Γενετική μελέτη αποκαλύπτει πώς τα λιμνοειδή μπορούν να μεταμορφώσουν τη γεωργία και τη δέσμευση άνθρακα.
Πριν από περίπου 59 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με ακραίες κλιματικές συνθήκες, οι φακές νερού (γνωστά και ως λιμνοειδή ή duckweed) διαχωρίστηκαν σε διαφορετικά είδη. Σήμερα, αυτά τα μικροσκοπικά υδρόβια φυτά έρχονται ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά ως υποψήφιοι πρωταγωνιστές για το μέλλον της γεωργίας, της διατροφής και της πράσινης ενέργειας.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που βασίστηκε στην ανάλυση των γονιδιωμάτων πέντε ειδών φακών νερού, ρίχνει φως στα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και στο πώς αυτά τα φυτά καταφέρνουν να ευδοκιμούν σχεδόν παντού.
Οι φακές νερού, που έλαβαν πρόσφατα επίσημη έγκριση από την EFSA παραγωγή και κατανάλωση έχουν εντυπωσιακή ικανότητα αυτοπολλαπλασιασμού, καθώς μπορούν να διπλασιάσουν τη μάζα τους μόλις μέσα σε δύο ημέρες. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα φυτό που αυτοκαλλιεργείται. Αυτή η ικανότητα, σε συνδυασμό με την ταχύτητα ανάπτυξής του και την προσαρμοστικότητα του σε διάφορα υδάτινα περιβάλλοντα, το καθιστά ιδανικό για πλήθος χρήσεων, από τη διατροφή μέχρι τα βιοκαύσιμα.
Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά του duckweed οφείλονται όχι σε γονίδια που έχει, αλλά σε… γονίδια που λείπουν.
Η απουσία αυτών των γονιδίων ευθύνεται για δύο βασικά χαρακτηριστικά:
- Ανοιχτά στομάτια: Οι πόροι στην επιφάνεια των φυτών είναι πιο ανοιχτοί, επιτρέποντας μεγαλύτερη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα —κάτι που το καθιστά εξαιρετική τεχνολογία φυσικής δέσμευσης άνθρακα.
- Απουσία ριζών: Η έλλειψη ριζικού συστήματος σε ορισμένα είδη επιτρέπει στο φυτό να ευδοκιμεί χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε διαφορετικά υδάτινα περιβάλλοντα.
Ανάλογα με το είδος και τα γενετικά του χαρακτηριστικά, το duckweed μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές χρήσεις. Ορισμένα στελέχη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη, καθιστώντας τα ιδανικά για χρήση ως τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Άλλα είδη ενισχύουν τη συσσώρευση αμύλου, προσφέροντας πρώτες ύλες για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Παρά τις τεράστιες δυνατότητες, η καλλιέργεια φακών νερούν παραμένει σε πρώιμο στάδιο, με μόνο λίγες επιχειρήσεις να εξερευνούν την «γεωργία φακών» ως ερευνητική πρωτοβουλία. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι με την παραγωγή περισσότερων γονιδιωμάτων και την εμβάθυνση της κατανόησης του φυτού, οι εφαρμογές του θα πολλαπλασιαστούν.
https://www.science20.com/news_staff/duckweed_science_may_lead_to_food_that_farms_itself-257370