Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Europol-Interpol: Σε πρωτοφανή επίπεδα η απάτη τροφίμων στην Ευρώπη – Παράνομη φέτα, κρασί με ζάχαρη και σάπια ληγμένα κρέατα και ψάρια

ΑρχικήΝέαEuropol-Interpol: Σε πρωτοφανή επίπεδα η απάτη τροφίμων στην Ευρώπη - Παράνομη φέτα, κρασί με ζάχαρη και σάπια ληγμένα κρέατα και ψάρια
spot_img

Η επανασήμανση ληγμένων τροφίμων ή πιο κοινή απάτη – Κατασχέσεις παράνομων τροφίμων αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές στην Ευρώπη κατέσχεσαν περίπου 6 εκατομμύρια λίτρα παράνομων αλκοολούχων ποτών, κρασιού και μπύρας, 8.000 τόνους παράνομων προϊόντων ενώ

  • Εκδόθηκαν 143 εντάλματα σύλληψης
  • Εκτελέστηκαν 168 εντάλματα έρευνας
  • 119 άτομα καταγγέλθηκαν στις δικαστικές αρχές
  • Εξαρθρώθηκαν 6 εγκληματικά δίκτυα

Στην επιχείρηση διαπιστώθηκε ότι, η σχετικά νέα τάση της επανασήμανσης των ληγμένων τροφίμων έχει φτάσει σε πρωτοφανή κλίμακα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, εγκληματικές οργανώσεις προσεγγίζουν εταιρείες διάθεσης απορριμμάτων και αγοράζουν τρόφιμα που θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί. Στη συνέχεια σβήνουν τις ημερομηνίες λήξης των ετικετών και εκτυπώνουν νέες για να τις αντικαταστήσουν. Η ποιότητα του φαγητού είναι κακή, αλλά το φαγητό παρουσιάζει επίσης επικίνδυνους κινδύνους για την υγεία, 

Η συντονισμένη από την Ευρωπόλ επιχείρηση, OPSON Europe, πραγματοποιήθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Απριλίου 2023. Η φετινή επιχείρηση είναι η 12η κατά σειρά επιχείρηση OPSON. Το επίκεντρο αυτής της τελευταίας επιχείρησης ήταν η ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι επιχειρησιακές δραστηριότητες στόχευαν την απάτη τροφίμων σε τελωνειακούς τομείς, φυσικές και διαδικτυακές αγορές (πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου) και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αρχές επιβολής του νόμου από 25* χώρες (18 κράτη μέλη της ΕΕ και 7 ευρωπαϊκές χώρες) και υποστηρίχτηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (DG SANTE), η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ AGRI) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), καθώς και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τροφίμων και οι εταίροι του ιδιωτικού τομέα. 

Διακίνηση αλλοιωμένων τροφίμων σε όλη την ΕΕ

Η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της Europol οδήγησε στον εντοπισμό μιας εταιρείας που ανακύκλωσε χαλασμένα ή ληγμένα τρόφιμα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία και την Ισπανία. Η εγκληματική οργάνωση, με επικεφαλής έναν Λιθουανό υπήκοο, διεξήγαγε παράνομες επιχειρήσεις σε αυτές τις τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης επανασήμανσης και διακίνησης χαλασμένων και ληγμένων τροφίμων. Η πρώτη φάση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων στην Ιταλία και τη Λιθουανία οδήγησε σε 27 συλλήψεις. Οι συνολικές κατασχέσεις μετά τις επιχειρησιακές δραστηριότητες ανέρχονται σε περισσότερα από 1,5 εκατ. δέματα.     

