Πως να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας – Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά ή το σχολείο.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα 27 Ιανουαρίου 2025 – 02 Φεβρουαρίου 2025, παρατηρήθηκε μία άνω του ορίου θετικότητα για γρίπη στην Ελλάδα και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταγράφηκαν 15 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και εφτά νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της 4ης εβδομάδας του 2025. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2024 έως την εβδομάδα 05/2025 έχουν καταγραφεί 113 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 30 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Την ίδια περίοδο μεταξύ 2.154 δειγμάτων ανευρέθηκαν 312 (14,5%) θετικά δείγματα για ιούς γρίπης. Τα 303 εξ αυτών τυποποιήθηκαν, με 262 (86,5%) να ανήκουν στον τύπο Α και 41 (13,5%) στον τύπο Β.
Η έξαρση των κρουσμάτων γρίπης δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Το κέντρο Πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ, εξέδωσε οδηγίες προς το κοινό για το τι να κάνουμε εάν αρρωστήσουμε με γρίπη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη έχουν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή αντιιικά φάρμακα. Εάν αρρωστήσετε με συμπτώματα γρίπης, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να μείνετε σπίτι και να αποφεύγετε την επαφή με άλλα άτομα εκτός από όσους σας φροντίζουν. Εάν όμως έχετε επείγοντα προειδοποιητικά σημάδια γρίπης, θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. Τα άτομα με γρίπη είναι πιο μεταδοτικά κατά τις 3 πρώτες ημέρες της ασθένειάς τους. Μερικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι μεταδοτικοί για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Επίσης δεν θα έχουν πυρετό όλοι με γρίπη.
Βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε όταν αρρωστήσετε
Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης και ανήκετε σε ομάδα με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη ή εάν είστε πολύ άρρωστοι ή ανησυχείτε για την ασθένειά σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Ορισμένα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη (συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, ατόμων 65 ετών και άνω, εγκύων γυναικών και ατόμων με ορισμένες ιατρικές παθήσεις). Εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου και εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας άμεσα. Υπενθυμίστε του για την κατάσταση υψηλότερου κινδύνου για γρίπη. Το CDC συνιστά ότι τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη θα πρέπει να λαμβάνουν αντιική θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα, επειδή το όφελος είναι μεγαλύτερο εάν η θεραπεία ξεκινήσει εντός 2 ημερών από την έναρξη της νόσου. Η απόφαση για νοσοκομείο πρέπει να λαμβάνεται για άτομα που είναι πολύ άρρωστα. Δεν πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο εάν είστε μόνο ήπια άρρωστος.
Φάρμακα για τη θεραπεία της γρίπης
Υπάρχουν φάρμακα που ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει για τη θεραπεία της γρίπης που ονομάζονται «αντιικά». Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα και μπορεί επίσης να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές.
Προτεινόμενος χρόνος για να μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι
Μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες όταν, για τουλάχιστον 24 ώρες, ισχύουν και τα δύο:
- Τα συμπτώματά σας βελτιώνονται συνολικά και
- Δεν είχατε πυρετό (και δεν χρησιμοποιείτε φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό).
Αφού πληρούνται αυτά τα δύο κριτήρια, υπάρχουν ορισμένες πρόσθετες προφυλάξεις που μπορούν να ληφθούν για την προστασία άλλων από αναπνευστικές ασθένειες. Άτομα με υποψία ή επιβεβαιωμένη γρίπη, που δεν έχουν πυρετό, θα πρέπει να μείνουν σπίτι από την εργασία τους τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Αποφύγετε τη χορήγηση ασπιρίνης σε παιδιά και εφήβους
Το CDC συνιστά ότι τα παιδιά και οι έφηβοι (ηλικίας 18 ετών και κάτω) που έχουν γρίπη ή είναι ύποπτοι για γρίπη δεν πρέπει να λαμβάνουν Ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) ή οποιοδήποτε προϊόν που περιέχει σαλικυλικό (π.χ. Pepto Bismol). Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια, πολύ σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται σύνδρομο Reye.
Κρίσιμες ενέργειες που πρέπει να κάνετε όταν είστε άρρωστοι
Μείνετε μακριά από τους άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο για να μην τους μολύνετε. Εάν πρέπει να φύγετε από το σπίτι, για παράδειγμα για να πάτε στο γιατρό, καλύψτε τον βήχα και το φτάρνισμα με χαρτομάντιλο. Η χρήση μάσκας είναι μια πρόσθετη στρατηγική πρόληψης. Όταν φοριούνται από άτομο με μόλυνση, οι μάσκες μειώνουν την εξάπλωση του ιού σε άλλους. Οι μάσκες μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους χρήστες από την εισπνοή μολυσματικών σωματιδίων από ανθρώπους γύρω τους. Το συχνά πλύσιμο των χεριών σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μετάδοση της γρίπης σε άλλους. Λάβετε άλλες καθημερινές προληπτικές ενέργειες για να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για καθαρότερο αέρα και πρακτικές υγιεινής, όπως ο καθαρισμός επιφανειών που αγγίζονται συχνά.