Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται μπάρες σοκολάτας, μετά από 11 καταγγελίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται μπάρες σοκολάτας, μετά από 11 καταγγελίες
spot_img

11 αναφορές καταναλωτών αφού κατανάλωσαν μπάρες σοκολάτας.

Σύμφωνα με τον FAO, περίπου 220 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν τροφικές αλλεργίες. Γι’ αυτό και οι ανακλήσεις τροφίμων λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων, με αποτέλεσμα άτομα που έχουν αλλεργία σε κάποια συστατικά να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή τους αλλεργικής αντίδρασης, έχει χαρακτηριστεί ως η “σύγχρονη μάστιγα”. Αποτελούν την πιο συχνή αιτία ανακλήσεων τροφίμων μαζί με την παρουσία ξένων σωμάτων και μάλιστα οι ιστότοποι των Αρχών ασφάλειας Τροφίμων σε πολλές χώρες, έχουν ειδική κατηγορία/ένθετο για ανακλήσεις λόγω παρουσίας αλλεργιογόνων, που δεν αναγράφονται στην ετικέτα.

- Advertisement -

Εκτός από τις συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών (υπενθυμίζεται ο τραγικός θάνατος της 25χρονης χορεύτριας, μετά την κατανάλωση μπισκότων με φιστίκια τα οποία δεν αναγράφονταν στην ετικέτα) μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών οικονομικών κυρώσεων, ζημιάς στην επωνυμία.

Τελευταία περίπτωση ανάκλησης είναι οι μπάρες σοκολάτας, που ανακάλεσε η Lifestyle Evolution Inc., στις ΗΠΑ, η οποία απέσυρε από τα ράφια τις επιλεγμένες παρτίδες NuGo Dark Chocolate Chip* και Dark Chocolate Pretzel*, επειδή ενδέχεται να περιέχουν μη δηλωμένο γάλα. Τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στο γάλα διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.

Η ανάκληση ξεκίνησε αφού η εταιρεία έλαβε 11 αναφορές καταναλωτών για αλλεργική αντίδραση που εμφανίστηκε μετά την κατανάλωση του προϊόντος. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας της εταιρείας, το προϊόν δοκιμάστηκε και βρέθηκε ότι περιέχει γάλα, το οποίο δεν αναγράφεται στη συσκευασία.

Η ανάγκη τήρησης των κανόνων για τα αλλεργιογόνα είναι ζωτικής σημασίας. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις από ήπιο εξάνθημα έως σοβαρό τραυματισμό και ακόμη και απώλεια ζωής. Οι παραγωγοί τροφίμων, οι παρασκευαστές, τα εστιατόρια, οι εταιρείες τροφοδοσίας και οι επωνυμίες τροφίμων και ποτών πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα και ακολουθούν τους κανόνες επισήμανσης των τροφίμων που ορίζονται από τη νομοθεσία για τα τρόφιμα.

Όσοι πάσχουν από τροφικές αλλεργίες πρέπει να κάνουν συνεπείς, ασφαλείς διατροφικές επιλογές, είτε σε εστιατόριο, είτε στο σπίτι είτε στις αγορές από σουπερμάρκετ. Ομοίως, τα μενού εστιατορίων ή οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να παρέχουν ασφαλείς, επισημασμένες και αξιόπιστες επιλογές τροφίμων με πλήρη σαφήνεια στους καταναλωτές.

Οι νόμοι για την επισήμανση των αλλεργιογόνων και την πληροφόρηση απαιτούν από τις επιχειρήσεις τροφίμων να παρέχουν πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με το τι περιέχει το φαγητό που τρώνε, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς.

Το κόστος της μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς για τα αλλεργιογόνα υπερβαίνει κατά πολύ τα αρχικά πρόστιμα. Για παράδειγμα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι ανακλήσεις τροφίμων μπορεί να κοστίσουν στις εταιρείες κατά μέσο όρο 1,5 έως 10 εκατομμύρια ευρώ ανά περιστατικό, εξαιρουμένων των πρόσθετων εξόδων όπως η διαχείριση κρίσεων, οι νομικές αμοιβές και η αποκατάσταση της επωνυμίας.

*Τα προϊόντα πωλούνται εκτός από σουπερμάρκετ και διαδικτυακά. Αυτή η ανάκληση περιλαμβάνει το προϊόν NuGo Dark Chocolate Chip και NuGo Dark Chocolate Pretzel με αυτόν τον κωδικό κατασκευής τυπωμένο στη συσκευασία:

Προϊόν Γεύση Κώδικας Παραγωγής Καλύτερο κατά ημερομηνία Γραμμή αριθμού αντικειμένου Πλαίσιο Αριθμός Αντικειμένου 
NuGo DarkΤσιπ σοκολάταςC24234B, C24235A,
C24235B, C24236A
21/12/2025,
22/12/2025
23/12/2025
6 91535 521016 91535 52102
Προϊόν Γεύση Κώδικας Παραγωγής Καλύτερο κατά ημερομηνία Γραμμή αριθμού αντικειμένου Πλαίσιο Αριθμός Αντικειμένου 
NuGo DarkΚουλουράκι σοκολάτας με θαλασσινό αλάτιB24227B14/12/20256 91535 529016 91535 52902
Προϊόν Γεύση Κώδικας Παραγωγής Καλύτερο κατά ημερομηνία Γραμμή αριθμού αντικειμένου Πλαίσιο Αριθμός Αντικειμένου 
NuGo Dark MultipackΤσιπ σοκολάτας και
κουλουράκι σοκολάτας με θαλασσινό αλάτι
B24235A, B24235B,
B24236B, C24236A
22/12/2025 23/12/20256 91535 52901
6 91535 52101
6 91535 52004
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο