Δεν πάει το μυαλό σας ποιο είναι το υλικό που έλειπε από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες που κάνατε για να φτιάξετε ψωμί στο σπίτι
Αν σας αρέσει να φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, σίγουρα θα έχετε δει κατά καιρούς πολλές συνταγές, και ακόμη πιο σίγουρα ελάχιστες θα έχουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται. Το σωστό φούσκωμα του ψωμιού όμως δεν είναι μόνο για επαγγελματίες. Ένα απίστευτο υλικό θα κάνει το ψωμί σας όχι μόνο νόστιμο αλλά και αφράτο και φουσκωτό.
Η συνταγή για ένα αφράτο και φουσκωτό καρβέλι
Προετοιμασία 15 λεπτά
Απόδειξη/ξεκούραση 2 ώρες 30 λεπτά
Μαγείρεμα 40 λεπτά
Υλικά
400 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως δυνατό
50 γρ αλεύρι λευκό δυνατό
2 κουταλιές της σούπας μαγιά εύκολου ψησίματος/ταχείας δράσης
2 κουταλιές της σούπας ψιλό αλάτι (προαιρετικά)
3 κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
50 γρ βούτυρο
Λάδι
Το απίστευτο υλικό
½ 500 mg δισκίο βιταμίνης C (βλέπε βήμα 3)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία αφθώδους πυρετού σε κοπάδια στη Γερμανία μετά από 40 χρόνια – Έκτακτα μέτρα και ζώνες αποκλεισμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η πιο θανατηφόρα τροφιμογενής ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Βήμα 1 Διαλέγουμε το σωστό αλεύρι
Αν και η αραίωση του υγιεινού αλεύρου ολικής αλέσεως με πιο εκλεπτυσμένα λευκά υλικά μπορεί να φαίνεται αντίθετη, θα δώσει ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, επειδή το λευκό αλεύρι έχει περισσότερη γλουτένη (την πρωτεΐνη που παρέχει τη δομή για να φουσκώσει η ζύμη στο φούρνο). Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε δυνατό (μερικές φορές χαρακτηρισμένο ως αλεύρι για ψωμί) αλεύρι και στις δύο περιπτώσεις, γιατί αυτό υποδηλώνει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη.
Βήμα 2 Ανακατεύουμε τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη
Ρίξτε και τα δύο αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Μπορείτε να αφήσετε αυτά τα δύο τελευταία εκτός, αν προτιμάτε, αλλά βελτιώνουν τη γεύση και, στην περίπτωση της ζάχαρης, τον χρόνο αποθήκευσης του ψωμιού (μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την καστανή ζάχαρη με λευκή ή άλλο γλυκαντικό όπως το μέλι) . Λιώνουμε το βούτυρο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε παλιά μπολ για αποθήκευση τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα αυγά βρίσκονται στο τμήμα των γαλακτοκομικών στα σουπερμάρκετ;
Βήμα 3 Το θαυματουργό υλικό, η βιταμίνη C
Θρυμματίστε το μισό δισκίο βιταμίνης C σε σκόνη που θα σας βοηθήσει να δώσετε στο ψωμί σας πιο λεπτόκοκκο, πιο τρυφερό τρίμμα και καλύτερα φουσκωμένο ψωμί. Μην ανησυχείτε αν η ταμπλέτα που βρήκατε είναι με γεύση φρούτων, γιατί δεν θα την καταλάβετε στο έτοιμο καρβέλι. Προσθέστε τη σκόνη βιταμίνης C στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε να ενωθούν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές αλλεργίες: Πού μπορώ να υποβάλω την καταγγελία μου για προϊόν που δεν αναγράφει αλλεργιογόνο συστατικό;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το τυρί με τις λιγότερες θερμίδες
Βήμα 4 Προσθέστε νερό και το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε
Ανακατεύουμε με 300 ml χλιαρό νερό και το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια ανακατεύουμε, είτε με το χέρι είτε σε ηλεκτρικό μίξερ, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, κολλώδη ζύμη – αν την αισθάνεστε στεγνή ή αν έχει μείνει αλεύρι στο μπολ. πολύ σταδιακά προσθέστε περισσότερο νερό για να διορθώσετε την υφή της.
Βήμα 5 Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί
Μόλις η ζύμη γίνει κατάλληλα μαλακή και κολλώδης, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, αλείφετε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας με ένα αρκετά ουδέτερο λάδι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βενζόλιο σε αναψυκτικά: Ανάλυση κινδύνου
Βήμα 6 Ζυμώνουμε και ξεκουράζουμε
Απλώστε τη ζύμη στη λαδωμένη επιφάνεια και τρίψτε λίγο λάδι στα χέρια σας για να μην κολλήσει πάνω τους. Διπλώστε τη ζύμη στη μέση προς το μέρος σας και στη συνέχεια σπρώξτε την μακριά με το κάτω μέρος της παλάμης. Δώστε ένα τέταρτο της στροφής και μετά επαναλάβετε την κίνηση δίπλωσης και ώθησης. Κάντε αυτό για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μετά ξαναβάζετε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζετε ξανά και ξεκουράζετε για άλλα 10 λεπτά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λιναρόσπορος: Αλεσμένος ή ολόκληρος είναι πιο υγιεινός;
Βήμα 7 Ζυμώνουμε και ξεκουράζουμε ξανά
Επαναλάβετε τη διαδικασία που περιγράφεται στο βήμα 6 άλλες δύο φορές σε διαστήματα 10 λεπτών και μετά αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, λαδώστε ελαφρά τη φόρμα για το καρβέλι σας.
Βήμα 8 Πλάθουμε τη ζύμη και ξεκουράζουμε ξανά
Ισιώνουμε τη ζύμη σε ένα τραχύ παραλληλόγραμμο περίπου στο ίδιο μήκος με το ταψί, στη συνέχεια, ξεκινώντας από μια από τις μακριές άκρες, τυλίγουμε σφιχτά σε σχήμα λουκάνικου και το βάζουμε στη φόρμα. Σκεπάστε και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε ύψος.
Βήμα 9 Ψήστε το καρβέλι
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 240 C (ή στους 220 C στον άερα) και ψήνουμε το ψωμί για 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 C (ή στους 200 C στον αέρα) και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι η κρούστα να πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα και το καρβέλι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάμε. Βάλτε το σε σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.