Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευελιξία στην διάρκειας ζωής των αυγών ζητά η Νορβηγία από την ΕΕ – Φόβοι για αύξηση του κόστους

ΑρχικήΝέαΕυελιξία στην διάρκειας ζωής των αυγών ζητά η Νορβηγία από την ΕΕ - Φόβοι για αύξηση του κόστους
spot_img

Οι αλλαγές στη διάρκεια ζωής των αυγών από 35 ημέρες σε 28 θα μπορούσαν να στοιχίσουν τόσο στο εμπόριο όσο και τους καταναλωτές στη Νορβηγία.

Eξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με την επισήμανση της διάρκειας ζωής των αυγών ζητά η Νορβηγία, μιας και τα ποσοστά σαλμονέλας της είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Τον Δεκέμβριο του 2022 η ΕΕ έθεσε σε ισχύ έναν, με τον οποίο που παρέτεινε την περίοδο πώλησης των αυγών στον καταναλωτή σε 28 ημέρες μετά την ωοτοκία.

Αλλά με τη μετάθεση της καλύτερης ημερομηνίας στους κανονισμούς υγιεινής, οι οποίοι αποτελούν μέρος της συμφωνίας για τον ΕΟΧ, τα πράγματα αλλάζουν για τη  Νορβηγία, η οποία είναι μεν μέλος του EOX, αλλά όχι της ΕΕ.

Μέχρι πρότινος, ο κανονισμός δεν αφορούσε τη Νορβηγία, που χρησιμοποιεί διάρκεια ζωής αυγών 35 ημερών μετά την ωοτοκία, αλλά με αυτή την αλλαγή αναγκάζεται να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς.

Το πρόβλημα, όμως είναι πως η Νορβηγία έχει πολύ χαμηλή συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλας στα αυγά, οπότε χάνονται 7 ημέρες από τη διάρκεια ζωής τους, το οποίο βλάπτει τόσο το εμπόριο όσο και τους καταναλωτές.

Σε επιστολή τους στην Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπο της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων στα μέσα του 2022, οι υπουργοί Ingvild Kjerkol, Υπουργός Υγείας και Φροντίδας, και η Sandra Borch, Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, είχαν ήδη εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον κανονισμό.

Αλλά σε αυτή τη φάση, ζητούν πια ευελιξία κατά την εφαρμογή του κανονισμού.

Οι τροπολογίες συζητήθηκαν πολλές φορές πριν την έγκρισή τους σε ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Επιτροπή της ΕΕ, όπου η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Mattilsynet) εξέφρασε την κατάσταση στη χώρα, αλλά η ΕΕ επέμεινε στο ότι ήταν απαραίτητος ο περιορισμός των εθνικών εξαιρέσεων.

Στη Νορβηγία τα εθνικά πρότυπα για την κρύα συντήρηση των αυγών είναι όχι μεγαλύτερη από 12 βαθμούς Κελσίου από τη στιγμή της ωοτοκίας μέχρι τον καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να βάλει τα αυγά στο ψυγείο.  

Επιπλέον, τα αυγά συλλέγονται συνήθως μία φορά την εβδομάδα, επειδή οι φάρμες και τα αγροκτήματα βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα, οπότε αυτή η 7ημερη διαφορά μπορεί να είναι καθοριστική τόσο για το κόστος των αυγών όσο και για τη σπατάλη τροφίμων που μπορεί να δημιουργηθεί.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.

Κίνδυνος ξηρασίας στην Ελλάδα – Ιδρύεται ομάδα κινδύνου από το ΥΠΑΑΤ

Η ομάδα ad hoc θα εξετάσει τον κίνδυνο ξηρασίας και τις επιπτώσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα