Ετικέτα Nutri-score στα τρόφιμα: η Ελλάδα επανέλαβε τις επιφυλάξεις της.

Η Eτικέτα Nutri-Score στα τρόφιμα εξακολουθεί να διχάζει.

cibum team

Σκεπτικισμός για την καθολική εφαρμογή του Nutri-Score.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το Nutri-Score και την καθολική εφαρμογή του μεταξύ των τεχνολόγων τροφίμων της αγοράς. Ο Νίκος Γδοντέλης Επιστημονικός Υπεύθυνος του cibum ανέφερε σε πρόσφατη τηλεσάντηση εργασίας πως είναι προβληματική η εφαρμογή του Nutri-Score μια και το αποτέλεσμα δημιουργεί πολλές φορές παρερμηνείες και είναι σαφώς παραπλανητικές για την ουσία της καλής διατροφής. Έτσι ένα αναψυκτικό τύπου κόλα light εμφανίζει υψηλότερο σκορ και κατατάσσεται στην κατηγορία Β (ανοιχτή πράσινη) σε σχέση με ένα τυποποιημένο χυμό που βγαίνει C (κίτρινη). ''Είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση,'' συνέχισε ''αλλά θα χρειαστούν επιπλέον εξειδικεύσεις. Η κατάταξη σε κατηγορίες με  αριθμητικά κριτήρια και αλγορίθμους, δεν μπορεί εύκολα να αποδόσει την διατροφική αλήθεια και να επάγει την διατροφική κουλτούρα!'' 

Το θέμα της ετικέτας Nutri-Score συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Λιβανός με τον Ιταλό ομόλογο του Στέφανο Πατουανέλλι στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ενημέρωση μετά την συνάντηση «συζητήθηκε και το κρίσιμο ζήτημα της εν εξελίξει κανονιστικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια επισήμανση των τροφίμων, στο πλαίσιο της οποίας Ελλάδα και Ιταλία έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το σχήμα Nutri-score».
Το Nutri-Score είναι μια ετικέτα που «βαθμολογεί» το τρόφιμο με βάση τη διατροφική του αξία από το Α έως το Ε σε συνδυασμό με μία κλίμακα πέντε χρωμάτων. Για παράδειγμα, με σκούρο πράσινο και το γράμμα Α επισημαίνονται τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, ενώ με σκούρο πορτοκαλί και το γράμμα Ε επισημαίνονται τα προϊόντα με τη χαμηλότερη θρεπτική αξία.

Σκοπός του Nutri-Score, σύμφωνα με τους εμπνευστές του και τις εταιρείες (Nestle κ.ά.) που το έχουν υιοθετήσει, είναι να παρέχεται γρήγορα και άμεσα η πληροφορία στους καταναλωτές σχετικά με τη γενική διατροφική ποιότητα των προϊόντων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Η μέθοδος της διατροφικής αξιολόγησης αναπτύχθηκε από το British Food Standard Agency και είναι γνωστή ως «βαθμολογία FSA». Αυτή η βαθμολογία, που κυμαίνεται από -15 έως 40, μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε τη γενική διατροφική ποιότητα των τροφίμων. Με βάση 100 g προϊόντος, ενσωματώνει δυσμενείς παράγοντες όπως θερμίδες (kj), κορεσμένα λιπαρά οξέα (g), σάκχαρα (g) και νάτριο (mg) και ευνοϊκούς παράγοντες όπως πρωτεΐνες (g) φυτικές ίνες (g) και έλαια φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και ελαιόλαδο (%). Η χρήση της ετικέτας Nutri-Score προς το παρόν είναι εθελοντική.

nutri score table

ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ https://nutriscore.colruytgroup.com/colruytgroup/en/about-nutri-score

Έτσι υπολογίζεται το Nutri-Score ενός προϊόντος

Για να υπολογιστεί το Nutri-Score ενός τυποποιημένου προϊόντος, uπάρχει αλγόριθμος με τον οποίο παίρνει ‘’βαθμολογία’’ στην κάθε διαθρεπτική κατηγορία του διαθρεπτικού πίνακα (λιπαρά, πρωτεΐνη, αλάτι, κλπ) ανά 100 g ή ml. Αυτό σημαίνει πως ‘’κακά’’  διαθρεπτικά στοιχεία λαμβάνουν αρνητική βαθμολογία (σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι) και ‘’καλά’’ θρεπτικά θετική βαθμολογία (πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ποσοστό φρούτου, κλπ). Στη συνέχεια αφαιρούμε τους αρνητικούς από τους θετικούς βαθμούς και από τον πίνακα Nutri-Score  θα υπολογίσουμε την βαθμολογία και την τελική κατάσταση. Ακολουθεί παράδειγμα υπολογισμού Nutri-Score σε έτοιμο γεύμα.

nutri score calculator

ΕΙΚΟΝΑ από https://nutriscore.colruytgroup.com/colruytgroup/en/about-nutri-score

Αλλαγή στον υπολογισμό Nutri-Score

Προκειμένου να συμβαδίζει περισσότερο με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις και βάσει επιστημονικής έρευνας από το Γαλλικό Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας Santé Publique France (εμπνευστής του Nutri-Score) έχει προσαρμόσει εν μέρει τη μέθοδο υπολογισμού του Nutri-Score. Οι ποσότητες κραμβελαίου, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου σε ένα προϊόν λαμβάνονται πλέον υπόψη στον υπολογισμό του Nutri-Score. Αυτό σημαίνει ότι το Nutri-Score μπορεί να βελτιωθεί για ορισμένα προϊόντα που ‘’αδικούνταν’’ από τον μη υπολογισμό του είδους του λίπους στο προιόν,  όπως το ελαιόλαδο και μαζί τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια υψηλής διαθρεπτικής αξίας.
Η κατάταξη των τροφίμων σε διαθρεπτικές κατηγορίες με αριθμητικά κριτήρια και αλγορίθμους, δεν μπορεί εύκολα να αποδόσει την διατροφική αλήθεια και να επάγει την διατροφική κουλτούρα!
.

Υπολογίστε μόνοι σας το Nutri Score των αγαπημένων σας προϊόντων

Διαβάστε τον πίνακα διατροφικών τιμών στη συσκευασία του προϊόντος σας για τις μέσες διατροφικές τιμές ανά 100 g ή 100 ml και εισαγάγετέ τις στο Nutri-Score calculator της Colruyt Group.
O calculator χρησιμοποιεί τον πίνακα διατροφικών τιμών για να σας δώσει μια ένδειξη του Nutri-Score που είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερη. Για την επίσημη επισήμανση των προϊόντων προτείνεται η χρήση των πινάκων Nutri-Score και ο αναλυτικό υπολογισμός.
ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν υπολογίζουμε το Nutri-Score για αλκοολούχα ποτά ή παιδικές τροφές έως την ηλικία των 3 ετών.
Για να χρησιμοποιείστε το Nutri-Score calculator της Colruyt Group πατήστε ΕΔΩ.
Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;