Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή αγορά χοιρινού κρέατος: Η μειωμένη προσφορά οδηγεί σε αύξηση των τιμών

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή αγορά χοιρινού κρέατος: Η μειωμένη προσφορά οδηγεί σε αύξηση των τιμών
spot_img

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ το 2023 ήταν ο χαμηλότερος όγκος των τελευταίων δέκα ετών.

Η μειωμένη προσφορά χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμή του. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ ήταν ο χαμηλότερος όγκος που καταγράφηκε σε πάνω από μια δεκαετία το 2023, με 20,6 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για μείωση 7% από έτος σε έτος και ακολουθεί πτώση 6% των όγκων το 2022. Αυτές οι μειώσεις οφείλονται σε μειωμένους αριθμούς σφαγής. Τα στοιχεία προέρχονται από το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (AHDB) της Βρετανίας. Να σημειωθεί πως  τις πρώτες 5 εβδομάδες του 2024 (περίοδος που έληξε στις 04 Φεβρουαρίου) οι τιμές σημείωσαν απότομη πτώση, λόγω της εποχικά χαμηλής ζήτησης. Ωστόσο, τις τελευταίες 6 εβδομάδες (περίοδος που έληξε στις 17 Μαρτίου) οι τιμές ανέκαμψαν.

Για το 2024 προβλέπεται περαιτέρω μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος, με τη συρρίκνωση του μεγέθους του κοπαδιού που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια να μην αναμένεται να ανακάμψει. Τον Δεκέμβριο του 2023 ο συνολικός πληθυσμός χοίρων στην ΕΕ των 27 ήταν 133,6 εκατομμύρια κεφάλια, ο μικρότερος καταγεγραμμένος πληθυσμός από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή 2001.

Όσον αφορά τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος (συμπεριλαμβανομένων των παραπροϊόντων) της ΕΕ παρουσίασαν σημαντική μείωση από έτος σε έτος, φθάνοντας στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο όγκο τους από το 2014, στους 3,90 εκατομμύρια τόνους.

Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των παραπροϊόντων) ανήλθαν συνολικά σε 146.800 τόνους το 2023, ο χαμηλότερος όγκος που καταγράφηκε σε πάνω από μια δεκαετία (εξαιρουμένου του 2021 λόγω της αρχικής εμπορικής αναταραχής λόγω Brexit). Παρά την πρόβλεψη της Κομισιόν της ΕΕ ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση θα μειωθεί κατά 5% το 2023, καθώς το αυξημένο κόστος ζωής επηρέασε τις καταναλωτικές δαπάνες, αυτή η μείωση του όγκου των διαθέσιμων προμηθειών προκάλεσε περαιτέρω αναστάτωση στην αγορά, αυξάνοντας και άλλο τις τιμές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο