Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δεν είσαι αναλώσιμος, είσαι άνθρωπος

ΑρχικήΝέαΕργασίαΔεν είσαι αναλώσιμος, είσαι άνθρωπος
spot_img

Η επιβίωση σήμερα έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ, αλλά καμιά δουλειά δεν αξίζει να θυσιάσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία.

Πόσες φορές έχεις δώσει την ψυχή σου και το σώμα σου για μια δουλειά μόνο και μόνο για να καταλάβεις ότι είσαι απλά άλλο ένα εξάρτημα σε μια τεράστια εταιρική μηχανή; Η δουλειά σε μεγάλες εταιρείες ή πολύ επικερδείς επιχειρήσεις μπορεί να είναι σκληρή και απρόσωπη. Σε χώρους, όπως για παράδειγμα η εστίαση και η λιανική πώληση, όπου επικρατούν οι έντονοι ρυθμοί και η κερδοσκοπία, οι εργαζόμενοι μπορεί να διαρκέσουν «όσο ένας γάμος του Απόστολου Γκλέτσου». Για όποιον δεν κατάλαβε την αναφορά, αυτό είναι από 2 μήνες ή και λιγότερο. Αλλά ακόμα και αυτοί που μένουν για παραπάνω καιρό-και θυσιάζουν παραπάνω πράγματα- δεν είναι βέβαιο πως η αξία τους αναγνωρίζεται.

«Τι ήταν αυτό για το οποίο δεν ήσασταν έτοιμοι στον κόσμο των εταιρειών;» ήταν ο τίτλος ενός πολύ γνωστού βίντεο στο Tik Tok, αλλά και μια ερώτηση σπαζοκεφαλιά για πολλούς από εμάς. Τι να πρωτοαπαντήσεις σε αυτή την ερώτηση;

Προσωπικά, έχοντας δουλέψει επί 4 χρόνια ως εργαζόμενη σε καταστήματα λιανικής μεγάλων εταιρειών, θα έλεγα πως δεν ήμουν προετοιμασμένη για δύο πράγματα: την τυποποιημένη και απρόσωπη εργασία αφενός και το πόσο αναλώσιμοι θεωρούνται οι άνθρωποι. Το τελευταίο το βίωσα και ως εξωτερικός παρατηρητής, βλέποντας συναδέλφους μου να φεύγουν και να απολύονται, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Η αναλωσιμότητα βασίζεται στην ιδεολογία πως υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι εργαζόμενοι εκεί έξω. Δεν έχει σημασία, μερικές φορές, το πόσο χρειάζεσαι εσύ τη δουλειά, ποιος είσαι και ποια είναι τα στοιχεία που σε κάνουν μοναδικό σαν άνθρωπο. Εφόσον βρεθεί κάποιος άλλος να κάνει την ίδια δουλειά με εσένα, η αξία των μετοχών σου πέφτει. Ειδικά αν αυτός ο άλλος είναι κάπως καλύτερος από σένα, πιο πειθήνιος ή πιο «παραγωγικός», όπως θα άρεσε σε πολλούς από τους μεγαλύτερους εργοδότες εκεί έξω. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αδυναμίες και λάθη. Η παραγωγικότητα έχει αφήσει πια τον άνθρωπο έξω από την εξίσωση και έχει καταστήσει το χώρο εργασίας απάνθρωπο.

Στο βίντεο στο Tik Tok που προαναφέρθηκε, μια προπονήτρια πιλάτες, η Nora μοιράστηκε τη δική της εμπειρία από τον κόσμο των εταιρειών. Εργάστηκε 3 χρόνια σε μια εταιρεία, δούλευε υπερωρίες και σαββατοκύριακα και όταν αποφάσισε να φύγει, την αντικατέστησαν μέσα σε 3ώρες.

@wellnessbynorah

#stitch with @Jenna | Corporate Humor No job is worth your health or sanity. Ever.

♬ original sound – Norah Myers

Στο τέλος του βίντεο, η Nora κάνει το εξής σχόλιο: Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά δουλεύεις, είσαι πάντα αναλώσιμος, «Καμία δουλειά δεν αξίζει την ψυχική και σωματική σου υγεία», καταλήγει. Και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με κάτι. Η επιβίωση είναι μια αναγκαιότητα χάρη στην οποία ανεχόμαστε σχεδόν τα πάντα από τους εργοδότες μας. Αδήλωτη εργασία, εξευτελισμό, ασέβεια, αλλά όλο αυτό πρέπει να έχει ένα τέλμα. Γιατί δεν είμαστε αναλώσιμοι, είμαστε άνθρωποι, σε έναν κόσμο και ένα εργασιακό περιβάλλον που φτιάχτηκε για εμάς και τις ανάγκες μας. Και οι εργοδότες πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο