Ο επιστήμονας κατηγορεί την εταιρεία για παραβίαση πολλαπλών διατάξεων του νόμου για την ασφάλεια και τα πρότυπα τροφίμων (FSS Act), 2006
Το Ανώνατο Δικαστήριο της Βομβάης στο Nagpur, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ακύρωσε την ποινική διαδικασία εναντίον αξιωματούχων της Nestlé India Limited, σε υπόθεση που αφορούσε στιγμιαία νουντλς Maggi, που κατατέθηκε στις 4 Απριλίου 2016, από τον Υπεύθυνο Ασφάλειας Τροφίμων.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Urmila Joshi Phalke παρατήρησε διαδικαστικά κενά στη δοκιμή δειγμάτων τροφίμων κατά την αναστολή της διαδικασίας.
Η υπόθεση προέκυψε από μια καταγγελία που υποβλήθηκε από τον Υπεύθυνο Ασφάλειας Τροφίμων Kiran Rangaswamy Gedam το 2016, κατηγορώντας την εταιρεία για παραβίαση πολλαπλών διατάξεων του νόμου για την ασφάλεια και τα πρότυπα τροφίμων (FSS Act), 2006.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και μυαλό δεν βάζουν… Λουκέτο σε άλλα 11 εστιατόρια – Απαράδεκτες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες σε Ελληνικό εστιατόριο μεγάλου mall
Σύμφωνα με την καταγγελία, μια ομάδα ασφάλειας τροφίμων επιθεώρησε το logistic hub της Nestlé κοντά στο Nagpur στις 30 Απριλίου 2015 και συνέλεξε δείγματα στιγμιαίων noodles της Maggi.
Τα δείγματα εξετάστηκαν αρχικά στο κρατικό εργαστήριο δημόσιας υγείας στην Πούνε, το οποίο τα βρήκε σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας. Ωστόσο, ο καθορισμένος αξιωματικός ζήτησε μια δεύτερη γνώμη και διαβίβασε τα δείγματα στο Εργαστήριο Παραπομπής Τροφίμων στο Ghaziabad του Uttar Pradesh.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε “λήγουν” τα μαξιλάρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή
Η έκθεση του εργαστηρίου Ghaziabad, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2015, διαπίστωσε ότι τα noodles δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα πρότυπα λόγω υψηλότερης από την επιτρεπόμενη περιεκτικότητας σε ξηρή τέφρα και χαμηλότερων επιπέδων αζώτου. Αυτή η έκθεση αποτέλεσε τη βάση για την κατάθεση ποινικής υπόθεσης κατά των αξιωματούχων της Nestlé.
Οι αναφέροντες που εκπροσωπήθηκαν από τον συνήγορο SV Manohar υποστήριξαν ότι το εργαστήριο Ghaziabad δεν ήταν διαπιστευμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης για Εργαστήρια Δοκιμών και Βαθμονόμησης (NABL) όταν ανέλυσε τα δείγματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες αμφισβητούν και καταγγέλουν μελέτη, που υποστηρίζει ότι το μηλόξυδο βοηθάει στην απώλεια βάρους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς φτιάχνονται οι τσίχλες;
Το δικαστήριο σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενότητα 43 του νόμου FSS, μόνο τα διαπιστευμένα από το NABL εργαστήρια μπορούν να διεξάγουν τέτοιες δοκιμές. Δεδομένου ότι το εργαστήριο έλαβε τη διαπίστευση NABL μόνο στις 15 Δεκεμβρίου 2016, η έκθεσή του κρίθηκε νομικά άκυρη.
Το δικαστήριο παρατήρησε περαιτέρω ότι τα δείγματα τροφίμων είχαν υπερβεί τη διάρκεια ζωής τους όταν αναλύθηκαν, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διορθώσω το φαγητό στο οποίο έπεσε πολύ λάδι
Το εν λόγω προϊόν κατασκευάστηκε τον Μάρτιο του 2015 και ήταν σε βέλτιστη κατάσταση μόνο για 9 μήνες. Έτσι, το δείγμα είχε ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής του όταν αναλύθηκε από το Referral Food Laboratory. Επιπλέον, η έδρα διαπίστωσε διαδικαστικά κενά, όπως η έλλειψη επίσημης εντολής για την έκδοση κλήτευσης του κατηγορουμένου από το δικαστήριο.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.