Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η συνταγή με το απίστευτο υλικό για σπιτικό ψωμί αφράτο και φουσκωτό

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΗ συνταγή με το απίστευτο υλικό για σπιτικό ψωμί αφράτο και φουσκωτό
spot_img

Δεν πάει το μυαλό σας ποιο είναι το υλικό που έλειπε από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες που κάνατε για να φτιάξετε ψωμί στο σπίτι

Αν σας αρέσει να φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, σίγουρα θα έχετε δει κατά καιρούς πολλές συνταγές, και ακόμη πιο σίγουρα ελάχιστες θα έχουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται. Το σωστό φούσκωμα του ψωμιού όμως δεν είναι μόνο για επαγγελματίες. Ένα απίστευτο υλικό θα κάνει το ψωμί σας όχι μόνο νόστιμο αλλά και αφράτο και φουσκωτό.

- Advertisement -

Η συνταγή για ένα αφράτο και φουσκωτό καρβέλι

Προετοιμασία 15 λεπτά
Απόδειξη/ξεκούραση 2 ώρες 30 λεπτά
Μαγείρεμα 40 λεπτά

Υλικά

400 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως δυνατό
50 γρ αλεύρι λευκό δυνατό
2 κουταλιές της σούπας μαγιά εύκολου ψησίματος/ταχείας δράσης
2 κουταλιές της σούπας ψιλό αλάτι (προαιρετικά)
3 κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
50 γρ βούτυρο
Λάδι 

Το απίστευτο υλικό

½ 500 mg δισκίο βιταμίνης C (βλέπε βήμα 3)

Βήμα 1 Διαλέγουμε το σωστό αλεύρι

Πακέτα αλεύρι ολικής αλέσεως και λευκό

Αν και η αραίωση του υγιεινού αλεύρου ολικής αλέσεως με πιο εκλεπτυσμένα λευκά υλικά μπορεί να φαίνεται αντίθετη, θα δώσει ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, επειδή το λευκό αλεύρι έχει περισσότερη γλουτένη (την πρωτεΐνη που παρέχει τη δομή για να φουσκώσει η ζύμη στο φούρνο). Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε δυνατό (μερικές φορές χαρακτηρισμένο ως αλεύρι για ψωμί) αλεύρι και στις δύο περιπτώσεις, γιατί αυτό υποδηλώνει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη.

Βήμα 2 Ανακατεύουμε τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη

Ρίξτε και τα δύο αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.

υλικά σε ένα μπολ – αλεύρι, μαγιά

Μπορείτε να αφήσετε αυτά τα δύο τελευταία εκτός, αν προτιμάτε, αλλά βελτιώνουν τη γεύση και, στην περίπτωση της ζάχαρης, τον χρόνο αποθήκευσης του ψωμιού (μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την καστανή ζάχαρη με λευκή ή άλλο γλυκαντικό όπως το μέλι) . Λιώνουμε το βούτυρο.

Βήμα 3 Το θαυματουργό υλικό, η βιταμίνη C

Θρυμματίστε το μισό δισκίο βιταμίνης C σε σκόνη που θα σας βοηθήσει να δώσετε στο ψωμί σας πιο λεπτόκοκκο, πιο τρυφερό τρίμμα και καλύτερα φουσκωμένο ψωμί. Μην ανησυχείτε αν η ταμπλέτα που βρήκατε είναι με γεύση φρούτων, γιατί δεν θα την καταλάβετε στο έτοιμο καρβέλι. Προσθέστε τη σκόνη βιταμίνης C στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε να ενωθούν.

Βήμα 4 Προσθέστε νερό και το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε

Ανακατεύουμε με 300 ml χλιαρό νερό και το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια ανακατεύουμε, είτε με το χέρι είτε σε ηλεκτρικό μίξερ, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, κολλώδη ζύμη – αν την αισθάνεστε στεγνή ή αν έχει μείνει αλεύρι στο μπολ. πολύ σταδιακά προσθέστε περισσότερο νερό για να διορθώσετε την υφή της.

Βήμα 5 Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί

Μόλις η ζύμη γίνει κατάλληλα μαλακή και κολλώδης, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, αλείφετε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας με ένα αρκετά ουδέτερο λάδι.

Βήμα 6 Ζυμώνουμε και ξεκουράζουμε

Ψωμί ολικής αλέσεως της Felicity Cloake – ζυμώστε

Απλώστε τη ζύμη στη λαδωμένη επιφάνεια και τρίψτε λίγο λάδι στα χέρια σας για να μην κολλήσει πάνω τους. Διπλώστε τη ζύμη στη μέση προς το μέρος σας και στη συνέχεια σπρώξτε την μακριά με το κάτω μέρος της παλάμης. Δώστε ένα τέταρτο της στροφής και μετά επαναλάβετε την κίνηση δίπλωσης και ώθησης. Κάντε αυτό για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μετά ξαναβάζετε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζετε ξανά και ξεκουράζετε για άλλα 10 λεπτά.

Βήμα 7 Ζυμώνουμε και ξεκουράζουμε ξανά

Επαναλάβετε τη διαδικασία που περιγράφεται στο βήμα 6 άλλες δύο φορές σε διαστήματα 10 λεπτών και μετά αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, λαδώστε ελαφρά τη φόρμα για το καρβέλι σας.

Βήμα 8 Πλάθουμε τη ζύμη και ξεκουράζουμε ξανά

Ψωμί ολικής αλέσεως της Felicity Cloake.

Ισιώνουμε τη ζύμη σε ένα τραχύ παραλληλόγραμμο περίπου στο ίδιο μήκος με το ταψί, στη συνέχεια, ξεκινώντας από μια από τις μακριές άκρες, τυλίγουμε σφιχτά σε σχήμα λουκάνικου και το βάζουμε στη φόρμα. Σκεπάστε και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε ύψος.

Βήμα 9 Ψήστε το καρβέλι

Ψωμί ολικής αλέσεως της Felicity Cloake – ψημένο

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 240 C (ή στους 220 C στον άερα) και ψήνουμε το ψωμί για 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 C (ή στους 200 C στον αέρα) και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι η κρούστα να πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα και το καρβέλι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάμε. Βάλτε το σε σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο