Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λουκέτο σε 115 εστιατόρια για ποντίκια, παράσιτα, κατσαρίδες και όχι μόνο…

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΛουκέτο σε 115 εστιατόρια για ποντίκια, παράσιτα, κατσαρίδες και όχι μόνο...
spot_img

“Απαράδεκτη” χαρακτηρίζουν οι αρχές την κατάσταση που επικρατεί στα εστιατόρια της Ιρλανδίας.

Ανεπαρκή μέτρα καταπολέμησης παρασίτων, φρέσκα περιττώματα αρουραίων, νεκρά ποντίκια, ζωντανές κατσαρίδες σε τοίχους, δάπεδα και σε παγίδες, βρώμικες εγκαταστάσεις, με συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών, λίπους, βρωμιάς και περιττωμάτων αρουραίων, ζωντανές και νεκρές κατσαρίδες σε όλους τους χώρους αποθήκευσης και παρασκευής τροφίμων, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί λανθασμένα, πλήρης έλλειψη καθαρισμού, αποδιοργάνωση στην αποθήκευση τροφίμων και εξοπλισμού που δεν σχετίζεται με τρόφιμα που εμποδίζει τον επαρκή καθαρισμό και την απολύμανση…

- Advertisement -

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα των επιθεωρητών σε εστιατόρια της Ιρλανδίας και που οδήγησαν σε 133 εκτελεστικές εντολές σε επιχειρήσεις τροφίμων για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων το 2024, αύξηση 45% σε σχέση με τις 92 που επιδόθηκαν το 2023.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) δ υπογράμμισε τη σημασία του ισχυρού συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων και τόνισε ότι η νομική ευθύνη ανήκει στις επιχειρήσεις τροφίμων να διασφαλίζουν ότι εκπαιδεύουν κατάλληλα το προσωπικό τους παράγουν, σερβίρουν και πωλούν τρόφιμα που είναι ασφαλή για κατανάλωση και διασφαλίζουν ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι καθαρές και επαρκώς στεγανές.

Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2024, εκδόθηκαν 115 εντολές κλεισίματος, 16 απαγορευτικές εντολές και 2 εντολές βελτίωσης, στις επιχειρήσεις τροφίμων σε όλη τη χώρα. Ορισμένα επαναλαμβανόμενα ζητήματα ασφάλειας τροφίμων που εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων οδήγησαν στην έκδοση εκτελεστικών εντολών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαδικασιών ελέγχου παρασίτων, ανεπαρκής τακτικός και ενδελεχής καθαρισμός, αδυναμία διατήρησης των σωστών θερμοκρασιών των τροφίμων, ακατάλληλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης τροφίμων και ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού σε σχέση με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. 

Σχολιάζοντας τα ετήσια στοιχεία, η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FSAI, είπε ότι η αύξηση των Εκτελεστών Διαταγών το 2024 ήταν απαράδεκτη. 

    «Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε μια σημαντική αύξηση των Εκτελεστών Διαταγών το 2024. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε ασφαλή τρόφιμα και οι αμελείς πρακτικές τροφίμων είναι ασυγχώρητες. Οι τύποι των λόγων που αναφέρονται για τις εκτελεστές αποφάσεις είναι απλά σφάλματα που δεν πρέπει να συμβαίνουν σε καμία επιχείρηση τροφίμων. Οι εκτελεστές εντολές, ειδικά οι εντολές κλεισίματος και απαγόρευσης, δεν εκδίδονται ποτέ για μικρές παραβάσεις. Δίνονται μόνο όταν εντοπίζεται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών ή όταν οι συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα θέτουν σημαντικά ζητήματα υγιεινής ή λειτουργίας. Η ανεπαρκής ή απουσία διαδικασιών ελέγχου παρασίτων ήταν ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και ο έλεγχος παρασίτων πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων φέτος. Κάθε επιχείρηση τροφίμων πρέπει να έχει αυστηρές διαδικασίες ελέγχου παρασίτων για να διασφαλίσει ότι τα παράσιτα δεν εισέρχονται στις επιχειρήσεις τους και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών».

     «Ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων τροφίμων συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, είναι απαράδεκτο να βλέπουμε επαναλαμβανόμενα ζητήματα που μπορούν να αποφευχθούν πλήρως. Αυτές οι θεμελιώδεις παραβιάσεις όχι μόνο θέτουν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, αλλά υπονομεύουν επίσης την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε ο Δρ Byrne.

Η FSAI ανέφερε επίσης ότι εννέα εντολές κλεισίματος επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2024 για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με τον νόμο FSAI, 1998 και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επίσημοι έλεγχοι σε σχέση με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα), 2020. Τα Εκτελεστικά Διατάγματα εκδόθηκαν από Λειτουργούς Υγείας Περιβάλλοντος στο Στέλεχος της Υγειονομικής Υπηρεσίας. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο