Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εξαγωγές ελληνικών αλιευμάτων στην Κίνα – Υπογραφή Πρωτοκόλλων

Υπογραφή Πρωτοκόλλων με την Κίνα για την Εξαγωγή Άγριων και Εκτρεφόμενων Αλιευμάτων

ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΕξαγωγές ελληνικών αλιευμάτων στην Κίνα - Υπογραφή Πρωτοκόλλων
spot_img

Υπογραφή Πρωτοκόλλων με την Κίνα για την Εξαγωγή Άγριων και Εκτρεφόμενων Αλιευμάτων

Δύο πρωτόκολλα για την επιθεώρηση, την καραντίνα και τις κτηνιατρικές υγειονομικές απαιτήσεις για την Εξαγωγή Άγριων και Εκτρεφόμενων Αλιευμάτων υπέγραψε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, με αντιπροσωπεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (GACC), παρουσία του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu.

- Advertisement -

Ειδικότερα, τα πρωτόκολλα αφορούν στην εξαγωγή άγριων και εκτρεφόμενων αλιευμάτων και όλα τα προϊόντα τους, τα οποία είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Με τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα διευρύνεται η λίστα των ειδών που μπορούν να εξαχθούν από την Ελλάδα στην Κίνα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει όλα τα μεσογειακά εκτρεφόμενα είδη και τον σολομό. Τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν για την υγειονομική πιστοποίηση των αλιευμάτων, προκειμένου να τηρείται η ποιότητα και η ασφάλεια τους κατά την διάρκεια των ελέγχων των προϊόντων πριν την εξαγωγή τους.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής των πρωτοκόλλων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε: «Η υπογραφή των Πρωτοκόλλων για την Εξαγωγή Άγριων και Εκτρεφόμενων Αλιευμάτων αποτελεί ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τη διμερή συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, η οποία διαχρονικά βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Όλα τα χρόνια, οι χώρες μας έχουν αναπτύξει σημαντική συνεργασία στο πεδίο της γεωργίας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση και τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου στον αγροδιατροφικό τομέα. Είμαστε βέβαιοι για τη συνέχιση της θετικής και εποικοδομητικής αυτής συνεργασίας, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων, μέσω της κοινής μας προσπάθειας για αύξηση του όγκου των εμπορικών ροών και της επέκτασης του εμπορίου σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων».

Από την πλευρά του ο Kuiwen LI, μέλος της Επιτροπής του CPC της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων (GACC) και επικεφαλής της υποδιοίκησης της Γκουανγκντόνγκ δήλωσε: «Το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του διμερούς εμπορίου. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα έφερε αξιόλογα αποτελέσματα. Συμφωνά με τα στατιστικά των τελωνείων μας, το 2024 το εμπόριο αγροτικών προϊόντων Κίνας- Ελλάδας έφτασε στα 180 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 13,5%. Σχεδόν 1.700 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν συναλλαγές με την Κίνα. Με την προϋπόθεση της διασφάλισης της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, η Κίνα προτίθεται να προχωρήσει στην εισαγωγή περισσότερων ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας στην κινεζική αγορά, τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι του κινεζικού λαού. Σήμερα προχωράμε στην υπογραφή δυο πρωτοκόλλων για την εισαγωγή άγριων και εκτρεφόμενων αλιευμάτων».

Στην τελετή υπογραφής των πρωτοκόλλων συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι δρ. Κατερίνα Μαρίνου, προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής ΥΠΑΑΤ, Δέσποινα Παπανικολάου, αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας ΥΠΑΑΤ, Διονυσία Μίντζα, προϊσταμένη Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης ΥΠΑΑΤ, Ευανθία Χατζηγιαννακού, Υπάλληλος Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης ΥΠΑΑΤ, Ευριδίκη Αρμάου, Υπάλληλος Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης ΥΠΑΑΤ, Μιχάλης Καστανιάς, Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων ΥΠΑΑΤ, Αννούλα Μαυρίδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής και Προϊσταμένη Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΥΠΑΑΤ, Σταυρούλα Ιωαννίδου, Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της  Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ και Δημήτρης Πετρόπουλος, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Σχέσεων με την Κίνα ΥΠΕΞ. Από την κινεζική πλευρά συμμετείχαν οι Xiusheng HUANG, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Καραντίνας της GACC, Sheng ZHANG, Διευθυντής του Τμήματος Συνολικών Επιχειρήσεων της GACC, Zhang ZHUANG, Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων της Υποδιοίκησης Guangdong, Guohao LI, Διευθυντής Προγραμμάτων του Γραφείου Υπουργού της GACC, Xiaochen LIU και Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας της GACC.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα