11 αναφορές καταναλωτών αφού κατανάλωσαν μπάρες σοκολάτας.
Σύμφωνα με τον FAO, περίπου 220 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν τροφικές αλλεργίες. Γι’ αυτό και οι ανακλήσεις τροφίμων λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων, με αποτέλεσμα άτομα που έχουν αλλεργία σε κάποια συστατικά να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή τους αλλεργικής αντίδρασης, έχει χαρακτηριστεί ως η “σύγχρονη μάστιγα”. Αποτελούν την πιο συχνή αιτία ανακλήσεων τροφίμων μαζί με την παρουσία ξένων σωμάτων και μάλιστα οι ιστότοποι των Αρχών ασφάλειας Τροφίμων σε πολλές χώρες, έχουν ειδική κατηγορία/ένθετο για ανακλήσεις λόγω παρουσίας αλλεργιογόνων, που δεν αναγράφονται στην ετικέτα.
Εκτός από τις συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών (υπενθυμίζεται ο τραγικός θάνατος της 25χρονης χορεύτριας, μετά την κατανάλωση μπισκότων με φιστίκια τα οποία δεν αναγράφονταν στην ετικέτα) μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών οικονομικών κυρώσεων, ζημιάς στην επωνυμία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παράνομο Ψάρεμα: Ποσότητα μαμούθ ολοθούριων στην Ηγουμενίτσα – Η αξία τους ξεπερνά τις €100.000
Τελευταία περίπτωση ανάκλησης είναι οι μπάρες σοκολάτας, που ανακάλεσε η Lifestyle Evolution Inc., στις ΗΠΑ, η οποία απέσυρε από τα ράφια τις επιλεγμένες παρτίδες NuGo Dark Chocolate Chip* και Dark Chocolate Pretzel*, επειδή ενδέχεται να περιέχουν μη δηλωμένο γάλα. Τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στο γάλα διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκολάτα Ντουμπάι: Γιατί και από ποιους απαγορεύτηκε η πώλησή της – Φυλάκιση έως έξι μήνες στους παραβάτες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές αλλεργίες: Πού μπορώ να υποβάλω την καταγγελία μου για προϊόν που δεν αναγράφει αλλεργιογόνο συστατικό;
Η ανάκληση ξεκίνησε αφού η εταιρεία έλαβε 11 αναφορές καταναλωτών για αλλεργική αντίδραση που εμφανίστηκε μετά την κατανάλωση του προϊόντος. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας της εταιρείας, το προϊόν δοκιμάστηκε και βρέθηκε ότι περιέχει γάλα, το οποίο δεν αναγράφεται στη συσκευασία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το τυρί με τις λιγότερες θερμίδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βενζόλιο σε αναψυκτικά: Ανάλυση κινδύνου
Η ανάγκη τήρησης των κανόνων για τα αλλεργιογόνα είναι ζωτικής σημασίας. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις από ήπιο εξάνθημα έως σοβαρό τραυματισμό και ακόμη και απώλεια ζωής. Οι παραγωγοί τροφίμων, οι παρασκευαστές, τα εστιατόρια, οι εταιρείες τροφοδοσίας και οι επωνυμίες τροφίμων και ποτών πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα και ακολουθούν τους κανόνες επισήμανσης των τροφίμων που ορίζονται από τη νομοθεσία για τα τρόφιμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ένας νεκρός και 104 ασθενείς από το Burger της Mcdonald’s – Στη δημοσιότητα οι παραβιάσεις στο εργοστάσιο κρεμμυδιών
Όσοι πάσχουν από τροφικές αλλεργίες πρέπει να κάνουν συνεπείς, ασφαλείς διατροφικές επιλογές, είτε σε εστιατόριο, είτε στο σπίτι είτε στις αγορές από σουπερμάρκετ. Ομοίως, τα μενού εστιατορίων ή οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να παρέχουν ασφαλείς, επισημασμένες και αξιόπιστες επιλογές τροφίμων με πλήρη σαφήνεια στους καταναλωτές.
Οι νόμοι για την επισήμανση των αλλεργιογόνων και την πληροφόρηση απαιτούν από τις επιχειρήσεις τροφίμων να παρέχουν πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με το τι περιέχει το φαγητό που τρώνε, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς.
Το κόστος της μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς για τα αλλεργιογόνα υπερβαίνει κατά πολύ τα αρχικά πρόστιμα. Για παράδειγμα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι ανακλήσεις τροφίμων μπορεί να κοστίσουν στις εταιρείες κατά μέσο όρο 1,5 έως 10 εκατομμύρια ευρώ ανά περιστατικό, εξαιρουμένων των πρόσθετων εξόδων όπως η διαχείριση κρίσεων, οι νομικές αμοιβές και η αποκατάσταση της επωνυμίας.
*Τα προϊόντα πωλούνται εκτός από σουπερμάρκετ και διαδικτυακά. Αυτή η ανάκληση περιλαμβάνει το προϊόν NuGo Dark Chocolate Chip και NuGo Dark Chocolate Pretzel με αυτόν τον κωδικό κατασκευής τυπωμένο στη συσκευασία:
Προϊόν | Γεύση | Κώδικας Παραγωγής | Καλύτερο κατά ημερομηνία | Γραμμή αριθμού αντικειμένου | Πλαίσιο Αριθμός Αντικειμένου |
---|---|---|---|---|---|
NuGo Dark | Τσιπ σοκολάτας | C24234B, C24235A, C24235B, C24236A | 21/12/2025, 22/12/2025 23/12/2025 | 6 91535 52101 | 6 91535 52102 |
Προϊόν | Γεύση | Κώδικας Παραγωγής | Καλύτερο κατά ημερομηνία | Γραμμή αριθμού αντικειμένου | Πλαίσιο Αριθμός Αντικειμένου |
---|---|---|---|---|---|
NuGo Dark | Κουλουράκι σοκολάτας με θαλασσινό αλάτι | B24227B | 14/12/2025 | 6 91535 52901 | 6 91535 52902 |
Προϊόν | Γεύση | Κώδικας Παραγωγής | Καλύτερο κατά ημερομηνία | Γραμμή αριθμού αντικειμένου | Πλαίσιο Αριθμός Αντικειμένου |
---|---|---|---|---|---|
NuGo Dark Multipack | Τσιπ σοκολάτας και κουλουράκι σοκολάτας με θαλασσινό αλάτι | B24235A, B24235B, B24236B, C24236A | 22/12/2025 23/12/2025 | 6 91535 52901 6 91535 52101 | 6 91535 52004 |
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.