Τα εκτελεστικά εντάλματα που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο υπογραμμίζουν τις απαράδεκτες παραβιάσεις της νομοθεσίας με κατσαρίδες και ποντίκια στους χώρους τροφίμων
Ζωντανές κατσαρίδες, φρέσκα περιττώματα αρουραίων, νεκρά ποντίκια, βρώμικες εγκαταστάσεις με συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών, λίπους, βρωμιάς, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί λανθασμένα, πλήρης έλλειψη καθαρισμού, προσωπικά αντικείμενα όπως παπούτσια και… σκούτερ σε χώρο παραγωγής τροφίμων!
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα των επιθεωρητών σε εστιατόρια της Ιρλανδίας που οδήγησαν την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (FSAI) να ανακοινώσουν 11 νέες εκτελεστικές εντολές που επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων κατά τον μήνα Ιανουάριο, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με τον Νόμο FSAI του 1998 και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2020. Οι εντολές επιβολής εκδόθηκαν από τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Υγείας της Εκτελεστικής Υπηρεσίας Υγείας (HSE).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο πρωτοφανής λόγος της ανάκλησης 15 τόνων βουτύρου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες σε Ελληνικό εστιατόριο μεγάλου mall
Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος, FSAI, επανέλαβε ότι το νομικό βάρος βαρύνει τις επιχειρήσεις τροφίμων να διασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται πλήρως με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων ανά πάσα στιγμή.
“Οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν θεμελιώδη νομική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα που παράγουν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Τα εκτελεστικά εντάλματα που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο υπογραμμίζουν απαράδεκτες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του ανεπαρκούς ελέγχου των παρασίτων, των ανεπαρκών προτύπων υγιεινής και της έλλειψης κατάλληλης ιχνηλασιμότητας των τροφίμων. Αυτές οι μη συμμορφώσεις αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Ο νόμος είναι σαφής, η ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι προαιρετική και οι επιχειρήσεις τροφίμων που δεν συμμορφώνονται θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις”.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες αμφισβητούν και καταγγέλουν μελέτη, που υποστηρίζει ότι το μηλόξυδο βοηθάει στην απώλεια βάρους
Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2024 οι Ιρλανδικές Αρχές έβαλαν λουκέτο σε 115 επιχειρήσεις τροφίμων για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων το 2024, καταγράφοντας αύξηση 45% σε σχέση με τις 92 εκτελεστικές εντολές που επιδόθηκαν το 2023.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς φτιάχνονται οι τσίχλες;