των ποτών που καταναλώνονται σε παμπ, μπαρ και εστιατόρια και θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο μέτρο ελέγχου του αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS Medicine. Η Theresa Marteau και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσαν ότι σε μια σύντομη περίοδο παρέμβασης, τα καταστήματα εστίασης που προσέφεραν ποτήρια με τα δύο τρίτα της ποσότητας που περιέχεται σε μία πίντα, πούλησαν 10% λιγότερη μπύρα κατ ‘όγκο σε σύγκριση με όταν οι μπύρες ήταν διαθέσιμες σε πίντες.

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι βρετανοί των οποίων η σχέση με τη μπύρα είναι γνωστή, την μπύρα την μετρούν την παραγγέλνουν και την πίνουν, σε πίντες. Και μάλιστα δεν λένε «πάμε για μια μπύρα» αλλά «πάμε για μια πίντα». Η τυπική αναλογία που ονομάζεται και «αυτοκρατορική πίντα», είναι 568 ml. 

Σύμφωνα με την μελέτη του Campridge, όταν το κρασί σε ποτήρι προσφέρεται σε μικρότερες μερίδες, η ποσότητα που πωλείται μειώνεται, αλλά παρόμοιες μελέτες δεν έχουν διερευνήσει την επίδραση σε άλλα αλκοολούχα ποτά.

Η Marteau και οι συνεργάτες της προσέγγισαν χώρους στην Αγγλία και τους ζήτησαν να αφαιρέσουν το μέγεθος μερίδας πίντας και αντ ‘αυτού να προσφέρουν τα δύο τρίτα ως τη μεγαλύτερη επιλογή για τέσσερις εβδομάδες, με περιόδους μη παρέμβασης τεσσάρων εβδομάδων πριν και μετά ως σύγκριση.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αφαίρεση της πίντας μείωσε τον ημερήσιο μέσο όγκο μπύρας, λάγκερ και μηλίτη που πωλήθηκε κατά 9,7%, αν και υπήρξε ελαφρά αύξηση στην ποσότητα κρασιού που αγοράστηκε με μία παμπ να συμβάλλει στο ήμισυ της αύξησης των πωλήσεων κρασιού.

Αν και οι πελάτες δεν διαμαρτυρήθηκαν, λιγότερο από το 1% των χώρων που προσεγγίστηκαν συμφώνησαν να συμμετάσχουν και η παρέμβαση αφορούσε μόνο 12 εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση, ιδίως όσον αφορά το κατά πόσον οι άνθρωποι αντιστάθμισαν πλήρως τη μειωμένη κατανάλωση μπύρας πίνοντας άλλα αλκοολούχα ποτά, αλλά η παρέμβαση αξίζει να εξεταστεί για να συμπεριληφθεί στις πολιτικές ελέγχου του οινοπνεύματος.

Μικρότερα μεγέθη μερίδων θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε όλους τους πληθυσμούς και, ως εκ τούτου, στη μείωση του κινδύνου επτά καρκίνων και άλλων ασθενειών.

Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Η κατάργηση της προσφοράς πίντας σε 13 αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις για 4 εβδομάδες μείωσε τον όγκο της μπύρας που πωλήθηκε. Αυτό είναι σύμφωνο με την βιβλιογραφία που δείχνει ότι τα μικρότερα μεγέθη μερίδων μας βοηθούν να πίνουμε λιγότερο και παρουσιάζει έναν νέο τρόπο μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ και βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Ελένη Μάντζαρη, Gareth J. Hollands, Martin Law, Dominique-Laurent Couturier, Theresa M. Marteau. Αντίκτυπος στις πωλήσεις μπύρας από την αφαίρεση του μεγέθους μερίδας πίντας: Μια δοκιμή αντιστροφής A-B-A σε παμπ, μπαρ και εστιατόρια στην ΑγγλίαPLOS Ιατρική, 2024; 21 (9): e1004442 DOI: 10.1371/journal.pmed.1004442

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο