Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα αυγά βρίσκονται στο τμήμα των γαλακτοκομικών στα σουπερμάρκετ;

ΑρχικήΟικιακάΓιατί τα αυγά βρίσκονται στο τμήμα των γαλακτοκομικών στα σουπερμάρκετ;
spot_img

Είναι το αυγό γαλακτοκομικό προϊόν;

Ο ορισμός του γαλακτοκομικού σε γενικές γραμμές, περιγράφει κάθε προϊόν που προέρχεται από το γάλα ενός εξημερωμένου ζώου (και από το ίδιο το γάλα). Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει το τυρί, το παγωτό, το γιαούρτι, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και ούτω καθεξής. Και κάποια άλλα προϊόντα, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, για παράδειγμα, εμπίπτει στην ομπρέλα γαλακτοκομικών προϊόντων επειδή «περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Α σε ποσότητες παρόμοιες με το αγελαδινό γάλα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο, τα αυγά δεν είναι σιγουρα γαλακτοκομικά. Δεν είναι διατροφικά παρόμοια με το γάλα, είναι πρωτεΐνη. Επειδή τα αυγά προέρχονται από εξημερωμένα πουλερικά, το USDA τα ταξινομεί ως προϊόν πουλερικών. Αλλά επειδή η λέξη πουλερικά συχνά αναφέρεται ειδικά στο κρέας από οικόσιτα πουλερικά – και τα αυγά δεν είναι κρέας – αυτή η ταξινόμηση δεν συμφωνείται παγκοσμίως.

Στα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία όμως συχνά βρίσκουμε τα αυγά στον τομέα των γαλακτοκομικών. Γιατί;

Πώς βρέθηκαν τα αυγά στα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Τα αυγά μπορεί να έχουν καταλήξει στον διάδρομο των γαλακτοκομικών εν μέρει επειδή υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με την κατάψυξή τους. Οπότε είναι λογικό τα παντοπωλεία να τα ομαδοποιούν με άλλα τρόφιμα ψυγείου, πολλά από τα οποία είναι γαλακτοκομικά.

Για να μην αναφέρουμε ότι παλαιότερα ήταν πιο συνηθισμένο οι φάρμες να πουλούν γάλα και αυγά σε παντοπωλεία μαζί. Επιπλέον, είναι πιθανό τα αυγά να ομαδοποιούνται συχνά δίπλα σε γαλακτοκομικά προϊόντα στην θήκη ψυγείου στο παντοπωλείο για ευκολία, καθώς όλα αυτά τα προϊόντα θεωρούνται βασικά οικιακά και απαιτούν ψύξη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα