Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τσίχλες: Γιατί οι πωλήσεις πέφτουν κατακόρυφα

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΤσίχλες: Γιατί οι πωλήσεις πέφτουν κατακόρυφα
spot_img

Οι πωλήσεις τσίχλας έχουν σημειώσει αισθητή μείωση μετά την πανδημία.

 Η χρήση της τσίχλας πολύ συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια, γινόταν κυρίως για φρεσκάρισμα της αναπνοής μετά από ένα γεύμα. Όμως η μείωση των κοινωνικών συναναστροφών, καθώς και η χρήση της μάσκας στην πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικά μειωμένες πωλήσεις για τις τσίχλες. Παρά το γεγονός όμως ότι η μάσκα σιγά σιγά άρχισε να απομακρύνεται, οι πωλήσεις δεν φαίνεται να επανέρχονται, αλλά πίσω από τη πτώση των πωλήσεων κρύβονται και άλλες αιτίες.

   Το AP News ανέφερε πρόσφατα ότι ενώ οι πωλήσεις τσίχλας έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν λίγο, η ανάπτυξη παραμένει πολύ αργή, με αύξηση μόλις 1% στις ΗΠΑ πέρυσι. Ομοίως σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% το 2023 σε περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το σύνολο αυτό εξακολουθεί να είναι 10% χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 2018. Έτσι πολλές μεγάλες βιομηχανίες τσίχλας εγκαταλείπουν εντελώς την αγορά τσίχλας ως απάντηση στις προβληματικές πωλήσεις, όπως η Mondelez International, που το 2022 πούλησε τις αμερικανικές, καναδικές και ευρωπαϊκές μάρκες της, ενώ είπε ότι πιθανότατα θα μετατοπίσει τους πόρους της σε πιο κερδοφόρους τομείς.

   Η μείωση του ενδιαφέροντος για την τσίχλα, αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της πανδημίας στην κοινωνικοποίηση, αλλά και στις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Για παράδειγμα, ο COVID-19 επιτάχυνε μια παγκόσμια στροφή προς τις διαδικτυακές αγορές. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν τα ποσά που ξοδεύουν οι καταναλωτές σε για παρορμητικές αγορές. Αν και οι παρορμητικές αγορές είναι συνηθισμένες στο διαδίκτυο, οι διατάξεις των σούπερ μάρκετ ενθαρρύνουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής από τα ταμεία, τις οποίες οι ψηφιακοί καταναλωτές παρακάμπτουν. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι τσίχλες βρίσκονται κοντά στα ταμεία, καθώς υπολογίζεται πως περίπου το 65% όλων των πωλήσεων τσίχλας αναφέρονται ως παρορμητικές αγορές. Άλλοι παράγοντες στις μειωμένες πωλήσεις τσίχλας περιλαμβάνουν τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που αποφεύγουν την κατανάλωσή επεξεργασμένης ζάχαρης ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι το μάσημα τσίχλας για πολύ ώρα, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία.

   Οι πωλήσεις τσίχλας μπορεί να πέφτουν αυτή τη στιγμή, αλλά έχουν διαγράψει μια λαμπρή πορεία, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με το plantbasednews οι αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν τη μαστίχα, μια ουσία που προέρχεται από το φλοιό του μαστιχόδεντρου, ενώ πραγματικές φυσικές ενδείξεις μασημένης πίσσας από φλοιό σημύδας από περίπου 5.000 χρόνια πριν, βρέθηκαν στη δυτική Φινλανδία, μαζί με αποτυπώματα δοντιών.

   Η αρχαιολόγος Jennifer P. Mathews είπε στο περιοδικό Smithsonian ότι η τσίχλα υπάρχει στην αμερικανική ήπειρο εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως chicle, η ρητίνη του αειθαλούς δέντρου sapodilla, που βρίσκεται στο νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Οι Μάγια και οι Αζτέκοι συνέλεξαν αυτή τη ρητίνη για να φτιάξουν μια μασώμενη ουσία, η οποία θα απέδιδε φρέσκια αναπνοή, θα έσβηνε τη δίψα και θα έδινε το αίσθημα προσωρινής πληρότητας, τρία από τα κύρια σημεία εμπορίας της σύγχρονης τσίχλας. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Αζτέκοι θεώρησαν επίσης το δημόσιο μάσημα τσίχλας ως κοινωνικά απαράδεκτο, μια πολιτιστική στάση που απηχεί στον σύγχρονο κόσμο. Πιο πρόσφατα, οι πολιτισμοί των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής μασούσαν ρητίνη ερυθρελάτης, κάτι που οι Ευρωπαίοι αποικιστές έσπευσαν να υιοθετήσουν, να οικειοποιηθούν και να κεφαλαιοποιήσουν στις αρχές του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα την πρώτη εμπορική τσίχλα.

   Οι σύγχρονες τσίχλες κέρδισαν παγκόσμια δημοτικότητα όταν προμηθεύτηκαν σε αμερικανικά GI κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και αφού έκαναν εμπόριο με ντόπιους όταν σταθμεύονταν στο εξωτερικό. Απολάμβανε δημοτικότητα ως σύμβολο εξέγερσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, η οποία αναμφισβήτητα συνεχίστηκε έως ότου οι πωλήσεις άρχισαν να μειώνονται αρχικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

   Μια άλλη ανησυχία για την υγεία είναι το πλαστικό, το οποίο υπάρχει σε αρκετά είδη τσίχλας. Ορισμένες εξακολουθούν να παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας οξικό πολυβινύλιο (PVA) ή πολυαιθυλένιο (PE), το οποίο μπορεί να βρεθεί σε κόλλα, ταινία, πλαστικές σακούλες και μπουκάλια καθώς και σε τσίχλες. Τόσο το PVA όσο και το PE μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν και θεωρούνται επιβλαβή για το περιβάλλον. 

Η φιλανθρωπική οργάνωση Keep Britain Tidy εκτιμά ότι το 87% των δρόμων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι καλυμμένα με τσίχλες, πράγμα που δημιουργεί ιδιαίτερη περιβαλλοντική αλλά και αισθητική ανησυχία. Αυτός είναι ο λόγος που οι πωλήσεις, η εισαγωγή και η διανομή τσίχλας έχουν απαγορευτεί στη Σιγκαπούρη εδώ και πάνω από 30 χρόνια, και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι περιορισμοί πρέπει να εισαχθούν και αλλού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα