Η αλυσίδα καφέ πειραματίζεται με τεχνητή νοημοσύνη για ταχύτερη εξυπηρέτηση, ενώ παράλληλα αναδιαρθρώνει καταστήματα και προσωπικό
Τα Starbucks πειραματίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Brian Niccol, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου Dreamforce της Salesforce. Ο Niccol αποκάλυψε ότι η αλυσίδα καφέ αναπτύσσει τεχνολογίες που βοηθούν τους μπαρίστες να ετοιμάζουν ροφήματα σε πραγματικό χρόνο και στο μέλλον ίσως να προβλέπουν ακόμη και την παραγγελία ενός πελάτη πριν αυτή δοθεί.
Αυτή τη στιγμή, η πιο αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνολογίας σε μεγάλη κλίμακα είναι ένα εργαλείο που ονομάζεται “Green Dot Assist”, περιέγραψε η Fortune. Το Green Dot λειτουργεί σαν βοηθός για τους μπαρίστες, παρέχοντας οδηγίες για προβλήματα εξοπλισμού ή για την παρασκευή συγκεκριμένων ροφημάτων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Starbucks, το εργαλείο αποσκοπεί στο να βοηθά τους εργαζόμενους και όχι να τους αντικαθιστά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση-μαμούθ 2.200 τόνων επικίνδυνου κοτόπουλου – Πλήγμα για εταιρεία κολοσσό με κέρδη δισεκατομμυρίων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πανικός στις μεγαλύτερες αλυσίδες πίτσας – Παγκόσμιος κολοσσός τους πούλησε μολυσμένα τυριά
Ο CEO τόνισε ότι η εφαρμογή Starbucks είναι το κύριο πεδίο πειραματισμού με την AI και στο μέλλον ίσως οι πελάτες να μην χρειάζεται καν να ανοίγουν την εφαρμογή για να παραγγείλουν. Αρκεί να πουν στο τηλέφωνό τους: «Hey, χρειάζομαι την παραγγελία μου, θα φτάσω σε 10 λεπτά», και το ρόφημα θα είναι έτοιμο κατά την άφιξή τους.
Παρά τις τεχνολογικές καινοτομίες, ο Niccol ξεκαθάρισε ότι η Starbucks δεν πλησιάζει την ιδέα πλήρως ρομποτικοποιημένου προσωπικού, και παραμένει προσηλωμένη στην εμπειρία των πελατών με «αληθινή δεξιοτεχνία» και ανθρώπινη επαφή. Ποιος τον πιστεύει είναι βέβαια το ερώτημα!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο 171 € σε γυναίκα γιατί έριξε τα υπολείμματα του καφέ της σε αποχέτευση στο δρόμο
Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2025, η εταιρεία ανακοίνωσε μαζικό κλείσιμο καταστημάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μαζί με την κατάργηση περίπου 900 θέσεων εργασίας εκτός λιανικής, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Back to Starbucks». Οι περικοπές και τα κλεισίματα καταστημάτων έρχονται σε μια περίοδο προκλήσεων για τις πωλήσεις, αλλά η Starbucks διαβεβαιώνει ότι υποστηρίζει τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους και συνεχίζει να επενδύει σε ανθρώπινη παρουσία και εμπειρία πελατών.
Η Starbucks δεν είναι η μόνη εταιρεία που πειραματίζεται με AI στον χώρο του καφέ. Στο Hudson Yards της Νέας Υόρκης, ένα ρομποτικό περίπτερο με όνομα Jarvis ετοιμάζει ροφήματα και αλληλεπιδρά με τους πελάτες, ζητώντας ακόμη και φιλοδώρημα στο τέλος της παραγγελίας. Ο μηχανικός μπαρίστας κινείται, κάνει οπτική επαφή μέσω της κάμεράς του και προσαρμόζει τα ροφήματα στις προτιμήσεις των πελατών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το συχνό λάθος που κάνει τους καθρέφτες να έχουν πάντα θαμπάδες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε τον δικό σας ζωμό λαχανικών