Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί το ρύζι να σώσει τη βιομηχανία μπύρας;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜπορεί το ρύζι να σώσει τη βιομηχανία μπύρας;
spot_img

Πως η κλιματική αλλαγή φέρνει το ρύζι στο προσκήνιο της μπύρας.

Οι τιμές της μπύρας ενδέχεται να αυξηθούν σύντομα, καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα τις καλλιέργειες κριθαριού, το βασικό συστατικό της παραδοσιακής ζυθοποιίας. Ωστόσο, μια απρόσμενη λύση αναδύεται μέσα από τους ορυζώνες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό npj Sustainable Agriculture, η βύνη ρυζιού μπορεί να παράγει διπλάσιο εκχύλισμα ανά εκτάριο σε σύγκριση με το κριθάρι, μειώνοντας δυνητικά τη χρήση γης έως και 67% για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας μπύρας. Την ώρα που οι αποδόσεις του κριθαριού αναμένεται να μειωθούν κατά 17% έως το 2050 λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, το ρύζι αναδεικνύεται ως μια ιδιαίτερα ελκυστική εναλλακτική.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον εφοδιασμό σε πρώτες ύλες για ζυθοποιία επιτείνεται από την κλιματική κρίση, τις εισαγωγικές δυσκολίες και τις διεθνείς συγκρούσεις. Με τις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας κριθαριού να απειλούνται, οι ζυθοποιοί αναζητούν λύσεις ανθεκτικότερες στις νέες συνθήκες.

Το ρύζι, το οποίο ευδοκιμεί σε θερμότερα κλίματα και είναι ήδη ευρέως καλλιεργούμενο, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Το Αρκάνσας μόνο παράγει 3,8 εκατομμύρια τόνους ρυζιού ετησίως, ποσότητα συγκρίσιμη με τη συνολική παραγωγή κριθαριού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έρευνα εντόπισε ποικιλίες μακρόσπερμου ρυζιού με μοναδικές ιδιότητες για ζυθοποίηση, ενώ μια γεωργοοικονομική ανάλυση έδειξε ότι η χρήση βυνοποιημένου ρυζιού μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής μπύρας έως και 12%. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία βυνοποίησης ρυζιού κοστίζει περίπου 20% περισσότερο από εκείνη του κριθαριού, τα μειονεκτήματα αντισταθμίζονται από την ανώτερη αποδοτικότητα στη χρήση γης και την ανθεκτικότητα στο κλίμα.

H παραγωγή μπύρας κοστίζει περίπου 162 δολάρια ανά 10 εκατόλιτρα, έναντι 215-250 δολαρίων για το ρύζι. Ωστόσο, το επιπλέον κόστος μπορεί να είναι αποδεκτό, ιδίως για την παραγωγή μπύρας χωρίς γλουτένη, όπου οι τιμές είναι ήδη αυξημένες.

Η βύνη ρυζιού έχει φυσικά ένζυμα που διευκολύνουν τη διαδικασία ζύμωσης, παρέχοντας αρκετό ελεύθερο αμινοάζωτο και συμβάλλοντας στην προστασία από την οξείδωση, ενώ η παρουσία της φλούδας του ρυζιού ενισχύει τη διήθηση κατά τη ζυθοποίηση. Σε έναν κόσμο όπου η καλλιεργήσιμη γη μειώνεται, η ικανότητα του ρυζιού να προσφέρει διπλάσιο εκχύλισμα ανά εκτάριο καθιστά το ρύζι μια άκρως βιώσιμη επιλογή.

Η έρευνα προβλέπει ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν ειδικές ποικιλίες ρυζιού βελτιστοποιημένες για ζυθοποίηση, όπως συνέβη και με το κριθάρι. Παράλληλα, η δυνατότητα εσωτερικής παραγωγής βύνης ρυζιού σε χώρες που σήμερα βασίζονται σε εισαγωγές κριθαριού θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική τους έκθεση σε εμπορικές διαταραχές και να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα