Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κοινό τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου – Νέα μελέτη

ΑρχικήPicksNews LineΤο κοινό τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου - Νέα μελέτη
spot_img

Η μελέτη παρέχει και περισσότερες αποδείξεις της σύνδεσης μεταξύ αλκοόλ και του συγκεκριμένου καρκίνου

Μια μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε περαιτέρω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα άτομα με περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους – ισοδύναμο με ένα ποτήρι γάλα την ημέρα – μπορούν να βοηθηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

- Advertisement -

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή περισσότερων από μισό εκατομμύριο γυναίκες άνω των 16 ετών και διαπίστωσαν ότι τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, το ψωμί και τα μη γαλακτοκομικά γάλατα που περιέχουν ασβέστιο είχαν επίσης προστατευτική δράση. Βρήκαν επίσης περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένου κρέατος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο της νόσου.

Πόσο μεγάλο είναι το αποτέλεσμα;

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Cancer Research UK, διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι επιπλέον 300mg ασβεστίου την ημέρα στη διατροφή ή ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, μειώνει τον κίνδυνο κατά 17%.

«Υπογραμμίζει τον πιθανό προστατευτικό ρόλο των γαλακτοκομικών στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ασβέστιο,», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Keren Papier, από την Οξφόρδη.

Τα δημητριακά πρωινού, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη C έδειξαν επίσης ότι μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά ελάχιστα.

Είναι ήδη γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, όπως και το αλκοόλ .

Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες αποδείξεις αυτής της σύνδεσης:

  • πίνοντας ένα επιπλέον μεγάλο ποτήρι κρασί την ημέρα, ή 0,7 ουγγιές (20 γραμμάρια) αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15%
  • τρώγοντας 1 ουγγιά περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας την ημέρα, όπως μια φέτα ζαμπόν, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 8%

Ο ποσοτικός προσδιορισμός του τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ποσοστά είναι δύσκολος, επειδή ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου σε όλους διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τις συνήθειες και γενετικούς παράγοντες.

Τι κάνει το ασβέστιο; Ποιες τροφές το περιέχουν;

Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για την ενίσχυση των οστών και τη διατήρηση των δοντιών, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι προστατεύει επίσης από ορισμένους καρκίνους.

Υπάρχει πολύ ασβέστιο στο γάλα, το γιαούρτι και το τυρί αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως η σόγια και τα ποτά ρυζιού, το λευκό ψωμί, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φρούτα όπως τα αποξηραμένα σύκα, το κατσαρό λάχανο και οι σαρδέλες σε κονσέρβα, αλλά και στο γάλα χωρίς λακτόζη.

Η μελέτη λέει ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου «επειδή είναι σε θέση να δεσμεύεται με χολικά οξέα και ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, μειώνοντας τις δυνητικά καρκινογόνες επιδράσεις τους».

Γιατί είναι τόσο συχνός ο καρκίνος του εντέρου;

Υπάρχουν περίπου 44.000 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας το τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο. Αν και τα περισσότερα κρούσματα είναι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα ποσοστά του καρκίνου αυξάνονται μεταξύ των νεότερων ενηλίκων κάτω των 50 ετών – αλλά δεν υπάρχει σαφής λόγος.

Οι ειδικοί λένε ότι η κακή διατροφή και η παχυσαρκία μπορεί να είναι μεταξύ των παραγόντων που εμπλέκονται.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου περιλαμβάνουν:

  • μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας, όπως πιο χαλαρή καύση, πιο συχνά καύση ή δυσκοιλιότητα
  • αιμορραγία από τον πρωκτό
  • απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • ανεξήγητη κόπωση ή δύσπνοια

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα