Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nestlé: Υπεύθυνος Ασφάλειας Τροφίμων καταγγέλει τα νουντλς της Maggi ως μη ασφαλή

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνNestlé: Υπεύθυνος Ασφάλειας Τροφίμων καταγγέλει τα νουντλς της Maggi ως μη ασφαλή
spot_img

Ο επιστήμονας κατηγορεί την εταιρεία για παραβίαση πολλαπλών διατάξεων του νόμου για την ασφάλεια και τα πρότυπα τροφίμων (FSS Act), 2006

Το Ανώνατο Δικαστήριο της Βομβάης στο Nagpur, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ακύρωσε την ποινική διαδικασία εναντίον αξιωματούχων της Nestlé India Limited, σε υπόθεση που αφορούσε στιγμιαία νουντλς Maggi, που κατατέθηκε στις 4 Απριλίου 2016, από τον Υπεύθυνο Ασφάλειας Τροφίμων.

- Advertisement -

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Urmila Joshi Phalke παρατήρησε διαδικαστικά κενά στη δοκιμή δειγμάτων τροφίμων κατά την αναστολή της διαδικασίας.

Η υπόθεση προέκυψε από μια καταγγελία που υποβλήθηκε από τον Υπεύθυνο Ασφάλειας Τροφίμων Kiran Rangaswamy Gedam το 2016, κατηγορώντας την εταιρεία για παραβίαση πολλαπλών διατάξεων του νόμου για την ασφάλεια και τα πρότυπα τροφίμων (FSS Act), 2006.

Σύμφωνα με την καταγγελία, μια ομάδα ασφάλειας τροφίμων επιθεώρησε το logistic hub της Nestlé κοντά στο Nagpur στις 30 Απριλίου 2015 και συνέλεξε δείγματα στιγμιαίων noodles της Maggi.

Τα δείγματα εξετάστηκαν αρχικά στο κρατικό εργαστήριο δημόσιας υγείας στην Πούνε, το οποίο τα βρήκε σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας. Ωστόσο, ο καθορισμένος αξιωματικός ζήτησε μια δεύτερη γνώμη και διαβίβασε τα δείγματα στο Εργαστήριο Παραπομπής Τροφίμων στο Ghaziabad του Uttar Pradesh.

Η έκθεση του εργαστηρίου Ghaziabad, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2015, διαπίστωσε ότι τα noodles δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα πρότυπα λόγω υψηλότερης από την επιτρεπόμενη περιεκτικότητας σε ξηρή τέφρα και χαμηλότερων επιπέδων αζώτου. Αυτή η έκθεση αποτέλεσε τη βάση για την κατάθεση ποινικής υπόθεσης κατά των αξιωματούχων της Nestlé.

Οι αναφέροντες που εκπροσωπήθηκαν από τον συνήγορο SV Manohar υποστήριξαν ότι το εργαστήριο Ghaziabad δεν ήταν διαπιστευμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης για Εργαστήρια Δοκιμών και Βαθμονόμησης (NABL) όταν ανέλυσε τα δείγματα.

Το δικαστήριο σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενότητα 43 του νόμου FSS, μόνο τα διαπιστευμένα από το NABL εργαστήρια μπορούν να διεξάγουν τέτοιες δοκιμές. Δεδομένου ότι το εργαστήριο έλαβε τη διαπίστευση NABL μόνο στις 15 Δεκεμβρίου 2016, η έκθεσή του κρίθηκε νομικά άκυρη.

Το δικαστήριο παρατήρησε περαιτέρω ότι τα δείγματα τροφίμων είχαν υπερβεί τη διάρκεια ζωής τους όταν αναλύθηκαν, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία τους.

Το εν λόγω προϊόν κατασκευάστηκε τον Μάρτιο του 2015 και ήταν σε βέλτιστη κατάσταση μόνο για 9 μήνες. Έτσι, το δείγμα είχε ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής του όταν αναλύθηκε από το Referral Food Laboratory. Επιπλέον, η έδρα διαπίστωσε διαδικαστικά κενά, όπως η έλλειψη επίσημης εντολής για την έκδοση κλήτευσης του κατηγορουμένου από το δικαστήριο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο καμπανάκι για τη σοκολάτα Dubai – «Βόμβα» καρκινογόνων ουσιών

Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα