Νέα μελέτη βοηθά τη βιομηχανία τροφίμων στην παραγωγή έτοιμων γευμάτων για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα τρόφιμα που προκαλούν μια αίσθηση νοσταλγίας και άνεσης και έχουν καλή ποικιλία υφής είναι σημαντικά ζητήματα στα έτοιμα γεύματα που απευθύνονται σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Washington State University.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη βιομηχανία παρασκευασμένων τροφίμων να παράγει ορεκτικά, υγιεινά γεύματα για ηλικιωμένους», δήλωσε η Carolyn Ross, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων του WSU . «Ο υποσιτισμός είναι αρκετά διαδεδομένος σε άτομα άνω των 60 ετών, επειδή μπορεί να υπάρχει διαθέσιμη τροφή, αλλά δεν θα το φάνε αν δεν τους αρέσει. Θέλουμε να ακολουθήσουμε μια γραμμή όπου το φαγητό είναι νόστιμο, βολικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά».
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Food Science , η Ross και η ομάδα της ανέπτυξαν επιθυμητά και θρεπτικά πρωινά και επιδόρπια πλούσια σε γαλακτοκομικά για ηλικιωμένους, που ορίζονται ως άτομα άνω των 60 ετών. Ζήτησαν από 81 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας 71 ετών, να δοκιμάσουν δύο γεύματα πρωινού και δύο επιδόρπια. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έκαναν μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα γεύματα και τις μεμονωμένες διατροφικές συνήθειες.
Η νοσταλγία που σχετίζεται με το φαγητό μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί, αλλά φάνηκε σε πολλές απαντήσεις των συμμετεχόντων.
«Ρωτήσαμε τι σκέφτονταν οι άνθρωποι όταν επρόκειτο για φαγητό και νοσταλγία», είπε. «Πολλές απαντήσεις ήταν συνδεδεμένες με ένα άτομο, όπως τα μπισκότα της γιαγιάς τους. Αν ένα προϊόν προκαλούσε περισσότερη νοσταλγία, τότε διαπιστώσαμε ότι τους άρεσε περισσότερο». Πολλές απαντήσεις στο ερώτημα της νοσταλγίας περιστρέφονταν γύρω από το μπάρμπεκιου, το οποίο και ξεχώρισε λόγω νοσταγλικών αναμνήσεων
«Με εξέπληξε η σημασία της άνεσης και της νοσταλγίας», είπε. «Αυτοί οι όροι είναι δύσκολο να περιγραφούν, αλλά είναι ένα από αυτά τα πράγματα «το ξέρεις όταν το βλέπεις». Εργαζόμαστε τώρα για να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ορίζουν αυτούς τους όρους, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην παραγωγή περισσότερων τροφών που αρέσουν σε αυτό το ηλικιακό εύρος».
Η Ross είπε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με παρασκευαστές προετοιμασμένων τροφίμων για να σχεδιάσει τρόφιμα ειδικά για ηλικιωμένους που θέλουν άνετα αλλά θρεπτικά γεύματα που θα απολαύσουν.
Η μελέτη της “νοσταλγίας των τροφίμων” είναι μια νεότερη οδός της εργασίας της επιστήμης των τροφίμων, είπε η Ross, αλλά η εξέταση του comfort food είναι λίγο πιο καθιερωμένη. Η προτίμηση μπορεί να ποικίλλει ευρέως λόγω πολιτισμικών διαφορών. Σε αυτή τη μελέτη, κάθε φορά που οι άνθρωποι χαρακτήριζαν κάτι ως τροφή άνεσης, τους άρεσε περισσότερο και το τρόφιμο που τοποθετούνταν συνήθως στην κατηγορία άνεσης ήταν το τυρί.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η υφή των τροφίμων είναι σημαντική, κάτι που δεν είναι νέο συμπέρασμα. «Δεν είναι μια συγκεκριμένη υφή ή υφές που έχει σημασία, είναι μια ποικιλία υφών», είπε η Ross. «Μια διατροφή με μεγάλη ποικιλία υφών, συμπεριλαμβανομένων υφών όπως τραγανές και σφριγηλές, μαζί με μαλακά και κρεμώδη τρόφιμα, ξεχώρισαν πραγματικά. Και για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, που μπορεί να μην είναι σε θέση να φάνε τα ίδια σφιχτά και τραγανά φαγητά που θα μπορούσαν κάποτε, η διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποικιλίας υφής είναι ακόμα σημαντική».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.