Σάπιο κρέας και ψάρι από το πιάτο

Δύο έρευνες υπό την ηγεσία της Ισπανικής Πολιτικής Φρουράς (Guardia Civil), μία που διεξήχθη στη Σεβίλλη και μία στη Σαραγόσα, στόχευαν την απάτη που αφορούσε προϊόντα κρέατος. Στην πρώτη έρευνα, δύο άτομα κατηγορήθηκαν για αδικήματα κατά της δημόσιας υγείας, πλαστογραφία και απάτη για διακίνηση ζαμπόν χωρίς ιχνηλασιμότητα και με παραποιημένη ημερομηνία λήξης. Η επιχείρηση οδήγησε στην κατάσχεση 48 896 κιλών και 3.000 τεμαχίων ζαμπόν και λουκάνικου. Η δεύτερη έρευνα είχε στόχο ένα εγκληματικό δίκτυο διακίνησης ληγμένων κρεάτων, ψαριών και θαλασσινών. Οι ύποπτοι παραποιούσαν την επισήμανση και τη διακίνηση των τροφίμων χωρίς να περάσουν από την υποχρεωτική κανονιστική διαδικασία. Τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν 8 συλλήψεις, 48 άτομα υπό έρευνα και τον εντοπισμό, την κατάσχεση και την καταστροφή περισσότερων από 25 τόνων τροφίμων.

Γλυκό κρασί ζάχαρης 

Μια επιχείρηση υπό την ηγεσία της Ισπανικής Πολιτικής Γκαρντ (Guardia Civil) στο Albacete αποκάλυψε μια απάτη με ζάχαρη που διέπραξαν τρία άτομα και στην οποία συμμετείχαν δύο εταιρείες. Οι ύποπτοι εξήγαγαν προϊόντα από ιμβερτοποιημένο σάκχαρο, το οποίο παρουσίαζαν ως παράγωγα σταφυλιού και συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού. Αυτός ο ελιγμός τους επέτρεψε να διπλασιάσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να τριπλασιάσουν την τιμή πώλησης και τα προκύπτοντα κέρδη. Οι κύριοι προορισμοί των εξαγωγών ήταν χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως η Νότια Αφρική. Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες οδήγησαν στην κατάσχεση δύο δεξαμενών που περιείχαν 1,08 τόνους ιμβερτοποιημένης ζάχαρης λιανικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ.

Προστατευμένες ονομασίες τροφίμων

Η κακή χρήση των ονομασιών προστατευόμενων τροφίμων ήταν επίσης το επίκεντρο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αρχές διεξήγαγαν ελέγχους σε προϊόντα με ονομασίες προστατευόμενων τροφίμων σε εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης, όπως εστιατόρια, και σε μεμονωμένους λιανοπωλητές. Οι έλεγχοι εντόπισαν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με προϊόντα, όπως η φέτα, τα τυριά Parmigiano Reggiano και Grana Padano, και κρέατα όπως το Prosciutto di Parma και προϊόντα βρετανικής προέλευσης όπως το βόειο κρέας Ουαλίας, οι πάστες Κορνουάλης και το νεροκάρδαμο. Οι έλεγχοι εντόπισαν εσφαλμένη επισήμανση, προσωρινή μη διαθεσιμότητα συγκεκριμένου συστατικού σε εστιατόρια, αλλά και έλλειψη κατανόησης των κανονισμών που διέπουν τη χρήση των προστατευόμενων ονομάτων τροφίμων.

Ο Συνασπισμός Συντονισμένος για το Έγκλημα Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπόλ συγχρηματοδοτείται από το  EUIPO για την καταπολέμηση του εγκλήματος πνευματικής ιδιοκτησίας.

Συμμετέχουσες χώρες:

Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Ville Itälä δήλωσε: ” Η OLAF ενήργησε ως συντονιστής και σύνδεσμος μεταξύ των εθνικών αρχών 24 χωρών. Μαζί, αντιμετωπίσαμε τα παράνομα αλκοολούχα ποτά. Το θέμα υπερβαίνει κατά πολύ τα δημόσια έσοδα – προστατεύσαμε επίσης την υγεία και την ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών καθώς και νόμιμες επιχειρήσεις. Η OLAF συνεχίζει την καλή συνεργασία της με την Europol στην επιχείρηση OPSON και σε πολλές άλλες».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα