Γιατί δεν πρέπει να καταψύξετε ξανά ένα αποψυγμένο προϊόν;
Η επανακατάψυξη ενός αποψυγμένου προϊόντος προάγει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία εάν τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται είναι παθογόνα, που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση διαφορετικού βαθμού σοβαρότητας ανάλογα με τον τύπο των βακτηρίων.
Όταν τα τρόφιμα καταψύχονται, σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου στο τρόφιμο, και πιο συγκεκριμένα -στην περίπτωση των φρούτων, των λαχανικών ή του κρέατος- στα κύτταρα που τα αποτελούν. Η ψύξη στη συνέχεια καταστρέφει λίγο-πολύ τα κύτταρα, είτε πρόκειται για φρούτα, είτε για λαχανικά, είτε για κρέας, είτε για βακτήρια. Κανένα τρόφιμο δεν είναι απολύτως αποστειρωμένο, αλλά αν περιέχει παθογόνα βακτήρια, οι πολυάριθμοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται εξασφαλίζουν ότι αυτά υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες, πολύ κάτω από τη μολυσματική δόση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και μυαλό δεν βάζουν… Λουκέτο σε άλλα 11 εστιατόρια – Απαράδεκτες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων
Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια είναι ανθεκτικά και το κρύο απλώς σταματά ή επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Για τα βακτήρια που εξακολουθούν να ζουν, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τον πολλαπλασιασμό τους: περισσότερη τροφή χάρη στα θρυμματισμένα κύτταρα, λιγότερα βακτήρια που εξακολουθούν να ζουν, άρα λιγότερος ανταγωνισμός μεταξύ τους για τροφή…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε “λήγουν” τα μαξιλάρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες σε Ελληνικό εστιατόριο μεγάλου mall
Τι συμβαίνει κατά την απόψυξη;
Κατά την απόψυξη, τα βακτήρια που είναι ακόμη ζωντανά υπόκεινται σε αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτή η μετακίνηση προς ένα θερμότερο, και επομένως ευνοϊκότερο, περιβάλλον τα διεγείρει να πολλαπλασιαστούν μέσα στο τρόφιμο. Αυτός ο πολλαπλασιασμός επιταχύνεται όταν τα τρόφιμα αποψύχονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία δωματίου ή μαγειρεύονται γρήγορα σε χαμηλή θερμοκρασία, για παράδειγμα.
Τι συμβαίνει κατά την επανακατάψυξη;
Τα βακτήρια εξακολουθούν να έχουν χρόνο να πολλαπλασιαστούν για μερικές ώρες πριν το τρόφιμο – και ιδίως ο πυρήνας του, όπου το κρύο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει – ψυχθεί αρκετά ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξή τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διορθώσω το φαγητό στο οποίο έπεσε πολύ λάδι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς φτιάχνονται οι τσίχλες;
Γιατί δεν πρέπει να καταψύχεται εκ νέου ένα προϊόν που έχει αποψυχθεί;
Εάν πάρετε ένα τρόφιμο που περιέχει έναν τύπο βακτηρίων που αναπαράγεται κάθε 20 λεπτά, και έχει παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες και χρειάστηκαν 3 ώρες για να ξαναπαγώσει πλήρως, το τρόφιμο αυτό μπορεί να καταλήξει να περιέχει 1.024 φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι αρχικά. Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθώς το τρόφιμο αποψύχεται και καταψύχεται εκ νέου.
Για ορισμένους τύπους βακτηρίων, ο αριθμός αυτός δεν θα είναι επαρκής για να προκαλέσει δηλητηρίαση, αλλά για άλλους θα είναι. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την επανακατάψυξη ενός προϊόντος που έχει αποψυχθεί.