Η κυβέρνηση θέτει φιλόδοξους στόχους για την τριπλάσια κατανάλωση τροφίμων από τους επισκέπτες μέχρι το 2030.
Η Ιαπωνία σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη γαστρονομική της κληρονομιά για να ενισχύσει την οικονομία της, στοχεύοντας στην τριπλάσια κατανάλωση τροφίμων από τους τουρίστες μέχρι το 2030.

Συμβουλευτική ομάδα του υπουργείου Γεωργίας πρότεινε την Παρασκευή να στοχεύσουν αύξηση της κατανάλωσης τουριστικών τροφίμων στα 4,5 τρισεκατομμύρια γιεν (27,5 δισ. ευρώ), προσβλέποντας σε μια νέα οικονομική ώθηση μέσω του ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο αναμένει έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, η ιαπωνική κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τη διεθνή απήχηση προϊόντων όπως το ρύζι και το βόειο κρέας για την τόνωση της παραγωγής. Παρά το έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, η έλλειψη σαφών μέτρων για την ταχεία ανάπτυξη δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη αυτών των στόχων.
Επιπλέον, η επιτροπή προτείνει την αύξηση των εξαγωγών τροφίμων σε 5 τρισεκατομμύρια γιεν μέχρι το 2030, από 1,5 τρισεκατομμύρια γιεν το 2024. Το σχέδιο περιλαμβάνει την προώθηση 29 βασικών προϊόντων για εξαγωγή, με το ρύζι να στοχεύει σε εκτόξευση των πωλήσεών του από 13,6 δισ. γιεν πέρυσι σε 92,2 δισ. γιεν το 2030.
Το 2024 η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου υποδέχτηκε 36 εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι ξόδεψαν συνολικά 8 τρισεκατομμύρια γιεν, ενισχυμένοι από την πτώση του ιαπωνικού νομίσματος, που καθιστά τη χώρα πιο ελκυστική για τους ταξιδιώτες.
https://mainichi.jp/english/articles/20250322/p2g/00m/0na/006000c